Www.afiz.cz Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA 28. - 30. duben 2008 Investiční příležitosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Advertisements

Finanční produkty určené k ukládání peněz
Rozhodování výrobce a spotřebitele o vhodných bankovních produktech a službách v podmínkách hospodářské krize Ing. Tomáš Krajíček.
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Investiční společnosti a podílové fondy
Produkty finančního trhu
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Životní pojištění AMCICO AIG Life 2008
O FIRMĚ DATALIFE PROFESIONÁLNĚ spolupracujeme s těmi nejlepší finančními společnostmi na trhu jak u nás tak v zahraničí. společnost Datalife nabízí profesionální.
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_06 Název materiálu: SPOŘENÍ – DĚTI, ZÁJMY Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Stavební spořitelny, penzijní fondy
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Stavební spoření, úvěry, leasing
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_17_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Vkladové služby.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Přebytek finančních prostředků Autor: Jaroslav.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Hodnotová nabídka Hypotéky České pojišťovny Proč hypotéka s ČP?
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Kolektivní investování
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO161 Název.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Stavební spoření.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Bankovní systém, centrální banka
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Finanční trh. finanční trh nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem kapitálu nabídka a poptávka peněz, cenných papírů a dalších forem.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
1 Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0206 Název vzdělávacího materiálu: Vkladové služby bank Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_40 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Právo finančního trhu 19. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Podnikatelské profese v oblasti finančněprávních služeb
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Právo finančního systému
Kolektivní investování
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti pro retailovou klientelu v České republice Ing. Petr Šafránek AFIZ

OBSAH Typy spořících a investičních instrumentů pro retailovou klientelu v ČR Investiční zprostředkování po implementaci MiFID Asymetrie regulace na finančním trhu Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. Spořící účet Stavební spoření Penzijní připojištění se státním příspěvkem Kapitálotvorné životní pojištění Podílové fondy Investiční cenné papíry Typy spořících a investičních instrumentů pro retailovou klientelu v ČR

Spořící účet Bankovní produkt Vklad pojištěn na 90% max ,- EUR Aktuální úroková sazba max 3.5% p.a. Úrok daněn 15% Oprávnění pro distribuci – volná ohlašovací živnost Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

Stavební spoření Speciální bankovní produkt – poskytuje 5 specializovaných bank – stavebních spořitelen Vklad pojištěn na 90% max ,- EUR Přímá státní podpora 15% z ročního vkladu, max ,- Kč ročně Úrok osvobozen od daně Po uplynutí 6ti let trvání smlouvy je vklad včetně státních podpor k libovolnému použití Možnost čerpat úvěr účelově vázaný na bydlení, uvažuje se o rozšíření na vzdělání. Oprávnění pro distribuci – volná ohlašovací živnost Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

Penzijní připojištění se státním příspěvkem Poskytuje 11 specializovaných finančních institucí – penzijních fondů Pojistné snižuje základ daně účastníka, maximálně však o ročně, a jen u smluv na minimálně 5 let a do minimálně 60ti let věku Možnost příspěvku zaměstnavatele do ročně (nepodléhá dani z příjmu ani platbě soc. a zdrav. poj) – společný limit pro penzijní připojištění a životní pojištění a jen u smluv na minimálně 5 let a do minimálně 60ti let věku Výnos daněn na konci 15% Smluvní vztah do 60ti let, jinak se vrací státní příspěvky Možnost čerpat doživotní penzi podle aktuálního stavu účtu Oprávnění pro distribuci – volná ohlašovací živnost Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

Kapitálotvorné životní pojištění Poskytuje většina pojišťoven Jednoznačně převládá investiční životní pojištění Pojistné snižuje základ daně, maximálně však o ročně Možnost příspěvku zaměstnavatele do ročně (nepodléhá dani z příjmu ani platbě soc. a zdrav. poj) Výnos daněn na konci 15% Smluvní vztah do 60ti let, jinak se zdaňují uplatněné odpočty Oprávnění pro distribuci – registrace ČNB po složení zkoušky Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

Podílové fondy Tuzemské podílové fondy nemají právní subjektivitu, spravují je investiční společnosti (v ČR nelze založit a.s. s variabilní kapitálem) Velká nabídka zahraničních podílových fondů Výnos osvobozen od daně z příjmu pokud podílník vlastní podílové listy minimálně 6 měsíců Oprávnění pro distribuci – registrace ČNB Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

Investiční cenné papíry Prodej prostřednictvím obchodníků s cennými papíry Výnos osvobozen od daně z příjmu pokud je investor vlastní minimálně 6 měsíců (u akcií nesmí podíl na jedné společnosti za posledních 24 měsíců překročit 5%) Oprávnění pro distribuci – licence ČNB obchodníka s cennými papíry, registrace ČNB jako investiční zprostředkovatel nebo jako vázaný zástupce OCP nebo IZ Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

Investiční zprostředkovatel Specifická národní právní úprava, využívající výjimku z MiFID za účelem jednoduššího získání podnikatelského oprávnění a nižších nákladů na činnost, než je tomu u obchodníka s cennými papíry – platí pouze pro ČR. Smí poskytovat pouze přijímání a předávání pokynů a investiční poradenství, obojí pouze pro investiční cenné papíry a podílové fondy. Nesmí nakládat s majetkem klientů Smí využívat vázaných zástupců za podmínek obdobných pro vázané zástupce obchodníka s cennými papíry podle MiFID Registrace ČNB, vázané zástupce zapisuje do registru IZ Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

Asymetrie regulace Přestože máme národní úpravu Investičního zprostředkovatele, je výrazně více regulován (zejména pokud jde o požadavky na vlastní činnost), než pojišťovací zprostředkovatel, který může nabízet prakticky totožné produkty prostřednictvím Investičního životního pojištění a nemá zdaleka tolik povinností ( a tím i nákladů) jako investiční zprostředkovatel Regulace výrazně znevýhodňuje prodej přímých investic do podílových fondů oproti prodeji investičního životního pojištění Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s.

Děkuji za pozornost Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. © 2008 kontakty: tel Vinohradská Praha 2