Σ Vývoj sociologie. A. Formulování teorií a hypotéz B. Verifikace těchto hypotéz C. Propracování metodologie dosahování žádoucích změn V rámci sociologie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Stručné dějiny sociologie
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
SOCIOLOGIE.
Metodologie historického výzkumu volného času
Maturitní zkoušky ve školním roce Společná část maturitní zkoušky Definuje ministerstvo školství (MŠMT) MŠMT zadává ve stejném termínu MŠMT.
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
Příroda a společnost. Příroda je podmínkou naší existence. Člověk= živočišná (biolog.) i spol. bytost.  podléhá zákonitostem přírodním i společenským.
Sociologie.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Víte, že 80 % úspěchu je dorazit tam, kam máte?. Byli bychom rádi, kdybychom to byli právě my, kdo Vám k němu pomůže! Naše nezisková organizace Vám v.
Politologie jako věda Politika moc
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Sociologie Z latiny – societas – společnost, logos – věda = věda o společnosti zkoumá společnost jako celek od globálních problémů lidstva po zkoumání.
Období velkých výzkumů a velkého hledání, paradigmata sociologie
ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie
DĚJINY SOCIOLOGIE Tereza Vrbová duben 2010.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie jako věda Božena Genrtová.
Makroekonomie a hospodářská politika
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
SOCIOLOGIE.
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
OP Vzdělání pro konkurenceschopnost Moderní absolvent strojírenství Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Emile Durkheim (1858 – 1917). Život E.D. Narozen v židovské rodině s rabínskou tradicí Krátce katolicmus, později agnostik Celoživotní zájem o náboženství.
Sociálně patologické jevy
Σ Sociogie = societas (společnost) + logos (věda) Úvod do sociologie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Definování cíle a hypotézy
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Shrnutí – 1. přednáška 1) Proč studovat sociologii? Předmět, metoda a funkce sociologie 2) Pojem paradigma – paradigma jako základ vědy a paradigmatická.
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
VÝVOJ ČLOVĚKA ZBRANĚ.
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: Z AOSTŘENO NA PŘÍRODU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SOCIOLOGIE Tereza Vrbová Vznik a předmět sociologie Vznik sociálních věd Vznik a vývoj sociologie – proč? Okolnosti vzniku S Podmínky vědeckosti.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Polohové konstrukční úlohy I – průnik rovin konstrukce průsečnice Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační.
August Comte Émile Durkheim Max Weber
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Sociologie ?.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DIPLOMOVÝ SEMINÁŘ Definování cíle a hypotézy. P ROCES PSANÍ DP Vlastní profesionální a osobní znalosti a dovednosti Odborné znalosti: - Teorie - Modely.
TEST DOBRÉ SHODY A TEST NEZÁVISLOSTI Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Dějiny sociologie Mgr. Vladimír Velešík.
Klasická sociologie (Max Weber)
Pedagogické disciplíny
Učení, praktické aplikace principů učení
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Krajina kolem nás START: Hraniční přechod Hartava-Hrádek nad Nisou 21
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Tato prezentace byla vytvořena
POJEM A VÝVOJ MANAGEMENTU
Vysoké učení technické v Brně
Vysoké učení technické v Brně
Obor hodnot funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Yvonna Vančurová. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Škola.
TECHNIKA KRAUL – základní a kotoulová obrátka Lekce č. 9
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Roční období – znaky, svátky a tradice
Transkript prezentace:

ς Vývoj sociologie

A. Formulování teorií a hypotéz B. Verifikace těchto hypotéz C. Propracování metodologie dosahování žádoucích změn V rámci sociologie probíhá též:

Vývoj sociologie léta 19. stol. (1. SV) = spekulativní věda zakládá se na teoretických, často vysoce abstraktních úlohách – opomíjí konkrétní zkušenosti předmětem zájmu = sociologie jako celek a její vývoj → velké teoretické systémy Vývoj = etapy:

Vývoj sociologie léta 19. stol. (1. SV) A. Comte ( ) = řád + vývoj K. Marx ( ) = ekonomické deteminace sociologie života Emile Durkheim ( ) = teorie dělby práce Vilfredo Pareto ( ) = teorie elit (=úspěch) Vývoj = etapy: K. Marx

Vývoj sociologie – 40. léta 20. stol. (do 2. SV) = etapa empirických výzkumů sociologie se věnuje malým skupinám – rozvoj sociologie v USA nejdříve se zkoumaly sociálně patologické jevy = trestná činnost, prostituce, alkoholismus, nezaměstnanost později normální jevy: rozmístění občanů ve městech, rasové vztahy, migrace Vývoj = etapy:

Vývoj sociologie – 60. léta = období strukturálně funkcionalistické (koncepce) = spojení obecného a konkrétního Jak se udržuje řád? Kam spěje vývoj? Vývoj = etapy:

Vývoj sociologie 4. od 70. let po dnešek = interpretivní (vysvětlující) sociologie do popředí se dostala každodennost, všední život člověka Vztah JEDINEC ↔ Pro současnost je charakteristický teoretický pluralismus (názorová mnohostranost) Vývoj = etapy: „Nic nebolí tak jako ztracený čas.“ Michelangelo SPOLEČNOST

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.