Oborový seminář – interaktivní aktivita podzim 2014 Environmentální problém – učení se odborné prezentaci a diskusi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář IVIG 2008, Kde plagiátorství začíná Moravská zemská knihovna Brno Mgr. Jana Nejezchlebová
Advertisements

Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Jazykový projekt pro děti z dětských domovů na území ČR
JAK PREZENTOVAT PREZENTACI
CASALC Review Odborný časopis České a slovenské asociace učitelů jazykových center na vysokých školách.
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Studentská inovace praxí Jana Mina ř íková, 5. NŠ-NJ.
Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.
Brno, 2009 Projekty spolupráce na dálku. Brno, 2009 Kdo Vás bude seminářem provázet? Elena Tomanová Střední škola inf. technologií a sociální péče školitelka.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Sylabus pro prezentační dovednosti III.
INFORMAČNÍ SCHŮZKA S RODIČI DĚTÍ PŘEDŠKOLNÍHO VĚKU
C lékařská fakulta – Univerzity Karlovy v Praze Sylabus pro prezentační dovednosti – individuální (IV.) Lektoři: PhDr. Jana Kasalová, PhDr. Jiří.
OBJEKTIVIZACE HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA
Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování
Astronomický seminář Práce s nadanými v oblasti Fyzika a Astronomie.
Pedagogické kompetence 6. října 2014 Caroline Kearney vedoucí manažerka projektů & analytička vzdělávání.
R ODINNÉ KOMPETENCE OBSAH Co jsou to kompetence Co jsou to rodinné kompetence Proč je rodičovství skvělá příležitost pro rozvoj určitých kompetencí.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
CHEMIE KOLEM NÁS Brno, GUMOTEX OBSAH 1.Představení firmy 2.Trh práce a očekávání zaměstnavatele 2.1 Vzdělanostní struktura 2.2 Hard a soft.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Obhajoba maturitní práce
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Jak úspěšně prezentovat. Skladba publika Jaká bude skladba publika? Do jaké míry se účastníci orientují v dané problematice.
Jak se stát dobrým právníkem?
Jak se stát dobrým právníkem?
Prezentační dovednosti
KOMUNIKACE V PRAXI METODIKA. Vznik metodiky Čtyři moduly v rozsahu 40 hodin 20 hodin e-learningového studia 20 hodin prezenčního studia.
Komunikace a informace „Schopnost prezentace, představí sebe a oddíl“ Zásady kvalitní prezentace Jan-Iáček-Konečný , Vídeň.
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Spolupráce střední školy se sociálními partnery Ing. Jiří DLAPAL.
Zásady správné prezentace
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.4.
PŘÍPRAVA PREZENTACE Ing. Česlava Lukaštíková SPŠ Karviná.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Aktivity Sdružení automobilového průmyslu v oblasti vzdělávání Předkladatel: Jiří Černý, viceprezident TPCA Czech a viceprezident AutoSAP 75. zasedání.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Prezentační dovednosti Michal Kindl. CÍL ŠKOLENÍ/PREZENTACE Seznámit se základními prezentačními dovednostmi, technikami a postupy používanými při tvorbě.
BAKALÁŘSKÝ SEMINÁŘ Obhajoba BP.
Aktivity na seminá ř i Prezenta č ních technik Skupinová spolupráce.
PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI
1. SETKÁNÍ Bakalářský seminář. Cíle bakalářského semináře Hlavní cíl: seznámit se strukturou a hlavními požadavky na BP Formální náležitosti zadání a.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Závěrečné setkání Nové Dvory, 26. – Bc. Lucie Chládková Bc. Kristýna Juhová Mgr. Lenka Karbanová Bc. Markéta Kovářová Bc. Jana Vavříková.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Jak prezentovat Dana Hlaváčková.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SCICOM – BASIC RNDr. Anna Matoušková, Ph. D.
Jak napsat zprávu z praxe
Didaktické metody Androdidaktika.
Současnost a budoucnost univerzitního vzdělávání seniorů v ČR Konference o seniorském vzdělávání na českých vysokých školách, Kostelec-Zlín
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
PREZENTACE.  Základní principy prezentace  Příprava prezentace  Struktura prezentace  Závěr.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Měření rychlosti zvuku
Oborový seminář – interaktivní aktivita
VY_32_INOVACE_SA4A_7 DUM 7. realizace aktivity pro 1
Didaktické metody Androdidaktika.
Prezentační dovednosti Pavla Kotyzová
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
WORKSHOP Metody práce s informacemi v online prostředí
Vzor individuální prezentace
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU
Samostatná odborná práce H/02 Včelař
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
MOŽNOSTI PREZENTACE BADATELSKÉ ČINNOSTI V MATEŘSKÉ ŠKOLE MGR
Transkript prezentace:

