Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PKML.
Advertisements

Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2011 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
ČEŠTINA PRO CIZINCE A AZYLANTY A1, A2 (učební materiály)
Hraní s desetinnými čísly
Když se děti samy nabízejí
Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE
Název: VY_32_INOVACE_VZK689_ Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
Kampaň Nahá celebrita Martin Kožíšek, Manažer pro internetovou bezpečnost.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Aktuální informace o vyšetřování c-erb-2 genu v referenční laboratoři a návrh změny v indikačních kritériích Hajdúch M., Petráková K., Kolář Z., Trojanec.
Monitoring letové aktivity Návrh na zpracování výsledků.
Tomáš NETERDA 1961 Sportovní kariéra : plavecké třídy ZŠ Komenského gymnázium Dašická plavecká škola
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Kdo chce být milionářem ?
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Téma: SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ CELÝCH ČÍSEL 2
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
Elektronická učebnice - I
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Středisko náhradní rodinné péče o. s. Projekt Centrum podpory NRP je realizován za podpory Nadace
Zábavná matematika.
V rámci všech serverů společnosti Aliaweb, spol. s r.o. oslovíte přes uživatelů Kurzy.cz finanční portál pro laiky i odborníky, tj. investice a.
Dělení se zbytkem 6 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
ZVÍŘATA AUSTRÁLIE (1) - PROCVIČUJEME SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ DO 100
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Očísluj dopisy násobky čísla 2
Stav studie „Seroprevalence VHC u injekčních uživatelů drog“ k Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti Úřad vlády ČR tel.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Únorové počítání.
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Náhoda, generátory náhodných čísel
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
SČÍTÁNÍ A ODČÍTÁNÍ V OBORU DO 100
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
TRUHLÁŘ II.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Celá čísla Dělení.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
Analýza knihovnických standardů za rok 2006 knihovny Jmk Provozní doba Nákup knihovního fondu Kč na 1 obyvatele Roční přírůstek Počet studijních míst Veřejně.
Nástrahy internetu.
Úkoly nejen pro holky.
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Průzkum u uživatelů výrobku Prostenal s PERFECT.
Přednost početních operací
DĚLENÍ ČÍSLEM 5 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ Zpracovala: Mgr. Jana Francová, výukový materiál EU-OP VK-III/2 ICT DUM 50.
Slovní úlohy řešené soustavou rovnic
Predikce chemických posunů
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace Adresa: Zahradní 10, Štěpánkovice,
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Nebezpečí na internetu KYBERGROOMING
Kyberšikana.
DALŠÍ NEBEZPEČNÉ KOMUNIKAČNÍ JEVY
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
SETKÁNÍ S RODIČI Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem
Transkript prezentace:

Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace JAN BARTONĚK Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace + E-Bezpečí

Centrum prevence rizikové virtuální komunikace EDUKACE INTERVENCE VÝZKUM

V kolika letech dítě poprvé začíná aktivně pracovat s internetem? Pojďme si zodpovědět na jednoduchou otázku V kolika letech dítě poprvé začíná aktivně pracovat s internetem? A co na internetu vlastně dělá?

Stručně o výzkumu Výzkum Rizika internetové komunikace III realizovaný Centrem prevence rizikové virtuální komunikace probíhal v průběhu roku 2011 ve všech regionech ČR. Byla získána data od cca 10 000 respondentů ve věku 11-17 let (52,34 % chlapci, 47,66 % dívek). 57,13 % respondentů byla ve věku 11-14 let, 42,87 % ve věku 15-17 let. Výzkum Rizika internetové komunikace probíhá od roku 2008, data jsou shromažďována vždy za období jednoho roku.

Co výzkum monitoruje Mezi jevy, monitorované výzkumem, patří: A. Kyberšikana (různé formy kyberšikany v závislosti na vybraných komunikačních prostředích). B. Navazování virtuálních kontaktů (komunikace s neznámými lidmi a osobní schůzky s nimi; východiska pro tzv. kybergrooming). C. Sexting (ve formě veřejného sdílení intimních materiálů v prostředí internetu a formě poskytnutí intimního materiálu na vyžádání jiné osoby). D. Sdílení osobních údajů v prostředí internetu (se zaměřením na sdílení fotografie obličeje). E. Další související jevy.

OSOBNÍ SCHŮZKY (VÝSLEDKY)

Osobní schůzky s lidmi s neověřenou identitou S neznámými lidmi na internetu komunikuje více než polovina respondentů (53,84 %). V tomto místě je třeba upozornit, že komunikace s neznámými lidmi v prostředí internetu nemusí ještě vést k osobní schůzce a sexuálnímu zneužití dítěte. Je zřejmé, že dítě může v prostředí internetu komunikovat s jiným dítětem nebo dospělou osobou, která nemusí být pro dítě nebezpečná. Přesto existuje možnost, že dojde k tzv. kybergroomingu – čili účelové manipulaci dítěte s cílem přivést je na osobní schůzku. Zde je již riziko zneužití dítěte vysoké.

