Český spisovatel Ota Pavel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Advertisements

Prezentace literárního díla a jeho autor Jan Zeman I4.B.
Ota Pavel Dana Vásquezová 4.E 2011.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou O. Pavla... Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
2.Světová válka v próze obrázek
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karel Čapek.
KAREL ČAPEK.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VY_32_INOVACE_ČJM4_4860_ZEM
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
EDUARD BASS 9. ročník.
Ota Pavel Český jazyk 6. ročník ZŠ
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_07 NázevOta Pavel Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4. roč.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Prozaik, novinář, reportér ( )
Arnošt Lustig Jan Drda Ota Pavel 9. ročník.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
OTA PAVEL Praha Praha.
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Marie Majerová 9. ročník.
Balada pro banditu.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
OTA PAVEL. Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Ota Pavel OB 21. Ota Pavel - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér.
Ota Pavel. - vlastním jménem Otto Popper, - * 2. července 1930 v Praze – 31. března 1973 byl český prozaik, novinář a sportovní reportér - Je autorem.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Ota Pavel Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk
Jan Neruda - dílo.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_256_ČJ7
Škola Název projektu Číslo projektu Šablona Autor DUM Název DUM
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Karel Čapek - cestopisy
Vypracoval: Ondřej Dutka
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Oficiální.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Transkript prezentace:

Český spisovatel Ota Pavel 8. ročník Autorka: Mgr. Renata Fialová ZŠ a MŠ – T.G.Masaryka Brodek u Konice

Ota Pavel- vlastním jménem Otto Popper (1930 -1973)

ŽIVOT A DÍLO: - byl český prozaik (20. století) - novinář a sportovní reportér - zanícený a zároveň laskavý vypravěč, básník řeky Berounky a rybaření – tak bývá spisovatel charakterizován Je autorem především autobiografických próz především s tématy z vlastního dětství a ze sportu.

Životní osudy - dětství: - narodil se v Praze jako třetí nejmladší syn židovského obchodního cestujícího – Lea Poppera za 2. světové války byl otec a dva starší bratři – Hugo a Jiří odvlečeni do koncentračního tábora - žil sám s matkou, která nebyla židovského původu, v Buštěhradě na Kladensku - velice se zajímal o přírodu, rád rybařil a sportoval

Život po 2. světové válce: - po skončení 2. světové války (1945) se vrátili živí jeho bratři i otec - absolvoval obchodní a jazykovou školu, ale maturitu složil až v roce 1960 na Střední škole pro pracující krátce trénoval hokejové družstvo mládeže ve Spartě Praha, ale především se věnoval činnosti sportovního redaktora

“Víš Jirko, už jsem se rozhodl. V jednom dopise z vojny se bratru Jirkovi svěřuje se svým tajným přáním: “Víš Jirko, už jsem se rozhodl. Budu spisovatelem!“

- jako sportovní redaktor hodně cestoval, například v roce 1962 doprovázel armádní fotbalové mužstvo do USA, dále do Francie, Švýcarska a SSSR - při zimní olympiádě v Insbrucku (1964) u něj propukla vážná duševní choroba, v jejímž důsledku se pokusil podpálit statek nad Insbruckem - kvůli psychické nemoci odešel v roce 1966 do invalidního důchodu - několikrát pobýval v psychiatrických léčebnách a zemřel předčasně na srdeční infarkt ve věku 43 let v rodné Praze - v roce 1973 byl pohřben v Praze na židovském hřbitově vedle svého otce

Práce sportovního redaktora: V letech 1949–1956 působil jako sportovní redaktor v Československém rozhlase. Mezi lety 1956 a 1957 pak zastával stejnou pozici v časopise Stadion a poté několik let v armádním týdeníku Československý voják. Ve Stadionu také vycházely jeho první literární pokusy, především fejetony ze sportovního prostředí.

Literární dílo: Smrt krásných srnců - 1971 – vzpomínková próza, především vzpomínky na dětství a především na život autorova otce Lea, svérázného židovského obchodníka Jak jsem potkal ryby – 1974 - opět vzpomínková kniha - zaměřená na život autora samotného, především na jeho milované rybaření Zlatí úhoři Jak říkáme knize, v níž autor vzpomíná na své dětství a vychází v ní z vlastních prožitků a zážitků? AUTOBIOGRAFIE ……………..

Literární tvorba se sportovní tematikou: Dukla mezi mrakodrapy – 1964 - próza se sportovní tematikou - kombinace prvků beletrie a sportovní reportáže - o úspěchu českého fotbalového mužstva v zámoří Plná bedna šampaňského – 1967 - povídky ze sportovního prostředí

na srnčí – jejich lovištěm byla především stráň nad ostrůvkem u řeky. Z povídek Oty Pavla: Prošek chodil s věrným vlčákem Holanem na srnčí – jejich lovištěm byla především stráň nad ostrůvkem u řeky. Prošek vždy vzal Holanovu hlavu do dlaní, nasměroval ji na hnědou tečku v té stráni a řekl: „Holane, běž!“ Pes vyběhl, skočil po srnci a zlomil mu vaz.

