Operátor trhu s elektřinou, a. s. v roce 2009

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

Prezentace pro AEM Ing. Pavel Maxa 23. Leden 2008
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Obchodní podmínky pro poskytování ZZ 30 Naše cesta vede k Vám Ing. Jiří Strnad.
Transparentní stanovení ceny elektrické energie v České republice Martin Říman (MPO) Petr Koblic (BCPP) Jiří Šťastný (OTE)
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Úloha OTE ve spolehlivosti dodávek energie na trhu ČR
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
Implicitní aukce přenosové kapacity - Market Coupling … potenciální přínosy pro české a slovenské účastníky trhu … potential benefits for the Czech and.
XVIII. Seminář energetiků Horský hotel Jelenovská
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Představení Energetické burzy Praha
Snídaně s novináři Grand Hotel Bohemia - sál Boccaccio 11. listopad 2008.
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Vedeme elektřinu nejvyššího napětí
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
Kritické situace v PS ČR
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vyrovnávací trh 2008 AEM Richard Kabele Vedoucí projektu REGEN.
Změny v pravidlech trhu pro rok 2007 Stanislav Trávníček ERÚ AEM
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Rok 2003, novinky v provozu OTE pro rok 2004, dopad na oprávněné zákazníky Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM Spotřebitel energie v roce 2003, výhled na.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX) Dr
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy Martin Čech Specialista sekce Dispečerské řízení.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Jaroslav Kašpar odbor kontrakty
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Nový obchodně technický systém ČEPS, .a.s
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Aplikace OTE-COM Novinka – Blokové nabídky na VDT
Transkript prezentace:

Operátor trhu s elektřinou, a. s. v roce 2009 Ing. Pavel Rodryč Jelenovská, leden 2009

Integrace spotových trhů v ČR a zavedení Euro na Denní trh OTE Obsah prezentace Aktivity OTE pro rok 2009 Integrace spotových trhů v ČR a zavedení Euro na Denní trh OTE Vyrovnávací trh s regulační energií Společný spotový trh ČR-SR

I. Integrace spotových trhů v ČR a zavedení Euro na Denní trh OTE

I. Integrace spotových trhů v ČR a zavedení EUR na DT Záměry: v návaznosti na požadavky trhu a rozvoj v oblasti obchodování se OTE a PXE dohodly, že dojde k integraci denních trhů (DT) OTE a PXE a nově bude organizován pouze denní trh OTE pro členy PXE bude burzou zajištěn přístup na tento trh také prostřednictvím terminálu PXE výsledkem bude jediné tržní místo pro ČR s nepřetržitým provozem, sesouhlasením a vypořádáním DT v Euro Cíl – koncentrace na zvýšení likvidity spotového trhu a dosažení vyšší transparentnosti při tvorbě spotové ceny v ČR K integraci denních trhů OTE a PXE dojde v dubnu 2009 OTE k 1.2.2009 zavádí EUR jako měnu obchodování na DT pro účastníky trhu s eurovými účty u banky operátora trhu proběhne vypořádání v této měně, pro ostatní účastníky trhu OTE zachová možnost vypořádání také v Kč

I. Integrace spotových trhů v ČR a zavedení EUR na DT Realizace: 1. Zavedení EUR se týká pouze denního trhu (DT), všechny ostatní trhy včetně zúčtování odchylek zůstávají v CZK. 2.Veškeré pokyny na DT bude možné zadávat pouze v EUR. Pro snadnější přechod bude existovat možnost přepočtu pokynů z CZK prostřednictvím měnové kalkulačky. Veškeré výsledky sesouhlasení včetně cenových indexů budou zveřejňovány v EUR. 3. Od 31.1.2009 budou veškeré pokyny na následující dny dodávky zadávány v EUR, pokyny na dny dodávky 1.2.2009 a následující zadané před 31.1.2009 v CZK budou anulovány. 4. Vypořádání denního trhu bude možné v EUR a v CZK. Pro vypořádání v EUR je třeba mít zřízen EUR účet u banky OTE (Komerční banka, a.s.) a doložit potvrzení o inkasních právech OTE k tomuto účtu. Pro vypořádání v CZK bude pro přepočet použit tzv. vypořádací kurs OTE. 5. Finanční zajištění zůstává v CZK.

Denní trh v ČR 2002–2008 … děkujeme Vám za přízeň a důvěru !

