Téma: Co je sociologie? 24. 3. 2012 Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Metodologie historického výzkumu volného času
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Média: nástroj vládnoucí třídy
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
Politologie jako věda Politika moc
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
Sociologický výzkum.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
SOCIOLOGIE Sociologický výzkum. 1 Sociologický empirický výzkum, je nástrojem, umožňujícím řešit určitý problém.
Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl.
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Sociologie C 2. cvičení Základní informace k organizaci výuky, obsah a průběh cvičení, požadavky k plnění studijních povinností, literatura Vstup do problematiky.
Sociologie jako věda - opakování
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Metaetika Shrnutí.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
TECHNIKY SBĚRU DAT KVANTITATIVNÍ KVALITATIVNÍ VÝZKUM VÝZKUM
Základy pedagogické metodologie
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
ETBB29 Psaní odborných textů v etnologii – seminář
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
August Comte Émile Durkheim Max Weber
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Sociologie ?.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
3. téma: Kultura
Název politologie je složen z následujících slov:
Úvod do sociologie Eva Šlesingerová SOC701. Organizační záležitosti  Podmínky pro získání kreditů  Průběžná práce  Závěrečná zkouška  Kontakty.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
2. téma: Vznik a základní přístupy sociologie
Dějiny sociologie III. Klasická sociologie (Max Weber) VY_32_INOVACE_ZSV3r0105 Mgr. Jaroslav Knesl.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
FILOsOFIE A VĚDA.
Klasická sociologie (Max Weber)
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úvod do kvalitativního výzkumu
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Základní filozofické otázky
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

téma: Co je sociologie? 24. 3. 2012 Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?

Co je společné pro přírodní a sociální vědy. Empirický základ Co je společné pro přírodní a sociální vědy? Empirický základ? Fyzika studuje přírodní svět, sociologie sociální svět. (Pramen: Disman, 2008:15)

Zásady vědeckého přístupu Pozitivistické paradigma – jeho zásady: Jakákoli přírodní, společenská nebo lidská skutečnost může být zkoumána pomocí jedněch a týchž metod a jejich ideálním modelem jsou přírodní vědy Předmětem vědy mohou být pouze fakta zjišťovaná přímou zkušeností a je nutno odmítnout jakékoli neověřitelné spekulace. Veškeré pravdivé a hodnotné poznání skutečnosti pramení jen z empirických metod.

HISTORICKÝ EXKURZ: BOJ O SAMOSTATNOST SOCIOLOGICKÉ DISCIPLÍNY.   boj o definici předmětu sociologie boj o definici metody sociologické analýzy É. Durkheim (1858 – 1917) - Společnost je syntézou sui generis, je to něco víc než pouhá suma jednotlivců. - Sociologie se zabývá sociálními fakty, která a) jsou vůči člověku vnější b) vyvíjí na jedince tlak. - Metoda sociologie je především kvantitativní povahy, tlak sociálních faktů nejlépe vystihneme analýzou statistik.

G. Tarde – Společnost je abstrakce, sociální jednání lze vysvětlit v termínech individuálních psychických hnutí. M. Weber - Sociální jednání jako předmět sociologie, když porozumíme smyslu a významu jednání člověka, tak porozumíme sociální realitě tzv. chápající přístup Pro Webera sociální aktéři věří v to, co věří či dělají to, co dělají, ne proto, že jsou k tomu puzeni (vnějšími) kulturními silami, ale proto, že mají důvody v to věřit či tak jednat. (dle Boudouna, 2011)

Předmět zkoumání sociologie podle Durkheima a Webera Jedna ze základních otázek sociologie, jaké metody použít k vysvětlení kolektivního chování.

Jedna ze základních otázek sociologie, jaké metody použít k vysvětlení kolektivního chování DEDUKCE INDUKCE

pro sociologii platí přísná pravidla vědeckého diskursu Rozdíl sociologické perspektivy a perspektivy tzv. „zdravého rozumu“ podle Z. Baumana  pro sociologii platí přísná pravidla vědeckého diskursu rozsah horizontu zkušenosti způsob udělování smyslu a významu k jednotlivým událostem tzv. „oddůvěrnění důvěrného“ Ad 1) V sociologii neobstojí laciné přitom prázdné argumenty typu: „je všeobecně známo“, „je přece jasné“ apod.  Bauman, Z. 1996. Myslet sociologicky. Praha: SLON.

konstrukce nástrojů pro sběr dat MODEL EMPIRICKÉ VĚDY teorie formulace hypotéz konstrukce nástrojů pro sběr dat sběr dat analýza dat interpretace závěrů

Vlastnosti sociologického vědomí dle Petera L. Bergera demaskující motiv nekonvenčnost sociologického způsob uvažování („neuctivost“) relativizace motiv kosmopolitní Ad 1) V sociologii neobstojí laciné přitom prázdné argumenty typu: „je všeobecně známo“, „je přece jasné“ apod.

Sociální problém versus sociologický problém   Situace ve společnosti, kterou určitá část populace považuje za problematickou. Jak říká americký sociolog Peter Berger, lidé obvykle mluví o sociálních problémech, když něco ve společnosti nefunguje adekvátním způsobem. Sociální problémy pak vyžadují určité terapeutické řešení.  Berger, P. 2003. Pozvání do sociologie. Brno.

Sociologický problém Věda je řeší proto, aby posunovala hranice svého poznání. Sociologický problém není zaměřen na otázku, proč některé věci jdou špatně z určitého hlediska, nýbrž jak daný systém funguje. Jaké jsou jeho předpoklady a jakými prostředky je udržován.

Základní pozice v otázce hodnotící kompetence sociologie utvářené v průběhu sociologické tradice 1) Max Weber (přelom 19. a 20. století) vymezení základní metodologické zásady tzv. „nehodnotící sociologie“ – jde o to zamezit proniknutí subj. soudů do vědeckých výpovědí. Kritická škola (či radikální sociologie) čerpající z marxistických tradic: ‘Sociologie má být nástrojem kritiky, nikoli součástí systému.’ Z její poválečných představitelů např. Ch.W. Mills: ‘Sociologie pod rouškou hodnotové neutrality podporuje mocenskou elitu.’

…pokračování 3) Širší spor neutrální vs. angažované sociologie ( druhá polovina 20. století) (viz Frankfurtská škola, L. Althusser, P. Bourdieu, feministické směry ad.) 4) Postmodernismus (konec 20. století) – přináší silný relativizující prvek; argumentace, dle které hodnotových soudů se v principu nelze v sociální vědě zbavit, badatel samotný není schopen vystoupit mimo svou sociální pozici, která jeho pohled nutně zkresluje. Nejen ve smyslu kulturního relativismu, ale také kognitivního!

Literatura Berger, P. L.: Pozvání do sociologie. 3. vyd. Brno: Barrister & Principal, 2007 (či starší vydání). Bauman, Z.: Myslet sociologicky. Praha: SLON, 2004. Urban, L.: Sociologie trochu jinak. Praha: Grada, 2008.