Geoinformační technologie v egyptologické praxi EGY022014a/ Spec.přednáška I LS 2012 – 2014, 1. přednáška 2014 Organizační záležitosti: Výuka bude probíhat.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Zpracoval : Ing. Petr Fojtík Datum:
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Bakalářský studijní obor Elektronika a sdělovací technika B-EST.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
Mapy a geografické informační systémy
Obor: Geodézie a katastr nemovitostí
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
Obor informační technologie
GPS.
Relační databáze.
Workshop SFDP - Telč 2008 Fotogrammetrická dokumentace historických objektů - společná výuka pracovišť dvou fakult ČVUT Ing. Jindřich Hodač, Ph.D. Telč,
Zdroje dat, měření, konverze
Definice, druhy, chyby, abstrakce
Úvod Proč studovat informatiku?
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Workshop SFDP - Telč 2007 Fotogrammetrické firmy v České republice - průzkum současného stavu Ing. Jindřich Hodač Ph.D. Bc. Tereza Klečková Telč, 22. -
Porovnání tvorby DKM a KM-D pro katastrální území Antošovice
Vzdělávání na Univerzitách třetího věku v ČR Zlín, 26. –
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Výuka Informačních technologií na DFJP
Kurz IT Essentials na DFJP UPCE Ivan Panuška. IT Essentials: PC Hardware and Software Version 4.0  kurz nabízí úvod do odvětví IT  seznámení interaktivní.
Informační systém o území v Plzeňském kraji a v Bavorsku Studie – analytická a návrhová část Informationssystem über das Gebiet in der Region Pilsen und.
Účetní systémy na PC (MPF_USPC) 1. TÝDEN (25. – )
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
5 Metody určení PVniO Znalost prvků vnitřní orientace 
GIS - úvod Cvičebnice GIS – viz. adresář CviGIS.exe Rozcestník internetových stránek s GIS problematikou Rozcestník internetových stránek s GIS problematikou.
Úvod Proč studovat informatiku?
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
GIS - úvod Rozcestník internetových stránek s GIS problematikou
Úvodní informace Informatika pro ekonomy II ZS 2011/2012.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
GLOBÁLNÍ PROSTOROVÉ DATOVÉ PROJEKTY Prof. RNDr. Milan KONEČNÝ, CSc.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Petr Junek Laboratoř DPZ, Katedra mapování a kartografie
Účetní systémy na PC (MPF_USPC)
Úvodní informace Informatika pro ekonomy II LS 2007/2008.
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Úvodní informace Informatika pro ekonomy I LS 2012/2013.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geoinformatika úvod.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
Geografické informační systémy Prezentace bakalářské práce: Vedoucí : doc.Ing. Petr RAPANT, CSc. Autor : Tomáš HERMAN - G362 DETEKCE ZMĚN V MAPÁCH S VYUŽITÍM.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
1 Fotogrammetrie - úvod Proč?? Co ?? Jak?? snímek mapa.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
GEOGRAFICKÉ PROJEKTY SE ZAMĚŘENÍM „GEOGRAFIE PRO PRAKTICKÝ ŽIVOT I JINÉ ŠKOLNÍ PŘEDMĚTY“ MARIE NOVOTNÁ ZČU V Plzni
Interaktivní mapy. Mapa a Internet Mapy jsou významným zdrojem informací, skrze které lidé vyjadřují své dojmy o místech. Každá mapa je pohledem na.
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE jaro Monika Rusnáková.
Mapové servery v lesnictví Připravil: Jakub Štrbík DIPLOMOVÁ PRÁCE Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně LESNICKÁ A DŘEVAŘSKÁ FAKULTA.
APLIKOVANÁ GEOINFORMATIKA
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Dokumentace památkových objektů
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Geoinformační technologie v egyptologické praxi EGY022014a/ Spec.přednáška I LS 2012 – 2014, 1. přednáška 2014 Organizační záležitosti: Výuka bude probíhat v pondělí od 15:50 do 17:25 hod. Internetové stránky předmětu – Zde uloženy: info o předmětu, syllabus, PPT soubory přednášek Přednášející: Vladimír Brůna Laboratoř geoinformatiky Fakulta životního prostředí Univerzita J.E.Purkyně Pracoviště FŽP Most, Dělnická 21, Most - Tel.: Konzultační hodiny: před seminářem nebo

