Světová literatura 1. poloviny 20. století - 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukončení 1. světové války
Advertisements

Moderní umělecké směry 1. poloviny 20. století
Průběh 1. světové války 3. část.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SVĚT PO PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLCE
ZTRACENÁ GENERACE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tradiční proudy světové literatury 1. poloviny 20. století
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
MICHAIL AFANASJEVIČ BULGAKOV
1.Světová válka.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
První světová válka
VY_32_INOVACE_2D.9.04 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
1. světová válka ( ).
Evropa před 1. světovou válkou
VY_32_INOVACE_1_1. SVĚTOVÁ VÁLKA
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Henri Barbusse Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HEINRICH MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IVAN BUNIN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Světová próza v 1. polovině 20. století
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HERMANN HESSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
JOHN GALSWORTHY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
První světová válka III
BERTOLT BRECHT Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bilance 1. světové války Oběti 1. světové války
Marcel Proust Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM Světová meziválečná próza
POETISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NĚMECKO A RAKOUSKO Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VIRGINIA WOOLFOVÁ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
ANDRÉ GIDE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
Romain Rolland Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FRANCIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VELKÁ BRITÁNIE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
DEKADENCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
EXISTENCIALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MAXIM GORKIJ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Světová literatra mezi světovými válkami
SYMBOLISMUS 2 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ - 2
EXPRESIONISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
CIVILISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MODERNÍ SVĚTOVÁ PRÓZA JAMES JOYCE VIRGINIA WOOLFOVÁ MARCEL PROUST
Rasy, národy a náboženství
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Světová literatura 1. poloviny 20. století - 1 Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Světová literatura do roku 1945 v 1. polovině 20. století se rozvíjí literatura tradiční a experimentální tvorba je mnohem více obrazem autorova individuálního uměleckého a lidského vývoje než odrazem vlivu určitého uměleckého směru Proud realistický autoři se obracejí k realismu používají klasické umělecké prostředky – tradiční schéma románu, dějová linie s logickou časovou posloupností zaměřují se na psychický a citový život jedince (x od 19. stol. – zobrazovali společenské vztahy) Hemingway, Feuchtwanger, Galsworthy, Fitzgerald, Remarque, Dreiser

Proud experimentální, moderní jiní autoři experimentují, např. ve způsobu vyprávění a zpracování námětu (Faulkner, Babel, Proust), složitými odkazy k literární tradici (Joyce) nebo míšením realistických prvků s fantastickými (Bulgakov) ubývá dějovosti, prolínání časových a významových rovin, složitá symbolika experimentování s jazykem nejde o zobrazení reality, ale o konfrontaci vnitřního světa s okolím (Kafka) objevují se prvky absurdity – nesmyslnosti (Woolfová) využívání podtextu – jen náznaky, čtenář musí sám domýšlet

Proud překračující tabu v oblasti zobrazování erotiky (Lawrence), sexu (Miller) nebo homosexuality (Gide)

vznikají volná umělecká uskupení a hnutí (PEN klub, Clarté) spisovatele rozděluje i spojuje světový názor a politické přesvědčení, především postoje k válkám, náboženství, demokracii, komunismu, stalinismu, nacismu a fašismu důležitý je také postoj diktátorských režimů k nim od roku 1901 začalo Švédsko udílet Nobelovu cenu za literaturu

1. světová válka (1914–1918) před vypuknutím 1. světové války se zformovala dvě vojenská uskupení – Dohoda (Velká Británie, Francie a Rusko, které roku 1918 uzavřelo s Německem separátní mír) a Trojspolek (Německo, Rakousko-Uhersko a Itálie, kterou před vypuknutím války nahradilo Turecko) do války se zapojila řada mimoevropských zemí a kolonií rozhodující zvrat nastal roku 1917, kdy se k vojskům Dohody připojily Spojené státy americké celkový počet mrtvých se odhaduje na 9 milionů vojáků a 6 milionů civilistů

Vítězové 1. světové války narýsovali novou mapu Evropy Vítězové 1. světové války narýsovali novou mapu Evropy. Nejdůležitější změnou po roce 1918 byl rozpad poraženého Rakouska-Uherska na nástupnické státy (Rakousko, Maďarsko, Československo, Jugoslávie) a vznik nových samostatných zemí (Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko).

někteří nacionalističtí spisovatelé válku nejprve oslavovali první protiválečný román Oheň napsal Francouz Henri Barbusse po skončení 1. světové války se k otřesným zážitkům, které prožili na vlastní kůži, vrátili další autoři – Rolland (Petr a Lucie), Remarque (Na západní frontě klid), Hemingway (Sbohem, armádo) nebo Hašek (Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války)

Světová literatura 1. poloviny 20. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Elektronická učebnice literatury, © Abeceda, občanské sdružení wikipedia.cz