PORANĚNÍ CHLADEM PODCHLAZENÍ OMRZLINY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Advertisements

Poškození teplem, chladem, elektrickým proudem, chemikáliemi
studijní materiál HS ČR Okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Tepelná poranění
AKUTNÍ STAVY VZNIKLÉ Z ÚRAZOVÝCH PŘÍČIN
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
První pomoc Úrazy ve škole.
Jednotný postup při poskytování první pomoci
ZÁKLADY 1. POMOCI část 3 – Neúrazové stavy
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
První pomoc Šok - šokové stavy Výukový text
První pomoc při poranění elektrickým proudem
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
První pomoc při akutních stavech MUDr.Eva Svobodová.
TĚLESNÁ TEPLOTA.
studijní materiál HS ČR Krušné hory, okrsek Bouřňák MUDr. Machold Petr
ZÁSTAVA DECHU A OBĚHU Definice
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. šok.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ÚRAZY TEPLEM A CHLADEM Mgr. Jana Volemanová.
Ztráta funkce distribuce kyslíku a živin ke tkáním.
Školení bezpečnosti práce (BOZP)
ŠOK.
Přehřátí, podchlazení, omrzliny, poleptání
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. poškození chladem.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Tepelná poranění Autor: Mgr. Vladimír Drápal Př_190_Biologiečlověka_Prvnípomocpřitepelnýchporaněních Škola: Základní a mateřská škola Kašava, okres Zlín,
Autor: MIROSLAV MAJCHER
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
alimentární otravy, uštknutí
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.2 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při poruchách dýchání DUM – výkladový Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.11 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka První pomoc při úrazu elektrickým proudem DUM – výkladový.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_94_Kožní soustava AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8.,
Homeostáza a termoregulace
Úraz elektrickým proudem
Školení první pomoci
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Základní životní funkce vědomí
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
8. První pomoc -TEPELNÁ PORANĚNÍ Mgr
První pomoc při úrazu elektrickým proudem
Popáleniny Šárka Urbánková.
7. První pomoc - POŠKOZENÍ CHLADEM Mgr
Zpracovala Mgr.Martina Novotná 2007
TEPELNÁ PORANĚNÍ Prezentaci Bc. Zuchové a Mgr. Novotné Ph. D
Chirurgická propedeutika III. ročník
Akutní stavy u dětí popáleniny, přehřátí, podchlazení, omrzliny
2. První pomoc – bezvědomí
POPSAT A VYSVĚTLIT ŽÁKŮM JAK ROZEZNAT POPÁLENINY, OMRZLINY, ÚPAL A ÚŽEH. ZJISTIT ZÁSADY 1. POMOCI U TĚCHTO DRUHŮ ONEMOCNĚNÍ.
Tato studijní opora je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Učíme se.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
Kurz první pomoci Marcela Balatková (studentka 1.LF UK)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo15 Označení materiálu evo15_popaleniny.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
Identifikátor materiálu: ICT AnotaceŽák si zopakuje znalosti o první pomoci AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup diskutuje o problematice.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdraví PředmětZdravověda Tematický.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6 - 9
PP – popáleniny ,el. proud, třídění a transport
DM - komplikace.
Akutní stavy u dětí popáleniny, přehřátí, podchlazení, omrzliny
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Transkript prezentace:

PORANĚNÍ CHLADEM PODCHLAZENÍ OMRZLINY

A. PODCHAZENÍ – kdy vzniká v nepříznivých podmínkách (chlad + vyšší vlhkost + vítr) u vyčerpaných lidí, hlad, nedostatečné oblečení požití alkoholu zhoršuje situaci (zlepšení prokrvení vede k vyšší tepelným ztrátám!)

