SLOVINSKO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovinsko Republika Slovenija
Advertisements

Itálie.
Geografická charakteristika Střední Evropy I.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
NIGÉRIE Originální název: Federal Republic of Nigeria
Finská republika je severská země v severovýchodní Evropě
Musilová Tereza VIII.A /2009
ZÁPADNÍM SOUSEDEM ČR JE
Francie Francie.
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
SLOVINSKO SLOVENIA SLOVINSKÁ REPUBLIKA.
Východní Evropa – Ukrajina
Evropské regiony – Jihovýchodní Evropa– Jadranské státy1 Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo.
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
Polsko Eliška Pokorná.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Inovace bez.
Jugoslávie Jana Požárová.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Slovinsko Petra Filipová 8.B
Historie Starověkého Řecka
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Korsika.
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Slovinsko.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
SLOVINSKO.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
EVROPSKÁ UNIE.
Česká Republika a její kraje
Republika Rakouska.
RUMUNSKO.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Polská republika je stát ležící ve střední Evropě.
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Ročníková práce Dostálová Kateřina 3.a.
Finsko.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Rakousko Hlavní město Vídeň Rozloha km²(112. Na světě) Počet obyvatel (1.ledna 2011) Rakousko(oficiální název Rakouská Republika)je vnitrozemská.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Chorvatsko Země s českým mořem Ostrov Dugi Otok.
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
CHORVATSKO A SLOVINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_17_Chorvatsko a Slovinsko.
Černá Hora. Základní informace Hlavní město: Podgorica Úřední jazyk: černohorština Rozloha: km² Počet obyvatel: Měna: Euro Náboženství:
Rakouská republika Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS18 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Švédsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ZEMĚPIS Téma: Německo Ročník: 8. Číslo projektu:
ČESKÁ REPUBLIKA Znak ČR Mapa ČR Vlajka ČR. 1. Základní informace o ČR  Rozloha: km² (113. místo na světě)  Počet obyvatel: (k ,
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_280_Slovinsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Libanon
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_14_22_RAKOUSKO.
Slovinsko Open Presentation.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Irena Rutarová
Chorvatsko Open Presentation.
Občanem Evropské unie.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Andorra Vatikán San Marino
Poloha České republiky
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Bolívie
Česká republika
Kuvajt
Transkript prezentace:

SLOVINSKO

VZNIK Vznik vyhlášen 25. června 1991, uznán 8. října 1991 (nezávislost na Jugoslávii)

SOUSEDÉ Jeho sousedy jsou Rakousko, Maďarsko, Chorvatsko a Itálie

PODNEBÍ Podnebí Slovinska je středozemní na pobřeží, alpské v severních pohořích a kontinentální na východě. Průměrná teplota je -2 °C v lednu a 21 °C v červenci. Průměrné srážky dosahují 1000 mm na pobřeží, až 3500 mm v Alpách, 800 mm na jihovýchodě země a 1400 mm ve středním Slovinsku. Kolem poloviny Slovinska (10 124 km²) je pokryto lesními porosty (po Finsku a Švédsku třetí nejzalesněnější stát Evropy). Na některých oblastech se zachovaly původní lesy, největší v Kočevje. Zatravněné porosty pokrývají 5593 km² země, pole a zahrady 2471 km²;, sady 363 km²; a vinohrady 216 km².

KOČEJEVJE

OBYVATELSTVO Počet obyvatel: 2 019 392 Největším slovinským městem je hlavní město Lublaň (Ljubljana) s 271 000 obyvateli. Další velká města jsou Maribor, Celje, Kranj, Novo Mesto, Koper, Nova Gorica a Murska Sobota. Ještě dnes existují ve Slovinsku menšiny Srbů, Chorvatů, či Bosňáků. Obyvatelé Slovinska patřili historicky do sféry katolického vlivu (Rakousko-uherská monarchie).

Maribor (řeka)

Univerzita v Lublani

HISTORIE Slovinsko tvořilo do roku 1918 součást habsburské monarchie. Za druhé světové války bylo území dnešního Slovinska okupováno fašistickou Itálií a Německem. Po skončení války bylo Slovinsko znovuzačleněno do obnovené Jugoslávie. 2. prosince 1945 pak v rámci federalizované socialistické Jugoslávie vzniká Lidová republika Slovinsko, přejmenovaná 7. července 1963 na Socialistickou republiku Slovinsko. Součástí této republiky se stala i území získaná od Itálie (severní část Istrie, východní část bývalého okněžněného hrabství Gorice a Gradišky a západního Kraňska). Slovinsko bylo po roce 1945 nejrozvinutější částí Jugoslávie a její průmyslovou základnou, a celá léta doplácelo na chudší části. V roce 1991 Slovinci mobilizovali armádu a vyhlásili nezávislost na Jugoslávii. Ke konci roku 1991 už byla země uznána všemi mezinárodními společenstvími. V roce 2004 se stala členským státem EVROPSKÉ UNIE.

HLAVNÍ MĚSTO Hlavní město: Lublaň 271 000 obyvatel

ROZLOHA Rozloha: 20 253 km² (150. na světě) z toho 0,6 % vodní plochy

NEJVYŠŠÍ BOD Nejvyšší bod: Triglav (2864 m n. m.)

POLOHA Slovinsko je přímořský stát na pomezí Balkánu a střední Evropy. Jeho rozloha je 20 253 km². Severní část země zasahuje do jižní části Alp, východní oblast Prekmurje do Panonské pánve a jihozápadní pobřežní část zahrnuje i část Istrie. Slovinsko hraničí s Rakouskem (324 km) na severu, s Maďarskem (102 km) na východě, Chorvatskem (546 km) na jihu a Itálií (235 km) na západě. Na jihozápadě má přístup k Jaderskému moři (47 km).

JADERSKÉ MOŘE

JADERSKÉ MOŘE

PREZIDENT Danilo Türk

PŘEDSEDA VLÁDY Borut Pahor

MĚNA euro (EUR)

JAZYK Jazyk: slovinština, v občinách s národnostními menšinami italština a maďarština.

Děkuji všem za pozornost!!! Ááááááááááááááá smajlíci 

Prezentace – Niki Š.