Světová literatura na přelomu 19. a 20. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Advertisements

Identifikátor materiálu: EU –
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Portréty literárních osobností světové literatury.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Skácela…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
¨-4-.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Změny v poezii v 60. letech Mgr. Ludmila Růžičková.
Přelom 19. a 20. století ve světové literatuře
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Je schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
SVĚTOVÁ LITERÁRNÍ MODERNA Literatura na přelomu 19. a 20. století
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
13. MO Moderní umělecké směry z konce 19. stol
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Téma nejistoty a obav z budoucího vývoje Mgr. Ludmila Růžičková
Literární moderna Konec 19. století.
František Halas a Bohuslav Reynek
Prokletí básníci 1 Mgr. Jitka Polišenská.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Haška…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Portréty literárních osobností světové literatury.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Christian Morgenstern
CHARLES BAUDELAIRE: ZDECHLINA (MRŠINA)
Poezie ve světové literatuře
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Renesanční literatura ve Francii a ve Španělsku Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
PROKLETÍ BÁSNÍCI 3 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
George Gordon Byron Marcela Jurková.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Umělecké směry přelomu století Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_04.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_02.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Konec 19. století ve světové literatuře
Česká meziválečná poezie
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
VY_32_Inovace_6.2.1 impresionismus
SVĚTOVÁ LITERATURA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Transkript prezentace:

Světová literatura na přelomu 19. a 20. století Literární moderna Světová literatura na přelomu 19. a 20. století Křižovatky umění - přelom 19. a 20. století   Světová literatura na přelomu 19. a 20. století Předmět: Umění a kultura Ročník: 3. Anotace: Prezentace s výkladem, obrazovým materiálem a ukázkami literárních děl Klíčová slova: impresionismus, symbolismus, dekadence, CH. Baudelaire, J.A.Rimbaud,P. Verlaine, S. Mallarmé, O. Wilde, W. Whitman Autor: Mgr. Alena Tichá Datum: 20. 1. 2013 Škola: Gymnázium Jana Opletala Litovel

Konec 19. století narůstání společenských problémů překotný rozvoj civilizace, rychlé životní tempo, konkurenční boj šíření pesimismu, obavy z budoucnosti, pocit bezvýchodnosti, katastrofické nálady, všeobecný pocit krize vliv filozofie - A. Schopenhauer, F.Nietzsche období nazýváno jako „konec století“ (fin de siécle)

Odraz v literatuře hledání nového způsobu vyjadřování – vznik nových uměleckých směrů (impresionismus, symbolismus, dekadence, civilismus, futurismus) důraz na svobodu jedince (individualismus) osobité vidění světa, pravdivé vyjádření vlastních zkušeností, prožitků

Impresionismus lat. impressio = dojem zachycení dojmů, pocitů a nálad působení na smysly, zvukové asociace, melodičnost veršů rozvoj lyrických žánrů (přírodní lyrika, tzv. lyrizace prózy – uvolnění kompozice, oslabení příběhu, zachycení nálady, zvuků, vůní, fragmentárnost) Paul Verlaine

Symbolismus vznik v 80. l. 19. st. ve Francii vyjádření pomocí náznaků, symbolů, obrazových pojmenování stav duše, prožitek je možné vyvolat prostřednictvím znaků sblížení poezie s hudbou vznik volného verše CH. Baudelaire, P. Verlaine, A. Rimbaud, S. Mallarmé

Dekadence franc. décadence = úpadek opovrhování společností, tvorba „čistého uměním“ (lartpourlartismus) individualismus, zaměření na vlastní nitro hledání krásy v ošklivosti, skepse, nuda, marnost, opovržení životem, neschopnost jednat tabuizovaná témata: morbidita, erotika, kult smrti, zla, satanismus P. Verlaine, S. Mallarmé, O. Wilde

Tzv. Prokletí básníci Francie termín použil ve svých esejích P. Verlaine revoltovali, svým životem a tvorbou pobuřovali měšťanskou morálku Ch. Baudelaire, P. Verlaine, J.A.Rimbaud, S. Mallarmé

Charles Baudelaire (1821 – 1867) francouzský básník, výtvarný kritik, esejista „otec“ moderní poezie bohémský život odsouzen k pokutě za nemravnost Dílo: Květy zla - cynismus, syrová otevřenost Malé básně v próze Zdroj: [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Charles_Baudelaire.jpg

