Autor: Mgr. Jana Pavlůsková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 8_2_ZMP_19 Datum vytvoření Druh učebního materiálu.
Úkoly pro práci s mapou Zjisti pro danou oblast: Podnebí Vegetaci
Jihovýchodní Evropa.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Srbsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Předmět a očekávaný výstup
Evropa – jihovýchodní Evropa
Státy bývalé Jugoslávie III2-Z7-III-18
Autor: Mgr. Alois Javůrek Doctrina ZŠ Liberec
Musilová Tereza VIII.A /2009
Státy Jihovýchodní Evropy autor: Mgr. Jana Mikešová
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_HA_1_20.
Test – Jihovýchodní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
VY_52_INOVACE_03/2/27_ZEMĚPIS
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
REGIONY EVROPY JIHOVÝCHODNÍ EVROPA.
Vlastivěda 5 Vypracovala: Lucie Holanová, ZŠ a MŠ Višňová
Jihovýchodní Evropa.
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
Téma hodiny: Chorvatsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
JIHOVÝCHODNÍ EVROPA BALKÁNSKÝ POLOOSTROV.
Státy bývalé Jugoslávie
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autorkami materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Natálie Kovaříková a Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se zeměpisem.
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
Evropa – poloha na Zemi Hranice Evropy, poloostrovy, ostrovy
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/1 Anotace: Poloha Evropy – žák ukáže hranice Evropy, pojmenuje a nalezne poloostrovy a ostrovy Autor: Mgr. Lubomír.
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Evropa – Jihovýchodní Evropa Chorvatsko Bosna a Hercegovina Černá Hora.
Jihovýchodní Evropa Z_131_Evropa_Jihovýchodní Evropa
JINOVÝCHODNÍ EVROPA Více informací ZDE. BALKÁNSKÉ STÁTY.
Státy bývalé Jugoslávie (Jižní Evropa)
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
Chorvatsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_18_Jihovýchodní.
Jihovýchodní Evropa.
CHORVATSKO A SLOVINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_17_Chorvatsko a Slovinsko.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_17_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Jihovýchodní Evropa Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_12/17_Jihovýchodní Evropa Téma: Státy jihovýchodní.
Jihovýchodní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS TEMA: Jihovýchodní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název:
Ročník: VIII. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Itálie AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_15_Z8_Skála
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Makedonie
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Zeměpis světadílů Téma: Jihovýchodní Evropa – Západní Balkán Anotace: Prezentace určená jako výklad k učivu o státech Evropy. Materiál je doplněn množstvím fotografií, shrnutím ve formě otázek k opakování a odkazem na interaktivní test k procvičení.

Jihovýchodní Evropa - Západní Balkán

Zopakujte si: Povrch západní části Balkánského poloostrova je hornatý a)Západní části Zopakujte si: Povrch západní části Balkánského poloostrova je hornatý rovinatý nížinatý

Slovinsko Chorvatsko Srbsko Černá hora Makedonie Albánie Bosna a Hercegovina Srbsko Černá hora Makedonie Albánie Obr. 1

Státy bývalé Jugoslávie Jugoslávie byl mnohonárodnostní stát s hlavním městem Bělehradem. Za dobu své existence vystřídal několik forem uspořádání, často se měnila jeho rozloha, stejně jako obyvatelstvo. Po válkách z přelomu 80. a 90. let se původní socialistický svazek rozpadl a jméno Jugoslávie si uchovalo jen společenství Srbska a Černé Hory. To se ho vzdalo v roce 2003.

