ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Divadlo konce 19.století.
generál Karel Paleček Prvním velitelem výsadkového vojska
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
Jan Werich Jiří Voskovec
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
HEINRICH MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Victor Hugo ( ).
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
Identifikátor materiálu: EU –
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Portréty literárních osobností světové literatury.
EDUARD BASS 9. ročník.
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
JAROSLAV HAŠEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Jaroslav Hašek
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
 1. světová válka  Bolševická revoluce v Rusku  Početné dělnictvo  Osobnost T. G. Masaryka a jeho pojetí demokracie  Rozvoj techniky  Hospodářská.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Mgr. Marie Havránková REAKCE ČESKÉ LITERATURY NA 1. SVĚT. VÁLKU Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaroslav Hašek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNE_CESKE_DRAMA_PR EZENTACE_16 Název školyStřední.
Jaroslav Hašek Jaroslav Hašek - Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Jaroslav Hašek 1883 – ŽivotŽivot spisovatel, novinář, anarchista, provokatér narodil se v Praze, kvůli špatnému prospěchu nedokončil gymnázium vystudoval.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Vypracoval: Ondřej Dutka
„Nejspokojenější lidé jsou právě ti, kterým násilím nebyla vnucena vzdělanost.“ Jaroslav Hašek
Městská tematika – Ignát Hermann
Naturalismus v české literatuře
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.06_Jaroslav Hašek NÁZEV:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Česká próza mezi válkami
Transkript prezentace:

ČESKÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ CHARAKTERISTIKA ODRAZ 1. SVĚTOVÉ VÁLKY Mgr. Michal Oblouk

PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ na poč. 20. stol. vrcholí a doznívá realismus, naturalismus a impresionismus po 1. světové válce výrazná diferenciace autorů v oblasti názorové i tematické ve 20. letech převaha menších prozaických žánrů (povídka), ve 30. letech rozsáhlejší útvary (román) literatura reaguje na dobové vlivy – odraz války, rozvíjí se množství proudů (expresionismus, meziválečná avantgarda) 1917 – Manifest českých spisovatelů – připraven J. Kvapilem, podepsalo ho přes 222 českých spisovatelů, novinářů a vědců (jako první A. Jirásek), požadavek svobody tisku, svéprávnosti národů, propuštění politických vězňů, obnovy ústavnosti PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ

ZNAKY ČESKÉ PRÓZY 20. STOLETÍ důraz na poznávací (noetickou) stránku díla tendence k syntetickým útvarům péče o jazykovou kulturu projevu oživení psychologického zřetele zesílení epičnosti sklon k baladické stylizaci (baladická próza) ZNAKY ČESKÉ PRÓZY 20. STOLETÍ

JAROSLAV HAŠEK (1883 – 1923)

ŽIVOT J. HAŠKA prozaik, satirik, humorista, publicista a novinář narodil se v Praze v rodině středoškolského učitele vyučil se drogistou, nakonec odmaturoval na obchodní akademii, začal pracovat v bance Slavia vedl bohémský a tulácký život (prošel téměř celou Evropu), začal mít problémy s alkoholem r. 1907 byl vězněn za anarchistickou činnost publikoval v humoristických a satirických časopisech r. 1911 založil Stranu mírného pokroku v mezích zákona, politickou mystifikaci karikující volební poměry, a vystupoval jako její kandidát r. 1915 dobrovolně narukoval do rakouské armády, brzy se nechal zajmout a vstoupil do československých legií dostal se do Ruska, kde vstoupil do Rudé armády (novinář, politický pracovník) r. 1920 se vrátil do Československa, kde se vrátil k bohémskému způsobu života (odpor ke společnosti, konvencím, byrokracii) znechucen politickým vývojem odešel do Lipnice nad Sázavou, kde zemřel většinu svých děl napsal v pražských hospodách ŽIVOT J. HAŠKA

Májové výkřiky – básně Trampoty pana Tenkráta, Můj obchod se psy a jiné humoresky – soubory humoresek a satirických povídek (asi 1200) Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona – próza, parodie soudobého života, volebního systému, karikatury politiků Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války – tetralogie, nedokončený humoristický román, satira na rakouský militarismus, ironický obraz války, hl. postava Josef Švejk (předstírá idiotství) detailně plní absurdní rozkazy svých nadřízených (nadporučík Lukáš, poručík Dub, feldkurát Katz), kniha přeloženo do 54 jazyků, ilustrace J. Lady DÍLO J. HAŠKA

JAROMÍR JOHN (1882 – 1952) prozaik, novinář, estetik a výtvarný kritik narodil se v Klatovech jako Bohumil Markalous v rodině středoškolského profesora vystudoval přírodní vědy v Praze a v Innsbrucku r. 1915 narukoval do 1. světové války na balkánskou frontu, v Albánii dostal úplavici a dočasně ochrnul na dolní končetiny r. 1919 se stal redaktorem v Lidových novinách, působil jako dlouholetý šéfredaktor časopisu Pestrý týden a jako redaktor v měsíčníku Bytová kultura v letech 1923 – 1927 přednášel dějiny umění na brněnské technice, od r. 1946 byl profesorem estetiky na univerzitě v Olomouci věnoval se veřejné, zejména umělecko výchovné činnosti od r. 1943 žil s Helenou Šmahelovou pod vl. jménem se věnoval výtvarné kritice a estetice, jako spisovatel psal pod pseudonymem zemřel v Jaroměři jeho dílo je ovlivněno časopisem Moderní revue JAROMÍR JOHN (1882 – 1952)