Květy zla báseň Zdechlina Vzpomeňte, duše má, nač za letního rána, jak stvořeného pro lásku, jsme přišli: u cesty zdechlina rozežraná na horkém loži z oblázků, s nohama nahoru jak žena všeho znalá a potíc jedy zpod žáru, nedbale nestoudně dokořán otvírala své břicho plné výparů. Na tuto hnilobu zářilo slunce zlobně, jak dopéci by chtělo tu a velké Přírodě zas vrátit stonásobně, co spojilo kdys v jednotu; A nebe patřilo, jak zdechlina v své slávě jako květ rozvíjí se dál. Takový silný puch, že vy jste z toho v trávě div neomdlela, na vás vál. A mouchy bzučely nad břichem, z jehož hnilob dralo se černo páchnoucích pluků larv, valících se jako černý sirob podél těch cárů živoucích. To všechno kleslo a stoupalo jak vlna, či perlilo se praskajíc, to tělo, řekl bych, nafouklé mlhou zplna, množí se, žije ještě víc. Čítanka pro II. ročník gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2002, s.226 ISBN 80-723-5183-4.

Paul Verlaine (1844 – 1896) představitel symbolismu zachycení nálad a bezprostřednosti sblížení s J. A. Rimbaudem, společné toulky po Evropě, za jeho postřelení vězněn Dílo: program. b. Básnické umění – formulace základních principů symbolismu b. sb. Saturnské básně Zdroj: [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Verlaine.gif

Básnické umění (b. sb. Písně beze slov) Především hudbu! V poezii dej přednost všemu lichému, bez tíhy, nestrojenému, rozptylné, vzdušné melodii! Vol slova nečekaná, až matoucí smyslem: jak je milý zpěv, kde se mlhy zasnoubily s tím jádrem, o němž zpívat máš. Toť krásné oko pod závojem, polední slunce s chvěním duh, podzimní nebe, chladný vzduch, v němž blýská se to hvězdným rojem. My chceme básnit odstínem, nikoli barvou. V odstínu je, co lesní rohy zasnubuje jen flétnám a snu zas je sen. Pointa báseň zabít stačí, i krutý vtip a kluzký smích, pryč od těch zvyků kuchyňských, kdy česnek nutí blankyt k pláči! SOCHROVÁ, Marie. Čítanka 2 k Literatuře v kostce: [pro střední školy]. Vyd. 1. Havlíčkův Brod: Fragment, 2000, s.148 ISBN 80-720-0383-6.

Jean Arthur Rimbaud (1854 – 1891) básnická tvorba mezi 15. a 19. rokem (vycházela jen časopisecky) zvukomalebnost, otevřenost, metaforičnost, metoda kontrastu Dílo: b. Opilý koráb b. sb. Iluminace (vydal Verlaine) Zdroj: [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rimbaud-Carjat-02.jpg

Samohlásky A čerň, E běl, I nach, O modř, U zeleň hlásek, já jednou vypovím váš různý vznik a druh. A, černý korzet, plný rudých much, jež bzučí kolem páchnoucích a krutých pasek, zátoka stínů, E, běl stanů, čirý vzduch, šíp ker a bílých králů, chvění vrásek, I, purpur, krev a smích, jenž tryská ze rtů krásek ve hněvu, anebo kajícný bludný kruh. U, božské vibrace, U zeleň moří s vesly, mír pastvin s dobytkem, mír vrásek, které kreslí prst alchymie pilným čelům vševědů, O, zvučná polnice, klid vesmírného vřídla, jímž poletují planety a archandělská křídla. - O, modrý paprsek jejího pohledu. SOCHROVÁ, Marie. Čítanka 2 k Literatuře v kostce: [pro střední školy]. Vyd. 1. Havlíčkův Brod: Fragment, 2000, s.150 ISBN 80-720-0383-6.

Stéphane Mallarmé (1842 – 1898) francouzský básník, esejista chtěl sloučit poezii s hudebním a výtvarným uměním zájem o asociační metodu, grafický účinek veršů – vliv na vývoj surrealismu Dílo: Faunovo odpoledne - užití hudební instrumentace slova

Oscar Wilde (1854 – 1900) anglický spisovatel a dramatik představitel dekadence Dílo: Obraz Doriana Graye - jediný román, odsouzený literární kritikou pohádky Šťastný princ, Slavík a růže komedie Ideální manžel, Jak je důležité míti Filipa Zdroj: [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oscar_Wilde_crop.jpg