Srovnání spotových cen OTE, EEX a EXAA

Zobchodovaná množství na jednotlivých trzích organizovaných OTE Krátkodobý trh v ČR OTE ze zákona představuje tradiční tržní místo pro krátkodobé obchodování a zajišťuje kromě organizovaného denního trhu také obchodování na blokovém trhu, vnitrodenním trhu a společně s PPS také vyrovnávacím trhu s regulační energií. Zobchodovaná množství na jednotlivých trzích organizovaných OTE MWh DT VDT BT 2002 445 390,40   2003 479 825,00 2004 271 592,80 49 719,30 2005 401 818,10 94 374,80 2006 606 762,60 44 553,50 2007 932 903,00 58 151,60 2008 1 360 702,50 105 838,20 36 910,00

II. Vyrovnávací trh s regulační energií

II. Vyrovnávací trh s regulační energií 2009 Dne 14. 1. 2009 zahájil ČEPS, a.s., nákup regulační energie na  Vyrovnávacím trhu (VT) organizovaném Operátorem trhu s elektřinou. ČEPS bude touto cestou obstarávat regulační energii k vyrovnání systémové odchylky účastníci trhu mají možnost nabídnout volný výkon 1,5 hodiny až půl hodiny před realizací obchodní hodiny nově koncipovaný přístup na VT umožní účast na tomto trhu jak subjektům zúčtování, tak také těm registrovaným účastníkům trhu s elektřinou, kteří mají s Operátorem trhu uzavřenou smlouvou o přístupu na Vyrovnávací trh podání nabídek na prodej RE+ nebo RE- i jejich akceptaci mohou provádět jak registrovaní účastníci tak ČEPS, přičemž jednou ze stran kontraktu je vždy ČEPS nebudou akceptovány časově nedělitelné nabídky

II. Vyrovnávací trh s regulační energií 2009 výsledná jednotková cena bude minimálně rovna nabídkové ceně na VT v případě, že nakoupená regulační energie přispěje k vyrovnání systémové odchylky a průměrná cena aktivované RE dodané zdroji poskytujícími podpůrné služby bude vyšší, pak výsledná jednotková cena bude rovna této průměrné ceně ( viz Příloha č.5 k Vyhl. 541/2005 Sb. – Způsob určení zúčtovací ceny a ceny za dodávku regulační energie) ČEPS bude zadávat svou poptávku automaticky prostřednictvím svého IS na základě vyhodnocování predikce systémové odchylky a ekonomiky nasazení a dostupnosti zdrojů poskytujících podpůrné služby nejen a pouze ve výjimečných případech

II. Vyrovnávací trh s regulační energií 2009 Shrnutí možnost obchodování ještě v průběhu dne dodávky (den D) a možnost realizace obchodu ještě po uzávěře příjmu dvoustranných smluv „doladění“ vnitrodenních pozic (resp. diagramů) dodavatelů a odběratelů elektřiny s cílem minimalizovat odchylku do budoucna oblast dalšího rozvoje spolupráce propojených trhů na bázi „Intraday“

II. Vyrovnávací trh s regulační energií 2009 Vnitrodenní a vyrovnávací trh jsou organizovány formou kontinuálního trhu na principu akceptační vývěsky

Krátkodobý trh v ČR a návazné činnosti

III. Společný spotový trh ČR-SR

III. Propojení denních trhů s elektřinou mezi ČR a SR Projekt Propojení denních trhů s elektřinou v ČR a SR formou implicitní alokace kapacit na vzájemném přeshraničním profilu - „Market Coupling“ zahájen podpisem protokolu z jednání ministrů ČR a SR Cíle projektu dosažení propojení dvou suverénních národních trhů s elektřinou při zachování jejich nezávislosti efektivnější využití existujících přeshraničních vedení zlepšení konkurenční situace na obou trzích krok k vytvoření jednotného celoevropského trhu s elektřinou. OTE využije pro úspěšnou implementaci projektu své dlouholeté zkušenosti a v co největší míře hodlá zachovat principy obchodování na denním trhu v ČR, tak jak je znají účastníci trhu z obou zemí.