Slovinsko Je nejmenší, ale hospodářsky nejvyspělejší z nástupnických států bývalé Jugoslávie. Průmysl většinou využívá dovážené suroviny. Turisté navštěvují Alpy, krasové jeskyně a mořské pobřeží. Obr. 3 – budova opery v Ljubljaně Obr. 2 - Krstenica

Chorvatsko Má nevýhodný tvar podkovy. Pobřežní část tvoří Dalmácie. Slovanští Chorvaté jsou katolického vyznání. Na tradiční potravinářský průmysl navazují chemie a výroba léčiv. V severní části se pěstují obiloviny, v jižní vinná réva a olivy. Obr. 4 - Makarska Obr. 5 - Zagreb

Bosna a Hercegovina Leží v hornaté krajině. Národnostní a náboženská pestrost vedla na začátku 90. let minulého století k občanské válce. Hospodářství zůstalo na nízké úrovni. Význam mají těžba surovin a dřevařský průmysl. Chovají se ovce a skot. Obr. 6 - Sarajevo Obr. 7 - Mostar

Černá Hora Samostatnost získala v roce 2006 na základě referenda. Obyvatelstvo hovoří stejným jazykem jako Srbové. Malý hornatý stát se hospodářsky orientuje na cestovní ruch. Obr. 8 - Kotor Obr. 9 – Černá Hora, jih

Srbsko Je to vnitrozemský stát. Obyvatelstvo tvoří Srbové, Černohorci, Albánci a Maďaři. Průmysl, především textilní a chemický, je soustředěn do oblasti Bělehradu. Zemědělství má dobrou úroveň v nížinaté Vojvodině. Pěstují zde obiloviny a cukrovku. Obr. 10 - Kosovo Obr. 11 - Bělehrad

Makedonie Patří mezi nejvíce izolované a nejméně vyspělé oblasti Evropy. Žijí zde velké národnostní menšiny (20% Albánců a 5% Turků). Zemědělství je soustředěno v nížině podél řeky Vardar. Obr. 13 – Sloní skála poblíž Prilepu Obr. 12 – tavče-gravče, národní jídlo

K západnímu Balkánu řadíme ještě Albánii.

UKAŽ NA MAPĚ Dinárské hory, Plitvická jezera, Skadarské jezero, Sava, Vardar Istrijský poloostrov, ostrov Krk, Brač Bělehrad, Zagreb, Sarajevo

OTÁZKY K OPAKOVÁNÍ Jmenuj nástupnické státy bývalé Jugoslávie. Který z nich je nejmladší? Na jakém základě stojí hospodářství těchto zemí? Souvisí to s přírodními podmínkami? Je některý ze států vnitrozemský? PROCVIČTE SE V TESTÍKU http://www.zcsol.cz/zaklad/testy/form.php?&jmeno_testu=../../zaklad/stranky_predmetu/zadani_testu/z7_15_blizky_vychod.txt&img_adr=../stranky_predmetu/zadani_testu/z7_15_blizky_vychod&vymazat=ano

POUŽITÉ ZDROJE Obr. 1 - KoenB [2013-05_12], dostupné jako volné dílo na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europe-nofill-black-lores.png?uselang=cs Obr. 2 - Grega.nered [2013-05_12], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Krstenica.jpg Obr. 3 - Petar Milošević [2013-05_12], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Opera_Ljubljana.jpg Obr. 4 - Axel Heymann [2013-05_12], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Makarska_from_port.jpg Obr. 5 - Lamasse [2013-05_12], dostupné jako volné dílo na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zagreb_trg_bana_Jela%C4%8Di%C4%87a.jpg Obr. 6 - Asim Led [2013-05_12], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sarajevo_downtown.png Obr. 7 - Christian Bickel [2013-05_12], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stari_Most._01.jpg Obr. 8 - Norbert Utz [2013-05_12], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Montenegro_Kotor_Ort.JPG Obr. 9 - Bjoertvedt [2013-05_12], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Montenegro_Gradska_Luka_Budva.jpg Obr. 10 - Dennis Jarvis [2013-05_12], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Serbia-0402_-_Nato_Damage_%287179549703%29.jpg Obr. 11 - Dennis Jarvis [2013-05_12], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Serbia-0365_-_Entering_Belgrade_%287179540787%29.jpg Obr. 12 - DJ LoPaTa [2013-05_12], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%D0%A2%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B5_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B5.jpg Obr. 13 - ГП [2013-05_12], dostupné pod licencí Creative Commons na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_elephant_rock_near_Prilep_%281%29.JPG