Pokud ANO, za jakých podmínek? ??? Pustili byste své dítě na schůzku s osobou, kterou zná pouze z internetu? Pokud ANO, za jakých podmínek?

Ochota jít na schůzku Pokud by tě internetový známý/kamarád požádal o osobní schůzku, šel by na ni?

Ochota jít na schůzku Pozval tě někdy tvůj internetový známý/kamarád na osobní schůzku?

Ochota jít na schůzku Šel/šla jsi na osobní schůzku s člověkem, kterého znáš pouze z internetu a v reálném životě ses s ním nikdy nesetkal/a?

Osobní schůzky s lidmi s neověřenou identitou 55,92 % respondentů považuje komunikaci s lidmi z internetu, které neznají osobně, za riskantní a nebezpečnou. Přesto by 14,44 % z nich šlo na osobní schůzku. 74,27 % respondentů považuje osobní schůzku s lidmi z internetu, které neznají osobně, za riskantní a nebezpečnou. Přesto by na osobní schůzku 15,72 % z nich šlo. 25,46 % respondentů bylo dále neověřenými uživateli internetu požádáno, aby nikomu neříkali, že se spolu baví a o čem se spolu baví.

Osobní schůzky s lidmi s neověřenou identitou Výzkum rovněž odhalil zajímavá fakta spojená s tím, koho by dítě kontaktovalo, pokud by bylo kontaktováno uživatelem internetu s žádostí o osobní schůzku. 54,72 % respondentů by se svěřilo kamarádům nebo sourozencům, kteří jsou mladší 18 let, 36,94 % dětí by o plánované schůzce řeklo rodičům. Učiteli by se svěřilo pouze 3,59 % respondentů a 16,46 % by o schůzce neřeklo nikomu.

Video – JÍT ČI NEJÍT? (Ukázka)

JÍT ČI NEJÍT?

Námět a scénář příběhu zpracovává zaznamenané případy. JÍT ČI NEJÍT? Námět a scénář příběhu zpracovává zaznamenané případy. Při sestavování jeho kostry jsme vycházeli z jednotlivých fází, ve kterých probíhá kybergrooming (od navázání prvního kontatku až po setkání). Cíl: Rozvíjet kritické myšlení žáků a nabourávat mýty a stereotypy okolo seznamování se přes internet. Zajímavou formou rozvíjet diskuzi na toto téma.

SDÍLENÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ NA INTERNETU (VÝSLEDKY)

Sdílení osobních údajů V rámci výzkumu Nebezpečí internetové komunikace III jsme se rovněž zaměřili na sdílení osobních údajů dětmi v prostředí internetu. Z osobních údajů české děti sdílejí nejčastěji jméno a příjmení (80,4 %), dále e-mailovou adresu (65,8 %) a fotografii svého obličeje (58,4 %).

Sdílení osobních údajů

Sdílení fotografie obličeje Zajímavou statistiku rovněž doplňují informace o sdílení fotografie obličeje. 30,51 % respondentů bylo jinými osobami z internetu požádáno, aby jim zaslali svou fotografii obličeje (64,51 % z oslovených tvořily dívky). Častěji jsou s žádostí o poskytnutí fotografie obličeje oslovovány děti starší 15 let (58,64 %) než děti mladší. 52,24 % oslovených skutečně svou fotografii obličeje jiné osobě odeslalo.

Něco málo k Facebooku 81,84 % českých dětí má účet na sociální síti Facebook. 56,13 % tvoří děti ve věku 11-14 let. Poměr chlapců a dívek je vyrovnaný (50,79 % : 49,21 %). 26, 30 % bylo pozváno na osobní schůzku. 34, 22 % bylo slovně ponižováno, uráženo, ztrapňováno. 6, 75 % bylo vydíráno 34,32 % zjistilo, že došlo k proniknutí na jejich účet 12,07 % zažilo ponižování šířením ztrapňující fotografie 5,73 % zažilo ponižování šířením ztrapňující videonahrávky

Další rizika spojená s FB Prenatální profily Nadužívání Facebooku (FAD, IAD, závislosti) Falešné profily a jejich ověřování (stalking) Licenční podmínky Automatické tagování obličejů Geolokace Nemožnost likvidace obsahu

Kontakty Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. PhDr. René Szotkowski, Ph.D. Mgr. Veronika Krejčí Mgr. Jan Bartoněk Centrum prevence rizikové virtuální komunikace + E-Bezpečí Univerzita Palackého v Olomouci E-mail: prvok@upol.cz www.e-bezpeci.cz www.esynergie.cz www.e-nebezpeci.cz www.sexting.cz