4IZ 229 GEBZ (grafický editor báze znalostí) Vladimír Laš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentační manažer Kapitola 6.2 (Organizační diagram)
Advertisements

4IZ210 – Zpracování informací a znalostí Ing. D. Pejčoch
(Master Data Manager) B1UP - Správa kmenových dat Ing. Miroslav Beran Servis/Helpdesk.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Prostředí tabulkového kalkulátoru, základní operace Vypracoval : Mgr. Zdeněk Hrdina Projekt Anglicky.
Pomůcka pro tvorbu prezentací závěrečné a diplomové práce
VY_32_INOVACE_In 6.,7.15 Grafy - vytvoření základních typů grafu Anotace: Žák se seznámí s tvorbou grafu a jeho formátováním v programu MS Excel 2010.
Postup pro vkládání obrázků a výplní do pozice. Účelem vkládání Je zpřesnění a zvýraznění prvků a tvarů v nabídce či smlouvěJe zpřesnění a zvýraznění.
Výpočetní technika Akademický rok 2013/2014 Letní semestr Novák Petr
Softwarový systém DYNAST
VY_32_INOVACE_E3-13 KRESLÍME RASTROVOU GRAFIKOU I. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ZÁŘÍ 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU KRESBY RASTOVOU.
4IZ 229 – Cvičení 3 Práce s neurčitostí Vladimír Laš.
Vypracoval: Ladislav Navrátil, EI-4 Umělá inteligence Zaměření Expertní systémy.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.0 (Graf v MS PowerPoint)
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
IT Začátečníci Modul 5 MS POWERPOINT.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
OvzdusiSQL Kvasar, spol. s r. o.. Obsah Opravy Novinky Nastavení programu Nastavení pro IT Export hlášení ISPOP Karta měření Karta emise Možnosti importů.
4IZ 229 – Cvičení 1 Vladimír Laš. 24IZ Cvičení 1 Vladimír Laš mail: konzultační hodiny: dle domluvy Informace o kurzu:
4IZ 229 – Cvičení 4 Složitější vlastnosti systému NEST Vladimír Laš.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Případové usuzování v expertním systému NEST Vladimír Laš, Petr Berka Vysoká škola ekonomická, Praha.
Systémy pro podporu managementu 2
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
GIMP – úpravy fotografií
Textový procesor (MS Word)
OKTechMasters Vytvoř si vlastní hru Created by Terri Street for OKTechMasters, 2000.
SIPVZ – Státní informační politika ve vzdělávání w w w. e - g r a m. c z E-gram E-gram Informační a komunikační web SIPVZ 1. Původní web:
Kreslíme rastrovou grafikou I. v programu MALOVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
Úprava grafických objektů –obrázků ve Wordu 2010.
Textový editor Vkládání obrázků ze souboru a použití schránky  Pomocí menu vložení a klepnutím na obrázek se nám otevře adresář, ze kterého vybereme.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.4 (Videosekvence)
Tvorba uživatelských formulářů
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Digitální učební materiál
XML na papír Dušan Fencl
Autor: Jakub Černek jakub(zavináč)cernek.cz µŠkolení Efektivnějšího využívání PowerPointu 2003.
Bloky – tvorba a vkládání ProgeCAD. Opakování Př. Nakreslete součást dle zadání (využijte hladin – obrys, osa, kóty): 1. Okótujte součást lineární kótou,
Standardy v týmové práci Přednáška č.6. Standardy Definují množiny společných vlastností pro pojmenované objekty –Hladiny, Styly textu, Typy čar, Kótovací.
4IZ 229 – Cvičení 2 Tvorba báze znalostí Vladimír Laš.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Upozornění (systémová) Menu Vyhledávací kritéria pro úkoly Záhlaví tabulky –možnost řazení podle sloupců Stránkování Stav úkolu| Atributy.
Upozornění (systémová) Menu Vyhledávací kritéria pro úkoly Záhlaví tabulky –možnost řazení podle sloupců Stránkování Stav úkolu| Atributy.
Vít Profant Obhajoba bakalářské práce
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
Vložené objekty 2012 O.Kánský. Typy objektů textová pole - rámce rastrové a vektorové obrázky tabulky a grafy matematické výrazy a rovnice organizační.
14. června 2004Michal Ševčenko Architektura softwarového systému DYNAST Michal Ševčenko VIC ČVUT.
PREZENTACE JAK NA TO?.
Možnosti využití programu HYDATA. Co je HYDATA? program pro tvorbu databáze dat a jejich dalšího zpracování –(srážky, průtok, výpar a další meteorologická.
MICROSOFT OFFICE 2007/2010. Důvod změny Inovace technologií Nové možnosti použití Kompatibilita Ukončení tech. podpory starších verzí Office 2003 –
TEXTOVÝ EDITOR ( VKLÁDÁNÍ DALŠÍCH OBJEKTŮ DO TEXTU A JEJICH VLASTNOSTI, TEXTOVÉ TABULKY, ŠABLONY, JEJICH VYUŽITÍ A TVORBA ) Michalík Martin 4.A.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Uživatelská rozhraní Uživatelská rozhraní 10. cvičení Martin Němec A
Databáze MS ACCESS 2010.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_048.ICT.13 Zoner Callisto - úvod.
Microsoft FRONT PAGE Šablona 32 VY_32_INOVACE_19_10_Front Page.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
1.5 Systém aktualit Událost Událost = informace o tom, že se v určitý den něco chystá (shromáždění, přednáška, výstava aj.). Časově vymezena od-do. Aktualita.
Ovládání a přizpůsobení prostředí AutoCADu uživatelské rozhraní možnosti nastavení profily.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Popis prostředí Tabulky Návrhové zobrazení Datové typy Vlastnosti pole Řazení a filtrování.
Databáze MS ACCESS 2010.
Grafický editor GIMP (1)
ZONER CALLISTO Ovládání programu
Vytvoření formuláře Access (11).
Bloky – tvorba a vkládání
TVORBA VIDEA Pinnacle Studio Michal Přidálek 3ma
Transkript prezentace:

