Podnebí se vyznačuje míšením oceánských a kontinentálních vlivů. Je charakterizováno západním prouděním s převahou západních větrů a poměrně hojnými srážkami.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

POČASÍ PODNEBÍ je okamžitý stav troposféry v určitém místě na Zemi, který lze vyjádřit pomocí tzv. meteorologických prvků je dlouhodobý stav troposféry.
ATMOSFÉRA.
PODNEBÍ.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Péče o pracovníky.
OBEZITA.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Podnebné oblasti v České republice
Autor: Mgr. Ilona Nováková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ATMOSFÉRA Podnebí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Sluneční elektrárna.
Stavební fyzika 1 (světlo a zvuk 1)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Iva Lulayová.  Počasí okamžitý stav atmosféry  Podnebí dlouhodobý stav atmosféry.
Devátá Marta Devátá Monika
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
Infračervené záření.
Přípravek fotovoltaického panelu pro praktickou výuku
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_VOLBA.
Evropa Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_003
Podnebí Česka                                                              8. března 2006.
Podnebí v ČR.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
PODNEBNÍ ČINITELÉ Šířková pásmovitost Výšková stupňovitost
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
POČASÍ.
VY_52_INOVACE_03/2/25_ZEMĚPIS
Přírodověda 5.ročník podnebí podnebné pásy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_460.
POČASÍ A PODNEBÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Denisa Nechanická Radka Kopecká
Podnebí ČR Igor Dostal.
Podnebí Anotace Prezentace zpracovává téma Podnebí a podnebné pásy. Obsahuje pracovní list zaměřený na faktory ovlivňující podnebí. Autor Mgr. Hana Korečková.
Podnebí.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
PODNEBÍ AMERIKY A Kliknutím na obrázky spustíte video – hurikány a tornáda.
PODNEBÍ NA ZEMI.
Větrná energie Větrná energie
Využití energie Slunce
Atmosféra Země a její složení
VY_32_INOVACE_11_Počasí a podnebí
Podnebí v ČR. Česká republika leží na severní polokouli v mírném pásu střídání 4.ročních období ČR leží ve středu Evropy, na rozhraní oceánského a pevninského.
Podnebí, podnebné pásy.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Biosféra. obsah  úvod  životní podmínky  vlivy působící na životní podmínky  závislost přírodních krajin na podnebí  kontrolní otázky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+ PŘÍ_10.
Podnebí ČR.
Fotodioda Nina Lomtatidze
VESMÍR.
Česká republika Podnebí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
VY_52_INOVACE_ČLAJS_06_JF Počasí a podnebí v ČR
Podnebí typické střídání čtyř ročních období Co ovlivňuje podnebí? a)
FVE.
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Plaširybová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘI_28
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
SLUNCE.
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
Přírodní podmínky V české kotlině.
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Transkript prezentace:

Podnebí se vyznačuje míšením oceánských a kontinentálních vlivů. Je charakterizováno západním prouděním s převahou západních větrů a poměrně hojnými srážkami. Přímořský vliv se projevuje hlavně v Čechách a na Moravě, ve Slezsku již přibývá kontinentálních podnebních vlivů. Velký vliv na podnebí má nadmořská výška a reliéf. Z celkové plochy Česka leží 67 % v nadmořské výšce do 500 m, 32 % ve výšce 500 až m a pouze 1,05 % ve výšce nad m; střední nadmořská výška činí 430 m.

Jesenicko je nejsevernější oblastí Moravy. Teploty jsou zde nižší, srážky vyšší. Na Jesenicku je ročně v průměru pouze 7 opravdu hezkých dní.

Počasí ovlivňuje všechny činnosti člověka. Pro člověka je počasí buď dobrý spojenec, nebo záludný nepřítel. Lidská psychika je velice ovlivnitelná počasím, a tak se Vám vyplatí zamyslet, v jakém počasí budete pracovat.

Sezónní deprese SAD = Seasonal Affective Disorder Winter blues Beznaděj Úzkost Ztráta energie Ztráta zájmu o dříve oblíbené činnosti Změny chuti k jídlu, zejména pak chuť na potraviny s vysokým obsahem sacharidů Přibývání na váze Potíže s koncentrací a zpracováním informací

Sezónní deprese jsou způsobeny především nedostatkem světla. K léčení sezónních depresí se jako doplňková léčba využívá tzv. FOTOTERAPIE - léčení světlem Využití léčivého účinku intenzivního světla bylo oceněno Nobelovou cenou za lékařství a fyziologii již v roce 1903 (dánský lékař Finsen).

Problémy se SAD řeší lékaři po celém světě v závislosti na zeměpisné šířce a stupni znečištění ovzduší

Fototerapie slouží k léčení depresí a poruch spánku.Pacient se dívá denně do jasného světla ze vzdálenosti minimálně 1 metru po dobu 20 až 60 minut. Účinnost je dobře prokázána při osvětlení luxy po dobu půl hodiny nebo luxů po dobu 2 hodin. Důležité je, aby světlo dopadalo na sítnici, pacient se ale nemusí dívat přímo do zdroje světla.

Při terapii je nutno navštěvovat lékařské zařízení Pokud máme fototerapickou lampu doma, je to nákladné a omezující pohyb člověka během procedury

Světelné záření zajišťují LED diody, které napodobují bílé sluneční světlo. Světlo bude následně rozptýleno, aby neoslňovalo uživatele. Brýle budou napájeny dvěma malými bateriemi umístěnými na nožičkách brýlí.

 Možnost používání při jakékoli denní činnosti  Cenová dostupnost  Pohodlnost  Zpřístupnění léčby sezónních depresí  Možnost umístění světel do dioptrických brýlí

 snížení reflexe  typický průběh reflexe antireflektující soustavy tenkých vrstev: Reflexe bez antireflektujících vrstev Úkolem nanesené vrstvy je snížit koeficient reflexe podložky pro určité vlnové délky

 Zabarvení skel brýlí  Možnost nanášení vrstev fotomateriálu na okna  Výroba samolepících štítků s libovolným umístěním na oděvu

Zjistili jsme, že v USA již byly vyrobeny kšiltovky se světelným štítkem (Light Vizor)

Děkujeme za podporu příznivcům týmu a sponzorům a děkujeme za pozornost. Přejeme Vám slunce v očích.