Příznaky stadium – lehké podchlazení stadium – těžko podchlazení svalový třes a slabost zrychlení tepu a dechu vědomí zachováno stadium – těžko podchlazení bezvědomí (pokles teploty na 30 ºC) zpomalení dechu a tepu stadium – zdánlivá smrt nelze zjistit dýchání s srdeční činnost zpomalení reakce zornic naděje na oživení do 15-20ºC (↓ spotřeby O2 tkáněmi) nezraněnou podchlazenou osobu nelze prohlásit za mrtvou, dokud není její tělo zahřáto

První pomoc V terénu, není-li možno pokračovat v cestě „zmizet z povrchu zemského“ (záhrab) – zvěř dělá totéž

První pomoc Ochrana před dalším prochladnutím (deky, folie, oděv zachránců) Vyvarovat se aktivních nebo pasivních pohybů podchlazeného (jako poranění páteře) Rychlý transport vrtulníkem na specializované pracoviště s možností mimotělního krevního oběhu (i lehce podchlazený může během pozemního trasportu zemřít)

První pomoc – další postup stadium - lehké podhlazení horké oslazené nápoje (ne alkohol) sledování dýchání a oběhu ne léky stadium – bezvědomí stadium – zástava dechu a /nebo oběhu umělé dýchání, srdeční masáž do příletu vrtulníku

První pomoc na chatě nezahřívat povrch těla v horké koupeli uložit dobře tepelně izolovaného do chladné místnosti až do transportu není-li naděje na rychlou odbornou pomoc a transport, zahřívání horkými zábaly na hrudník, do podpaží a třísel i lehce podchlazené je nutné transportovat vleže

B. OMRZLINY – ohrožená místa nohy ruce nos brada a uši u chlapců genitál

Stupně omrzlin stupeň: Kůže je voskově bílá, chladná, necitlivá. PO zahřátí dochází k úplné úzdravě. Takto vypadá každá omrzlina na místě nehody! stupeň: Puchýře s fialovým zbarvením kůže, které se objevují za 1-3 dny. Je přechodným stadiem mezi vratným poškozením a nevratným při stupni: po několika dnech se projevuje zčernáním a úplným ztvrdnutím postižené části těla.

První pomoc Zabránit dalšímu ochlazování. Zahřívání tělesným teplem vlastním nebo kamarádů (např. podpaží), ale jen na předpokladu, že nejde o celk. podchlazení. Aktivní pohyb končetinami a masírování okolní tkáně bez dotyku omrzliny. Tření sněhem je zakázáno. Horké, oslazené nápoje s minerály. Sterilní vatový obvaz, nesmí stlačovat omrzlinu. Ne alkohol a masti v terénu. Ne kouření. Transport, při těžkých omrzlinách vrtulníkem.

Další opatření na chatě či bezpečném teplém úkrytu Horké a oslazené alkoholické nápoje v „rozumném množství“. Horká vodní lázeň (35-42ºC – měřit teploměrem) – popálení! asi na 30 min., obličej teplé obklady až do zčervenání kůže. Po lázni kůži šetrně osušíme a sterilně vážeme do vaty. Puchýře neotvíráme. (Světlá tekutina v puchýři – dobrá prognóza, tmavý obsah – špatná). Transport.

Zrádnost omrzlin Bylo pěkně, vítr moc nefoukal, teplota odhadem -20ºC. Nevím proč, ale zdálo se mi ve stanu docela teplo, a tak jsem si natáhl jen jedny tlusté ponožky. O půl osmé jsme vyrazili. … Asi po desáté hodině jsme došli na hřeben k Bílým skalám. Jirka seděl u skal a já si znovu opravoval svoje nesmeky. A v té chvíli jsem cítil, jak mi levé noha začíná tuhnout. Nic mě nezabolelo, jen krátký pocit zapraskání na nártu nohy…… Mendoza – nemocnice: Petr mi řekl, že doktor doporučuje okamžitý transport domů. Já, ale odmítal, byl jsem tam spokojen, dobře tam vařili a dobře se starali. Petr se rozčílil a tak jsem nakonec souhlasil.

V Bohunické nemocnici v Brně se pokoušeli celých 5 dnů o záchranu mé nohy.Bohužel, přišel jsem pozdě. Nebylo jiné řešení než amputace. Na operačním sále jsem byl 4x. Všechny prsty na rukou se nakonec transplantacemi podařilo zachránit. Po 4. měsíční rehabilitaci, kdy jsem se znovu učil a naučil chodit s protézou, jsem se v květnu mohl vrátit domů. Petr Směja: Ve stínu Aconcaguy