4IZ 229 GEBZ (grafický editor báze znalostí) Vladimír Laš

24IZ Cvičení 4 GEBZ Systém pro tvorbu bází znalostí s vlastní rezprezentací znalostí Možnost exportovat BZ do jednotlivých expertních systémů (v současnosti naimplementován pouze NEST) Vznikl na platformě Eclipse (vývojové prostředí nad Javou)

34IZ Cvičení 4 GEBZ Stažení systému: aktualni.zip aktualni.zip Uživatelská příručka: (Kapitola 2)

44IZ Cvičení 4 Vytvoření nové BZ Založení projektu soubor – nový – other – general / project Vložení BZ soubor – nový – other – examples / diagram báze znalostí Při samotné „grafické tvorbě“ BZ se soubor „nazev.bzd“

54IZ Cvičení 4 Některá upozornění Globální vlastnosti BZ umístíte pomocí objektu Popis báze, do tohoto „popisu“ je třeba dále vložit „Rozhodovací mechanismus“ Váhy pravidel se zadávají pomocí intervalu – NEST pracuje jen s jedním číslem – při exportu se vezme průměr Při zadávání numerických výroků je třeba po přidání výroku umístit do něj objekt „váhová funkce“. Při vyplňová funkce pozor – pořadí čísel není shodné s NESTem (3. a 4. čísla jsou prohozené)

64IZ Cvičení 4 Některá upozornění Tvorba konjunkce (disjunkce) 1.vložit objekt konjunkce 2.předpoklady spojit s konjunkcí pomocí objektu „spojka“ 3.Konjunkci spojit s cílovým výrokem pomocí příslušného pravidla

74IZ Cvičení 4 Export BZ do systému NEST Před exportem je třeba práci uložit Soubor – Export – Gebz / Export NEST, vybrat soubor s příponou.bz

84IZ Cvičení 4

9 Import BZ do GEBZ GEBZ podporuje pouze koncovky.xml a.nest, koncovka.nkb je třeba přejmenovat Je třeba upravit kořenový element báze znalostí (přidat jmenný prostor), tzn. upravit na Pozor na soubor base.dtd

104IZ Cvičení 4 Import BZ do GEBZ Po importu se vytvoří pouze soubor nazev.bz, pro vytvoření diagramu BZ je třeba spustit funkci „Inicializovat diagram báze znalostí“ (v kontextové nabídce souboru nazev.bz) Nově vytvořený diagram není uspořádaný – zatím třeba dělat ručně