Večery na slamníku – soubor povídek, vyprávějí s humorem o nepříjemných stránkách války a proměně lidských citů ve vypjatých situacích, vlastní zážitky z války Moudrý Engelbert – společensko psychologický román o neschopnosti člověka vyrovnat se s těžkostmi života Zbloudilý syn – novela o člověku, který se za války projevoval jako sadista, pak žil jako počestný živnostník, nakonec zfanatizován nacismem Rajský ostrov – kniha pro děti o budování Národního divadla Dořini milenci – pět povídkových příběhů Eskamotér Josef - romaneto o skláři, který se v době hospodářské krize pokusil podvodně vystupovat jako eskamotér, aby uživil rodinu Pampovánek – román o náboženském blouznivci, mentálně retardovaném Emanuelu Zletákovi DÍLO J. JOHNA

LEGIONÁŘSKÁ LITERATURA tematika zahraničního odboje boj proti Rakousku a Německu za svobodu vlasti autoři většinou skuteční účastníci bojů události zobrazovány s vážností odlišnost podle pravicové nebo levicové orientace LEGIONÁŘSKÁ LITERATURA

LEGIONÁŘSKÁ LITERATURA RUDOLF MEDEK (1890, Hradec Králové – 1940, Praha) – básník, prozaik, dramatik, voják, v 1. světové válce vstoupil do československých legií v Rusku (zúčastnil se bitvy u Zborova), po válce byl ředitelem Památníku odboje a Památníku osvobození, zemřel na zánět pobřišnice, dílo: Anabáze (pentalogie, kronikářské líčení válečných událostí v Rusku), Zborov (oslavná báseň), Plukovník Švec (tragédie) JOSEF KOPTA (1894, Libochovice – 1962, Praha) – básník, prozaik, publicista, účastník 1. světové války (československé legie v Rusku), byl redaktorem Lidových novin, dílo: Třetí rota, Třetí rota na magistrále, Třetí rota doma (trilogie, obraz legií v Rusku), Hlídač č. 47 (František Douša je traťovým hlídačem, ve vesnici se šíří klepy, že jeho žena mu je nevěrná s Ferdou, který spáchá sebevraždu, ale podle vesničanů byl zavražděn hlídačem, po deseti letech hlídač dočasně ohluchne, po návratu sluchu dál hluchotu předstírá a dozvídá se, co si o něm lidi myslí, zabije ho Ferdův kamarád) JAROSLAV KRATOCHVÍL (1885, Tučapy u Vyškova – 1945, Terezín) – spisovatel, v 1. světové válce byl zajat na ruské frontě, od r. 1916 působil jako důstojník československých legií, v lednu 1945 byl za účast v odboji zatčen gestapem, následně byl deportován do Terezína, kde zemřel, dílo: Cesta revoluce (popis dojmů a zážitků z legií, sympatie s bolševiky), Prameny (dvoudílný román, sympatizuje s říjnovou revolucí, obraz poměrů v Rusku, kritika legionářské legendy) LEGIONÁŘSKÁ LITERATURA

spisovatel, dramatik a vojenský lékař narodil se v Praze v rodině drobného židovského obchodníka vystudoval medicínu na UK, za studií se přátelsky stýkal se Skupinou výtvarných umělců, redigoval Umělecký měsíčník ihned po dostudování byl odveden na haličskou frontu, r. 1916 se nechal na ruské frontě zajmout a byl pak internován v různých zajateckých táborech v Povolží, r. 1917 vstoupil do československých legií, kde se stal šéflékařem po válce pracoval jako vojenský lékař, pravidelně přispíval do Lidových novin v letech 1930 – 1935 byl dramaturgem činohry Divadla na Vinohradech r. 1939 emigroval do Francie, poté do Anglie r. 1945 se vrátil do Československa, byl jmenován národním umělcem po únoru 1948 přestal být aktivní, jeho knihy vycházely výjimečně zemřel v Praze FRANTIŠEK LANGER (1888 – 1965)

Železný vlk – drama, listy z kroniky legií Jízdní hlídka – drama, osudy skupiny legionářů obklíčených ruskými partyzány, boj proti přesile, oslava hrdinství a solidarity Periférie – hra z pražského předměstí, o lidech na okraji společnosti Dvaasedmdesátka – forma divadla na divadle, žena ve vězení (za vraždu manžela) napíše hru jako rekonstrukci dramatu svého života Velbloud uchem jehly, Obrácení Ferdyše Pištory, Grandhotel Nevada – veselohry Pes druhé roty, Bratrstvo Bílého klíče, Děti a dýka – knihy pro děti DÍLO F. LANGERA

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Ha%C5%A1ek http://www.ceskatelevize.cz/specialy/nejvetsicech/do kumenty_osobnosti_11 http://do-ucha.cz/viewtopic.php?f=52&t=3139 http://cs.wikipedia.org/wiki/Jarom%C3%ADr_John http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Langer http://vstupnistranka.wz.cz/blog/index.php?blog=2& m=200606 http://www.barrandov.cz/popUpImg.asp?img=1956- dobry-vojak-svejk&idgal=1126216478 http://cs.wikipedia.org/wiki/Rudolf_Medek http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Kopta http://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Kratochv%C3% ADl http://www.spisovatele.cz/rudolf-medek http://www.spisovatele.cz/jaroslav-kratochvil ZDROJE