Evropský kontext Cílem EU je vytvořit jednotný trh s energiemi integrací regionálních propojených trhů Regiony severozápadní Evropy směřují svými řešeními k implicitním aukcím pro denní obchodování (Market Coupling/Splitting)

III. Propojení denních trhů s elektřinou mezi ČR a SR Základní principy „Market Coupling“ původně dva separátní úkony, nezbytné pro přeshraniční obchodování, tj. koupě elektrické energie a koupě potřebného přeshraničního profilu, jsou prováděny v rámci jedné činnosti a na jednom tržním místě dvě suverénní obchodní a regulační zóny ČR a Slovensko, každá představuje jednu tržní oblast a je reprezentována tržním místem přenosová kapacita přidělená provozovateli přenosových soustav pro propojení denních trhů na bázi implicitní alokace N/P shromážděné v obou tržních oblastech budou vzájemně spárovány a vznikne tržní cena totožná v obou oblastech v případě dostatku přeshraniční přenosové kapacity rozdílné tržní ceny pro každou oblast v případě nedostatku přeshraniční přenosové kapacity uspokojené nabídky a poptávky v obou tržních oblastech

III. Propojení denních trhů s elektřinou mezi ČR a SR Výhody odstranění nejistoty při separátní koupi profilu a elektřiny zvýšení likvidity spotového trhu s vyšší transparentností stanovování cen elektřiny přiblížení obchodních a fyzických toků (efektivnější řešení úzkých míst mezi státy, resp. regiony) optimalizace využití přeshraničních kapacit (to co je alokováno, je i využito) transparentní a kontrolovatelná metodologie konvergence cen při dostatečné přenosové kapacitě a jejich stabilizace zvýšení dostupnosti elektřiny v deficitních oblastech zvýšení spolehlivosti dodávek v důsledku lepší dostupnosti elektřiny

Výhody společného krátkodobého trhu ČR-SR Státní správa a regulační orgány Odstranění nejistoty při separátní koupi profilu a koupi/prodeje elektřiny Společná pravidla účasti na trhu – potenciálně jedno místo nabídek a poptávky Zvětšení trhu => vyšší obchodní příležitosti k uplatnění nabídek a poptávek Zlepšení možností k vyrovnání své odchylky Obchodník Nárůst konkurence Dostupnost elektřiny na společném trhu s dostatkem přenosové kapacity Nastavení ceny jako výsledek fungující soutěže Vyšší transparentnost stanování cen Výrobce Přiblížení směru obchodních a fyzických toků Větší možnost řídit výši kapacity v závislosti na vývoji nejen v národní ES, ale i okolních soustavách Optimální využití přeshraničních kapacit - efektivnější řízení úzkých míst Účastníci trhu mají větší příležitost k dorovnání svých pozic => zmenšení systémové odchylky Dostupnost elektřiny pro celý jednotný trh s minimalizací zátěže z řešení úzkých míst Stabilizace cen konečným spotřebitelům, v současnosti zejména pro část SR, ale v budoucnu to platí pro obě strany Zvýšení spolehlivosti dodávek v důsledku větší dostupnosti elektřiny spotřebitelé

III. Propojení denních trhů s elektřinou mezi ČR a SR Učiněné kroky 2008/9 Květen: Podpis dohody MPO a MH SR Léto: Přípravná jednání ČEPS, SEPS, OTE, ERÚ Září: Oznámení projektu na jednání pracovní skupiny regulátorů a PPS středoevropského regionu ve Vídni Říjen: Kontrolní den zástupců MPO a MH a gen. ředitelů ČEPS, SEPS, OTE Listopad: Informace o projektu na Florentském fóru Listopad, prosinec: Řešení technických otázek samotného propojení Leden: Vydání společného tiskového prohlášení Březen – červen: Implementace a zprovoznění tržního místa na Slovensku Červenec: Předpokládané zahájení obchodování

Změny konstant v CS OTE

Změny konstant v CS OTE v roce 2009 DVS a BT Uzavírka registrace údajů z dvoustranných obchodů 13:00  13.30 hodin Ukončení obchodování bloku na BT a oznámení velikosti a ceny dodávky/odběru 13:00  13.30 hodin čas uzavření trhu DT: 11:30 (nemění se) VDT a VT čas otevření trhu VDT: 16:00  15:00 hod. relativní čas uzavření trhu VDT: -2:00  -1:30 hod. čas zveřejnění výsledků VDT v D+1 13.30 hodin relativní čas otevření trhu VT: -2:00  -1:30 hod. relativní čas uzavření trhu VT: -0:30 (nemění se)

Změny konstant v CS OTE v roce 2009 Nastavení nové ceny pro „clearing“ TDD cena 1 617  1 908 Kč/MWh Nastavení nové jednotkové ceny pro zúčtování ve stavu nouze cena 1 682  1 985 Kč/MWh