"Chytnem někdy zlaté úhoře "Chytnem někdy zlaté úhoře?" Tatínek měl na mysli,kdy dostaneme tolik úhořů najednou, že to bude stát za to jít k řezníkovi Francimu Janouchovi a říci mu, aby zapálil akátové a švestkové dříví, které kvete bíle, a přidal k němu jalovcové bobulky. Šilhavý Franci nám slíbil, že to dříví určitě nechá na dvorku pro naši soukromou spotřebu. Tatínek i Franci stárli, a jak mě Janouch potkal, vysmíval se mi, kde mám ty úhoře ze zlata.

"Jdu proti řece, v řece je stříbro a zlaté listí "Jdu proti řece, v řece je stříbro a zlaté listí. Jdu sám a najednou si uvědomuji, že tu nehoukají auta, abych uhnul, a nedrnčí tramvaje, abych couvnul. A to je vlastně ten hlavní důvod, proč jdu na štiky."

„Vše hezké má brát člověk od života jako velký dar a vážit si toho.“ O. Pavel v dopise bratru Hugovi 1965 S bratrem na rybách Hrob Oty Pavla na židovském hřbitově v Praze - Strašnicích

zájezdní hostinec Oty Pavla Přírodou a krajem Oty Pavla: Přívoz a pamětní síň Oty Pavla leží v Luhu pod Branovem náležícímu k obci Branov na Rakovnicku. Řeka Berounka Oblíbený a dnes slavný zájezdní hostinec Oty Pavla

Opakování – Ota Pavel 1. Kde se narodil a zemřel Ota Pavel? 2. Jaké byly zájmy a koníčky spisovatele? 3. Co je to autobiografie? 4. Kdo to byl pan Prošek a co o něm víš? 5. Jak se jmenovali spisovatelovi bratři? 6. Proč byli spisovatelovi bratři a tatínek odvlečeni do koncentračního tábora? 8. Čím je známé místo – Luh pod Branovem? 7. Kdo to byl Holan?

Použité zdroje: Literatura: Obrázky: Karpatský Dušan. Malý labyrint literatury. 2. vydání. Praha: Albatros 1997. Obrázky: URL:<http://img.radio.cz/pictures/spisovatele/pavel_ota_synpetrsm.jpg>[cit.20 srpna 2010] URL:<http://www.otapavel.cz/berounka/2.jpg>[cit.20 srpna 2010] URL:<http://www.otapavel.cz/html>[cit. 20. srpna 2010] URL:<http://knihy.abz.cz/imgs/products/img_163027_main.jpg>[cit.20 srpna 2010] URL:<http://img.radio.cz/pictures/spisovatele/pavel_ota_ryby_brhugo.jpg>[cit.20 srpna 2010] URL:<http://im.foto.mapy.cz//big/480f9dd4abcb48344dd10100.jpg>[cit. 20. srpna 2010] URL:<http://img.fdb.cz/galerie/n/n133c9ee5949ac9465d81d4164e8.jpg>[cit. 20. srpna 2010] URL:<http://vera-tydlitatova.eblog.cz/wp-content/uploads/eblog.cz/vera-tydlitatova/otapavel2.jpg> [cit. 20. srpna 2010]

URL:<http://czechfolks.com/plus/wp-content/uploads/2009/10/pametni-deska-v-branove-206x300.jpg> [cit. 20 srpna 2010] URL:<http://www.knihy-aminet.cz/fotocache/bigorig/http--d----l----l--img.pemic.cz--l--sortimg--l--004--l--6--l--7--l--0046780-23.jpg>[cit. 20. srpna 2010] URL:<http://img.radio.cz/pictures/sport/duklax.jpg>[cit.20. srpna 2010] URL:<http://img.ihned.cz/attachment.php/13040350/ziwju3Jc2PEtaRmQkAl1MrpevndyhxSo/90652_tema_sekt.jpg>[cit. 20. srpna 2010] URL:<http://www.youtube.com/watch?v=dqUwsK1O_7Y&feature=search>[cit.20. srpna 2010] URL:<http://bp2.blogger.com/_AEO9gp_5r-E/R--CkdGUzXI/AAAAAAAAAQc/ffGjCso0Q-w/s400/kytka.jpg> [cit. 20. srpna 2010] URL:<http://www.otapavel.cz/html>[cit. 20. srpna 2010]