Charakteristika a cíle kursu, předpoklady, podmínky Geoinformační technologie se v posledních letech začínají využívat i v archeologii. Jedná se o aplikaci nových metod a postupů v geodézii, digitální kartografii, aplikaci geografických informačních systémů (GIS), metod dálkového průzkumu Země (DPZ) a využití přijímačů GPS k mapování. Součástí je i oblast internetu, ve které se získané výsledky prezentují ve formě rastrových dat, vektorů a v prostředí mapového serveru. Cílem kursu je seznámení studentů se základními informacemi o výše uvedených oborech a způsobech jejich aplikace v egyptologické praxi. Vedle teoretických základů bude kladen důraz i na praktické zvládnutí vybraných úloh řešených na archeologickém výzkumu v Egyptě. Předpoklady Základní dovednosti s PC, Microsoft Office, práce v prostředí Internetu. Podmínky absolvování kursu V průběhu kursu úspěšné absolvování testu a prezentace úlohy.

Geoinformatika a egyptologie - archeologie

Obsah přednášek V 7 dvouhodinách výuky jsou přednášky členěny následovně: 1) Úvod do geoinformatiky, základní členění, pojednání a principy 2) Základy geodézie - základní metody, měření polohopisu a výškopisu, zaměřování podzemních prostor 3) Základy kartografie - mapa jako zdroj informace - druhy map, souřadnicové systémy v ČR a ve světě, měřítko, práce s mapou, interpretace 4) Geografické informační systémy - principy, zdroje dat, vektor, rastr, atributy 5) Dálkový průzkum Země - metody, principy + GPS mapování 6) Praktické úlohy v egyptologické praxi – archeologická mapa Abúsíru, mapování v západní oáze, mapový server, www 7) Závěr - společný seminář, prezentace výsledků, konzultace

Informace Intenzivní nasazení informačních technologií (IT) do všech odvětví s sebou přináší shromažďování velkého množství různorodých údajů - dat. Data – informace Není stejný význam. Podle definice firmy Oracle se údaje (data) stávají informacemi, když:  máme údaje;  víme, že máme údaje;  víme, kde tyto údaje máme;  máme k nim přístup;  zdroji údajů můžeme důvěřovat. Hierarchie informačních úrovní Údaje – Informace – Znalosti – Moudrost

PROSTOR  GEO & INFORMATIKA Téměř vše, co se děje, probíhá v určitém prostoru. Vědět, kde se něco děje, je velmi důležité. Úlohy, které zahrnují prostorové aspekty informací (umístění v prostoru), se nazývají prostorové úlohy.

Geografické/prostorové úlohy

Geoinformatika je vědn í obor zabývaj í c í se informacemi o prostorových objektech, procesech a vazb á ch mezi nimi geovědy v poč í tačov é m prostřed í Geodézie Kartografie Geografické informační systémy - GIS Dálkový průzkum Země (DPZ) Navigační systémy (GPS) Geostatistika Fotogrammetrie... Počítače, počítačové sítě, internet, databáze, programovací jazyky, družice, digitalizace, simulace a modelování, data... Geografie, ale také geologie ekologie botanika zoologie geofyzika archeologie geostatistika ….. GIT

Geodézie - zeměměřictví

Geodézie II.

Řez šachtou a pohřební komorou

Kartografie historická

Kartografie dnes

Geografický informační systém

GIS – 3D model terénu

Aplikace 3D modelu terénu – rekonstrukce cest

Dálkový průzkum Země – švédská věž

Fotogram – schodiště do Hetepiho hrobky

Pyramidové pole a Abúsír jih QuickBird Komplex Kar a Inti KaaperHetepi

GPS - mapování

Mapový server

Příští přednáška 2014 Základy geodézie