Oborový seminář – interaktivní aktivita podzim 2014 Environmentální problém – učení se odborné prezentaci a diskusi

Schopnost odborné prezentace a diskuse A čím se ty vlastně živíš, Franto ? No … Nyní se zrovna zabývám hypotézou, zda bioakumulace gama-hexachlorcyklohexanu v druhu Eisenia fetida exponovanému v artificiální půdě koreluje s TOC jak ukázal van Gestel et al. (1997), či zda je spíše ovlivněna strukturou OM měřenou dle Xing et al. (2006).

Schopnost odborné prezentace a diskuse Děkujeme za zajímavou přednášku o úbytku velkých savců v zemědělské krajině … A nyní prosím o dotazy a diskusní příspěvky … Je to nesmysl ! Nikdy jsem si ničeho takovýho nevšiml …

Cíle aktivity Máme, umíme: dostatečné odborné znalosti (většinou) neomezené zdroje dat a informací - co nevíme, si najdeme IT, jsme online – rychlost získání informací Příliš neumíme: kriticky pracovat s informacemi – soudná selekce, analýza, syntéza mezioborově přemýšlet a komunikovat mluvit odborném tématu – prezentovat a diskutovat zvolit vhodnou úroveň odbornosti dokázat zaujmout posluchače, přesvědčit posluchače rozhodnout, kdy se opřít o data, citace, a kdy ne a další soft-skills - týmová práce, organizace času, (sebe)koordinace, komunikace, motivace, technické dovednosti

Prezentace odborného tématu lze ji zlepšovat, lze se ji naučit –získat pozornost –emoce jsou nejrychlejší –proč > jak > co –jinakost / originalita boduje –interakce kotví pozornost –redukce informací ! –dobře funguje grafika –řeč těla – udržovat kontakt –množství nástrojů ( –množství inspirace:

Zadání zvolit téma / problém z oblasti chžp, ekotox, ŽP … (20 min práce ve skupinkách) –kontroverzní –ne zcela globální (oteplení), ani příliš specifické (molekula) –odbornost cca na úrovni časopisu Vesmír, New Scientist apod. nahlásit téma představit téma 2-3 větami ostatním na semináři rozdělit skupinku na třetiny a připravit prezentace (na semináři a za domácí úkol): 1.představení tématu / problému (5 min prezentace) 2.argumenty (5 min prezentace) 3.protiargumenty (5 min prezentace) - interaktivní zajímavé prezentace; zaujmout, ale ne za cenu překrucování faktů; ne lži, ale určitá míra manipulace s posluchači povolena; najít míru mezi odbornou korektností a schopností zaujmout prezentace skupinek a diskuse publika, hlasování, závěr

Témata CHŽP I – Veverky šedé – zavlečený druh v UK – pozitiva/negativa a způsoby řešení CHŽP II – Polutanty v mateřském mléce – kojit či nekojit? EKOTOX I – Úbytek včel díky znečištění ŽP – jak vážný je to problém a jeho řešení … EKOTOX II – GMO – uvedení omylů na pravou míru – pozitiva a negativa geneticky modifikovaných plodin