Plíce po 20 letech kouření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy oboru vnitřního lékařství a psychické a sociální dopady na klienta, rodinu a komunitu Y. Hrčková I. interní klinika – kardiologická FN a UP Olomouc.
Advertisements

NEMOCI KREVNÍHO OBĚHU.
Základní ukazatele zdravotního stavu Zdravotní stav obyvatel v ČR a v kraji Vysočina MUDr. Stanislav Wasserbauer.
Vliv cigaretového kouře na sexuální a reprodukční zdraví
PÉČE O DÝCHACÍ SOUSTAVU
Péče o cévní mozkové příhody v České republice
Tento dokument pošlete svým přátelům,rodičům i prarodičům.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výživa člověka při zvýšené hladině cholesterolu
Řekněme ne! Kouření!!!!.
ZÁKLADY VEŘEJNÉHO ZDRAVOTNICTVÍ.
KOUŘENÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Patologie oběhového ústrojí
Návykové látky, závislosti
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
David Valenta Jan VejvarZákladní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756 Ahoj kuřáci i nekuřáci vítáme vás u prezentace se jménem:
Dýchací soustava II.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Název: VY_32_INOVACE_VKZ689_13 Autor: Mgr. Lucie Fajfrová Oblast:
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
Kuřákův život.
plic plic rtu rtu úst úst jazyka jazyka jícnu jícnu polovina z rakovin močového měchýře polovina z rakovin močového měchýře.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
CIVILIZAČNÍ CHOROBY VY_32_INOVACE_ 19 Civilizační choroby.
STOP KUŘÁCI!!!. STOP KUŘÁCI!!! Kuřáci ve světě.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
Srdce (Cor).
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Oběhová soustava- srdce
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
KOUŘENÍ A LIDSKÁ REPRODUKCE – PROGRAMING UNIVERZITA 3. VĚKU, DOKTORSKÉ STUDIUM.
KOUŘENÍ.
Lenka Hesová Andrea Císařová
Daniela Daňková ATEROSKLERÓZA.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Kofein. Káva Čaj Čokoláda Léky proti bolesti Nealkoholické nápoje.
DÝCHACÍ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 nadměrné kouření tabáku; sklon k tomu  otrava nikotinem  chorobná závislost na nikotinu  nikotin = jedovatý alkaloid obsažený v listech tabáku 
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_30 Sada DUMVýchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiáluČasté neinfekční choroby - ateroskleroza.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
APKIN Veronika Kulyková Duben ATEROSKLERÓZA  Ateroskleróza = dlouhodobě probíhající onemocnění cévní stěny, jejíž struktura je narušována tvorbou.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Rizika ohrožující zdraví
KOUŘENÍ Autor: Jan Pecka
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Návykové látky Kouření
Proč nekouřit? Kouření škodí zdraví V současnosti umírá na celém světě v důsledku kouření zhruba 4 milióny lidí ročně.
Prevence nádorových onemocnění v primární péči
Číslo v digitálním archivu školy
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Dopady kouření v ČR: epidemiologický pohled
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Plíce po 20 letech kouření Roman Valenta

Nemoci po kouření Ischemická choroba srdeční: Kouření zdvojnásobuje riziko onemocnění ICHS. Čtvrtina onemocnění ICHS je vyvolána kouřením (WHO). Kouření cigaret značně zvyšuje riziko přítomné již pouze zvýšenou hladinou cholesterolu, systémovou hypertenzí a diabetem. Toto platí nejen pro ICHS, ale i pro periferní vaskulární onemocnění, aneuryzma aorty, pro mozkovou příhodu a subarachnoidální krvácení. Náhlá smrt se vyskytuje u kuřáků asi 10x častěji než u nekuřáků. Zdraví kuřáci, kteří zanechají kouření, snižují riziko vzniku infarktu myokardu i náhlé smrti. Toto snížení rizika se zvětšuje s dobou po zanechání kouření. Totéž platí pro ty, kteří přežili srdeční infarkt. Dochází i k omezení vzniku další ataky infarktu myokardu a postinfarktové anginy pectoris. Onemocnění periferních cév: Onemocnění periferních cév: Kouření cigaret je jedním z hlavních faktorů vzniku atherosklerotického onemocnění cév dolních končetin. Na vzniku ICHDK (ischemické choroby dolních končetin) se kouření podílí 95% (WHO). Riziko vzniku ICHDK se zvyšuje u nemocných s diabetem, jestliže kouří.

Nemoci Rakovina plic: Riziko onemocnění rakovinou plic je u osob, které kouří zhruba 20 let 20 cigaret denně, (tj. s celkovým konzumem cigaret více jak 150 000 cigaret), po dosažení věku 45 let asi 18x vyšší, než u nekuřáků. Po 10 letech zanechání kouření klesá riziko onemocnění rakovinou plic na úroveň rizika trvalých nekuřáků. Riziko onemocnění rakovinou plic se zvyšuje kouřením cigaret s vysokým obsahem dehtu, s hloubkou inhalace a vysokým počtem denně vykouřených cigaret. Riziko onemocnění je potencováno některým pracovním prostředím. Jsou to především dělníci, pracující s azbestem. Zde je riziko 92x vyšší ve srovnání s nekuřákem, nepracujícím s azbestem. (Proto ve Švédsku nesmí kuřák pracovat v azbestovém průmyslu.)

Nemoci Jiné druhy zhoubných (maligních) onemocnění: Epidemiologické studie prokázaly souvislost kouření tabáku se vznikem rakoviny hrtanu, dutiny ústní, jícnu (zde hlavně v souvislosti s konzumací alkoholu), močového měchýře, slinivky břišní, ledvin a děložního čípku. Pokud by veškerá populace přestala kouřit cigarety, klesla by během 20 let incidence všech druhů malignit asi o 30% (WHO). Chronická respirační onemocnění: Výskyt onemocnění chronickou obstrukční nemocí plicní je v 75% podmíněn kouřením. Vředová choroba žaludku a dvanácterníku: Kuřáci cigaret trpí 1,7x častěji vředovým onemocněním žaludku a dvanácterníku, než nekuřáci. Po zanechání kouření dochází k rychlému hojení vředového onemocnění.

Nemoci Perinatální morbidita a mortalita: Novorozenci matek kuřaček mají obvykle o 200 g nižší porodní hmotnost ve srovnání s novorozenci matek nekuřaček. Kuřačky rodí dvakrát časteji děti s porodní hmotností nižší než 2 500 g. U kuřaček se zvyšuje podíl spontánních potratů, časných i pozdějších úmrtí plodu, jakož i vyšší podíl úmrtí novorozenců. Mentální vývoj dítěte matky kuřačky, kouřící během těhotenství, je opožděn a vyrovnává se teprve v 10. roce věku.

Plíce kuřáka

Plíce po 20 letech kouřeni nádor

Plíce po 20 letech kouření Plíce kuřáka s nádorem

Srdce Srdce nekuřáka Srdce kuřáka

Plíce Plíce nekuřáka Plíce kuřáka

Latky, které se uvolnuji z cigaret

Sraz

Zdravější cigareta

Děkuji za pozornost