Obraz Doriana Graye (…) To, co ho před chvílí vzrušilo a teď, když tu stál a zíral na odraz vlastních půvabů, blesklo mu hlavou, jak dokonale pravdivé bylo to líčení. Ano, přijde den, kdy bude mít obličej vrásčitý a scvrklý, oči mdlé a bezbarvé, postavu neladnou a znetvořenou. Ten nach mu ze rtů vyprchá a to zlato z vlasů se mu vytratí. Život, který v něm má zformovat duši, mu zničí tělo. Bude hrůzný, ohyzdný a těžkopádný. Když na to pomyslil, projel jím jako nůž ostrý náraz bolesti a rozechvěl všechny jeho jemné nervy. Oči mu ztemněly do ametystova a pokryly se mlhou slz. Měl pocit, jako by se mu na srdce položila ruka z ledu. „Jak je to smutné!“ šeptal Dorian Gray, stále upíraje oči na svůj portrét. „Jak je to smutné! Já budu jednou starý, strašný, příšerný. Ale tenhle obraz zůstane vždycky mladý. Nikdy nebude starší než v tomto pamětihodném červnovém dni… Kdyby to tak mohlo být opačně! Kdybych tak já mohl zůstat vždycky mladý a stárnout mohl ten obraz! Za to – za to bych dal všecko! Ano, na celém světě není pranic, co bych za to nedal. Dal bych za to svou vlastní duši.“ MAŠKOVÁ, Drahuše. Čítanka 3: k Literatuře - přehledu SŠ učiva. 1. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, s.17 Maturita (Petra Velanová). ISBN 80-868-7300-5.

Walt Whitman (1819 – 1892) americký básník průkopník civilismu (zobrazení technických vymožeností, zájem o pokrok a vývoj civilizace, oslava lidské práce, demokracie a svobody, odmítnutí otroctví – volný verš) Dílo: b. sb. Stébla trávy Zdroj: [online]. [cit. 2013-01-20]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Walt_Whitman_by_Mathew_Brady.jpg

Stébla trávy Zpěv radosti Ó vytvořit nejjásavější zpěv! Plný hudby – plný mužství, ženství a dětství! Plný všedních zaměstnání – plný obilí a stromů. (…) Ó radosti strojvůdcovy! hnát lokomotivu! Slyšet syčení páry, jásavý skřípot, parní píšťalu, rozesmátou lokomotivu! Vyrazit neodolatelnou cestou a rychlostí do dálky! Ó radostné toulání přes pole a stráně! Stébla a květy nejobyčejnějšího plevele, vlhké, svěží ticho lesa, Nádherná vůně půdy za svítání a celé odpoledne. SOCHROVÁ, Marie. Čítanka 2 k Literatuře v kostce: [pro střední školy]. Vyd. 1. Havlíčkův Brod: Fragment, 2000, s.154 ISBN 80-720-0383-6.

Další vývoj světové literatury (od k. 1. sv. v. do k. 2. sv. v.) G. Apollinaire, CH. Morgenstern Vznik nových směrů Futurismus – F. T. Marinetti, Vl. Majakovskij Expresionismus – G. Trakl Dadaismus – Tristan Tzara Surrealismus – André Breton Kubismus (kubofuturismus) Existencialimus

Citace POLÁŠKOVÁ, Taťána, Dagmar MILOTOVÁ a Zuzana DVOŘÁKOVÁ. Literatura: přehled středoškolského učiva : [včetně současné literatury. 2. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, 207 s. Maturita. ISBN 80-902-5716-X. SOCHROVÁ, Marie, Dagmar MILOTOVÁ a Zuzana DVOŘÁKOVÁ. Český jazyk a literatura: literatura, český jazyk, čtenářský deník, cvičení z českého jazyka : [ucelená, přehledná, osvědčená příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na střední a vysoké školy]. 1. vyd. [Havlíčkův Brod: Fragment], 2007, 88, 104, 140, 126 s. Maturita. ISBN 978-80-253-0468-6. Čítanka pro II. ročník gymnázií. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2002, s.351 ISBN 80-723-5183-4. SOCHROVÁ, Marie. Čítanka 2 k Literatuře v kostce: [pro střední školy]. Vyd. 1. Havlíčkův Brod: Fragment, 2000, s.168 ISBN 80-720-0383-6. MAŠKOVÁ, Drahuše. Čítanka 3: k Literatuře - přehledu SŠ učiva. 1. vyd. Třebíč: Petra Velanová, 2006, s.207 Maturita (Petra Velanová). ISBN 80-868-7300-5.