SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Ekonomika a hospodářská politika PETR MACH EURO A HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA A) PŘÍMÉ EFEKTY SPOLEČNÉ MĚNY B) DŮSLEDKY VSTUPU DO „EMU“ (NA ROZDÍL OD ANDORY,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Evropská unie.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
PETR MACH Budoucí vývoj evropské měny Může měnová unie fungovat bez fiskálních pravidel?
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
DUM 6 VY_32_INOVACE_ a)Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo b)Belgie, Nizozemí, Lucembursko, Francie, Itálie, Německo.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Michaela Nečasová Dějiny Evropské unie –
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Záchrana Eura a Budoucnost EU Ingolf Pernice Leona Adamčíková.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Jednotná měnová politika
Peníze a měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
VŠFS kombinované studium magisterské
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti) Jarolím Antal Centrum evropských studií Vysoká škola ekonomická v Praze

Obsah prezentace Zařazení EU jako model integrace Úspěchy EU Aktuální problémy související s EHMÚ

Zařazení EU jako model integrace zóna volného obchodu celní unie společný trh hospodářská unie a měnová unie politická unie

Úspěchy EU stabilita regionu sblížení ekonomik vnitřní trh Růst významu EU v globálním kontextu společná měna...

Evropská hospodářská a měnová unie ekonomický nebo politický projekt? konvergenční kritéria Pakt stability a růstu

Poslední vývoj v eurozóně bail-out Řecka vytvoření tzv. EFSF (evropský nástroj finanční stability) vytvoření EFSM úvahy o změně pravidel půjčka Irsku, v současnosti i úvahy o Portugalsku

Závazky zainteresovaných stran Země celkem Německo Francie EFSF * 440 147.4 110.7 EFSM (EK)** 60 12.0 9.7 MMF záchr. plán euro 250 14.9 12.3 EU záchr.plán Řecko 80 22.3 16.8 MMF záchr.plán Řecko 30 1.8 1.5 ECB*** 60 16.4 12.3 Celkem 920 214.9 163.3 * záchranný balíček pro země eurozony ve formě mezivládní pomoci ** nástroj ve formě euro půjček *** nákupy vládních dluhopisů do 30.6.2010 Zdroj Drahomíra Vašková, prezentace Potřebuje eurozóna změnu pravidel vládnutí v hospodářském pilíři? Evropský den, VŠE 28.3. 2011

Proč zachraňovat euro? poměrně stabilní měna obrovská politická podpora a vůle euro jako úspěch evropské integrace přechod kam? spět na domácí měnu?

Vývoj kurzu eura k dolaru

Otázka konkurenceschopnosti a její koordinace fungující vnitřní trh – bez překážek a bariér, jestli jestvují bráni dalšímu rozvoji ekonomických vztahů národní měny se taky stávají překážkou – při zvyšující se aktivitě je směnný kurs překážkou fiskální koordinace přichází na rad, když všechny tyto pomyslné aspekty řádné fungují

Pakt Euro Plus proč plus? posílení konkurenceschopnosti EU na základě několika cílů a nástrojů dodržování fiskální disciplíny nepřipojili se: Velká Británie, Švédsko, Maďarsko

Cíle Podpořit konkurenceschopnost Podpořit zaměstnanost Dále přispívat k udržitelnosti veřejných financí Posílit finanční stabilitu

Poslední vývoj Pomoc Portugalsku pomoc dalším zemím? rast inflace – reakce ECB zvýšením úrokové sazby

Vybraná konvergenční kritéria a jejich aplikace na ČR Zdroj: VYHODNOCENÍ PLNĚNÍ MAASTRICHTSKÝCH KONVERGENČNÍCH KRITÉRIÍ A STUPNĚ EKONOMICKÉ SLADĚNOSTI ČR S EUROZÓNOU,dokument předloženy MF ČR a ČNB

Postavení České republiky přijetí eura je momentálně bez priority Vlády nebyl stanoven termín pro přijetí eura plnění konvergenčních kritérií je na dobré úrovni nepřipojení se k tzv. Pakt Euro Plus veřejnost a obecný názor v ČR

Konsekvence z postoje vlády ČR dezinformace o vyloučení z dalších rokování ČR jako nestabilní a nedůvěryhodný partner?

Pohled občanů ČR na vstup do eurozóny Zdroj: SANEP

Zdroj: SANEP

Děkuji za pozornost jarolim.antal@vse.cz