Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výpočty z rovnic II. CH-4 Chemické reakce a děje DUM č. 6
Advertisements

Obsazování orbitalů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
Reakce organické chemie
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_01.
Chemie kyslíku CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 8 Mgr. Radovan Sloup
REAKCE VÝROBY ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 3
Galvanické články CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 15
Vlastnosti lipidů CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 15
Tvorba vzorců a názvů oxidů- procvičování
Dusíkaté deriváty, opakování
ISOPRENOIDY CH-2 Organická chemie, DUM č. 19 Mgr. Radovan Sloup
Jméno : Ing. Renata Šandová Škola : Základní škola Pohořská 8, Odry Předmět: Anorganická chemie Třída: 8.ročník Téma: Složení roztoků.
ISOPRENOIDY II. CH-2 Organická chemie, DUM č. 20 Mgr. Radovan Sloup
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Prvky symbolika Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Anorgaická.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Reakce anorganické Chemie I
Elektronová konfigurace
Excitovaný stav CH-1 Obecná chemie, DUM č. 11 Mgr. Radovan Sloup
Kvantová čísla CH-1 Obecná chemie, DUM č. 7 Mgr. Radovan Sloup
Zkrácený elektronový zápis
Řada napětí kovů, zákonitosti reakcí
Halogenderiváty Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická.
Výpočty z rovnic I. Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-4 Chemické.
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Klasifikace hydroxyderivátů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2.
VY_32_INOVACE_1CH.9.05 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Leden 2012 Základní škola Kutná Hora,
Stavba atomu CH-1 Obecná chemie, DUM č. 3 Mgr. Radovan Sloup
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Reakce arenů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 14
Alkalické kovy CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 2 Mgr. Radovan Sloup
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Reakce alkynů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 12
Deriváty karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II.
Aminy, klasifikace a názvosloví
Reakce anorganické chemie II.
Chemie dusíku CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 6 Mgr. Radovan Sloup
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Hydroxyderiváty CH-2 Organická chemie, DUM č. 2 Mgr. Radovan Sloup
HV-1 Hudební výchova DUM č. 5 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu.
Klasifikace karboxylových kyselin Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání.
Dopočítávání rovnic II.
Aminy, vznik, vlastnosti
Názvosloví uhlovodíků
Aldehydy názvosloví CH-2 Organická chemie, DUM č. 6 Mgr. Radovan Sloup
SACHARIDY II.
alkalických zemin - cvičení
Makromolekulární látky Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
REAKCE CHEMIE ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 5
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Elektrochemie, úvod Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-1 Obecná.
Metabolismus cvičení Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH- 4 Chemické.
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Dopočítávání rovnic I. Mgr. Radovan Sloup
Názvosloví oxidů a sulfidů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 1
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Karboxylové kyseliny názvosloví
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Chemická vazba, elektronová konfigurace
Elektrochemie, články CH-1 Obecná chemie, DUM č. 18 Mgr. Radovan Sloup
Acidobazické reakce CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 9
Řada napětí kovů Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-3 Anorganická.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
OPAKOVÁNÍ CHEMIE PRVKŮ BLOKU p CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 12
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Chemické sloučeniny- oxidy Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Sacharidy – obecný přehled
Reakce alkanů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 8
Karboxylové kyseliny, vznik a chemické vlastnosti
Transkript prezentace:

Sacharidy opakování CH-2 Organická chemie, DUM č. 9 Mgr. Radovan Sloup 4. ročník osmiletého studia Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II 2

Sacharidy opakování S B H P C Cl O F N základním sacharidem je glukosa, z čeho se skládá? které prvky jsou součástí glukosy? přidej je do pytle S B H P C Cl O F zdůraznit UNIVERZÁLNOST 1. způsobu názvosloví N

Sacharidy opakování S B P Cl C H O F N řešení: základním sacharidem je glukosa, z čeho se skládá? které prvky jsou součástí glukosy? přidej je do pytle S B P Cl C H O F zdůraznit UNIVERZÁLNOST 1. způsobu názvosloví N

Sacharidy opakování 6H2O + 12CO2 C12H12O6 + 6H2O podtrhni správnou rovnici fotosyntézy a pojmenuj všechny látky v rovnici 6H2O + 12CO2 C12H12O6 + 6H2O 6H2O + 6CO2 C6H12O6 + 12O2 12H2O + 6CO2 6C6H12O6 + 6O2 6H2O + 6CO2 C6H12O6 + 6O2 zdůraznit UNIVERZÁLNOST 1. způsobu názvosloví voda oxid uhličitý glukosa kyslík

všude H- C - OH HO- C - H CH2OH C O H Sacharidy opakování H C6H12O6 kde je vzorec glukosy? všude zdůraznit UNIVERZÁLNOST 1. způsobu názvosloví C6H12O6

Sacharidy opakování důkaz glukosy reakcí jejího roztoku s Fehlingovým činidlem (redukční účinky glukosy): Fehlingovo činidlo glukosa → glukosa + F.č.→ po reakci reakcí roztoku glukosy s Fehlingovým činidlem zahřátím se změní barva roztoku z modré na hnědooranžovou:

ANO ANO ANO ANO ANO ANO ANO Sacharidy opakování v čem je glukosa? zdůraznit UNIVERZÁLNOST 1. způsobu názvosloví ANO ANO ANO

ANO ANO ANO ANO ANO ANO Sacharidy opakování v čem je glukosa? zdůraznit UNIVERZÁLNOST 1. způsobu názvosloví ANO ANO ANO

glukosa + fruktosa = sacharosa glukosa nebo glukosa + fruktosa = sacharosa

glukosa + glukosa = maltosa

polymer z glukosy = celulosa

glukosa + fruktosa = med

glukosa + galaktosa = laktosa

polymer z glukosy = celulosa polymer z glukosy = škrob

glukosa polymer z glukosy = celulosa

glukosa + fruktosa = sacharosa

SACHARIDY, OPAKOVÁNÍ Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice - Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Radovan Sloup, Gymnázium Sušice Předmět: Chemie (Organická chemie) Třída: kvarta osmiletého gymnázia Označení: VY_32_INOVACE_Ch-2_09 Datum vytvoření: říjen 2012 Anotace a metodické poznámky Prezentace je určena pro procvičení chemie sacharidů v rozsahu ZŠ. Pro zopakování vzniku, složení a výskytu základního zástupce monosacharidů, glukosy. Prezentace je zaměřena na vzorce a modely (jejich celkový přehled je jen pro zajímavost), výskyt glukosy v běžných zdrojích a praxi s nimi spojenou. Obsah vychází z učebnic pro devátý ročník ZŠ, případně z pracovních sešitů k těmto učebnicím. Prezentaci je možné doplnit dalšími obrázky, vzorky látek nebo běžnými zdroji sacharidů. Použité materiály: Beneš, P. a kol.; Základy chemie 2. Praha: Fortuna, 1995; ISBN 80-7168-205-5 Škoda, J.; Doulík, P.; Chemie 9. Plzeň: Fraus, 2007; ISBN 978-80-7238-584-3 Pečová, D. a kol.; Chemie II. Olomouc: Prodos, 1999; 80-7230-035-0 Obrázky a vzorce jsou dílem autora prezentace. Vše je vytvořeno pomocí nástrojů Power Point 2003, ChemSketch 11.01, ZonerPhotoStudio 14 Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.