Lenka Obdržálková Adéla Schindlerová Kvarta A

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚSTECKÝ KRAJ Ester Sárorová, 9.C.
Advertisements

Ústecký kraj Lázeňská oblast Ústecký kraj Znak kraje
ÚSTECKÝ KRAJ.
Klocperková & Stejskalová
Ústecký kraj region energetiky a těžby hnědého uhlí Jeden z nejhustěji
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z8/C -
Německo Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
IRSKO Robin Plch 8.A
Královéhradecký kraj Lucie Kurová, IX.C.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Ústecký kraj.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 9.
Lenka Chytková 9.D Ústecký kraj Ústí nad Labem České středohoří.
Fyzicko-geografická sféra
BELGIE.
Středočeský kraj.
Ústecký kraj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vypracoval : David Dostál
Ústecký Kraj.
Jihomoravský kraj.
Veronika Janotová Vasilisa Grišina
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ÚSTECKÝ KRAJ.
Igor Dostal
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Pardubický kraj.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Česká republika Horopis IV.
PORTUGALSKO.
LIBERECKÝ KRAJ.
zpracovaný v rámci projektu
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
ÚSTECKÝ KRAJ.
SLOVINSKO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_75_ČR – Ústecký kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
Karlovarský kraj: Přírodní poměry
ÚSTECKÝ KRAJ Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Počet obcí: 354.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
39.1 Ústecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Krušné hory Smrčiny Chebská pánev Sokolovská pánev Doupovské hory Slavkovský les Český les.
RISKUJ!.
Karlovarský k kk kraj. Mapa,vlajka a znak Obecné informace krajské město: Karlovy Vary rozloha: 3314 km² počet obyvatel: hustota zalidnění: 92.
Páteřní trasy v Ústeckém kraji - propojování a diferenciace nabídek Ústí nad Labem.
Ústecký kraj. Poloha a rozloha Ústeckého kraje SZ Čech, na hranicích se SRN Sousedí s kraji Libereckým, Středočeským, Plzeňským a Karlovarským Plocha.
Karlovarský kraj Bohdan Chrastil, Jakub Řehoř a Pavel Kubica.
Česká republika Ústecký kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky – Ústeckým krajem.
Ústecký kraj. Základní informace Sídlo: Ústí nad Labem Hejtman: Oldřich Bubeníček Rozloha: km 2 Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 155 obyvatel/km.
Ústecký kraj. Základní údaje V kraji můžeme obdivovat přírodní krásy národního parku České Švýcarsko se známou Pravčickou bránou. Najdeme zde však i krajinu.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
Ústecký kraj Obsah Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Ústecký kraj. Rozloha km² 8. největší kraj ČR krajské město : Ústí nad Labem.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Česká republika - opakování VY_32_Inovace_20KR-7
ÚSTECKÝ KRAJ AUTORKY: Laura Šebelová a adela bajačeková
Ústecký kraj region energetiky a těžby hnědého uhlí Jeden z nejhustěji
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_11_Ústecký_kraj
ÚSTECKÝ KRAJ.
VY_52_INOVACE_28_02_Ústecký kraj
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Ústecký Kraj Krajské město: Ústí nad Labem Rozloha: 5´300 km2
Přírodní krásy i tragédie na území jednoho kraje
VY_32_INOVACE_06_VL_ÚSTECKÝ KRAJ
Transkript prezentace:

Lenka Obdržálková Adéla Schindlerová Kvarta A ÚSTECKÝ KRAJ Lenka Obdržálková Adéla Schindlerová Kvarta A

Základní údaje v číslech Rozloha: 5 340 km² (6,8 % rozlohy České republiky) Počet obyvatel: 828 000 Počet obyvatel v krajském městě (Ústí Nad Labem): 94 260 (11%) Hustota zalidnění: 155 obyvatel/km² Počet okresů: 7 Počet obcí: 354 Počet měst: 58

Základní údaje Hejtmanem je Oldřich Bubeníček (KSČM)

Ústí Nad Labem

Přírodní charakteristika Krušné hory 1225 m n.m. Labské pískovce České středohoří 113 m n. m. Labe,Ohře a Ploučnice Národní park České Švýcarsko

České Švýcarsko

České Švýcarsko

Podnebí Ústecký kraj leží v mírně teplé až v teplé oblasti. Počet letních dnů - 50 Mrzne zde cca 100 dnů v roce. Roční průměrná teplota vzduchu – cca 9 °C. Spadne zde nejméně srážek v Čechách - 450 mm. 

Hospodářství Specifické hospodářství pro jedn. kraje ÚK se specializuje na tvz. těžký průmysl (hutnictví, strojírenství, chemický průmysl,...) Na území podkrušnohorské pánevní oblasti se nacházejí vydatná ložiska hnědého uhlí. V ÚK jsou také největší české uhelné elektrárny.

Uhelná elektrárna - Počerady

Školství a zdravotnictví Síť školských zařízení tvoří: 328 mateřských škol 283 základních škol 117 středních odborných škol a gymnázií V kraji je 1 vysoká škola v Ústí nad Labem. Akutní lékařskou péči poskytuje 20 nemocnic.

Doprava Na území kraje se nalézá: 14 silničních celních přechodů 3 železniční 1 říční Mnoho nově zbudovaných přechodů pro pěší a cyklisty Teplickým a litoměřickým okresem prochází významná mezinárodní silniční trasa E 55 . Mezinárodní železniční trať z Německa do Prahy. Řeka Labe je nejdůležitější vodní cestou

Cestovní ruch V oblastní galerii v Litoměřicích jsou mimořádně hodnotné sbírky obrazů. Krajem prochází také několik cyklostezek. Krušné a Lužické hory - skvělé podmínky pro lyžování. V kraji je 140 maloplošných chráněných území (která dohromady zaujímají plochu 3 486 ha)

Problémy regionu Vysoká nezaměstnanost (11,5 procenta) Dělení dotací EU Rasové problémy Těžba uhlí

Zajímavosti Ústeckého kraje Nejvýše položený bod: Macecha - 1 113 m n. m. Nejníže položený bod: hladina Labe - 115 m n. m. Obec s největším počtem obyvatel: Ústí nad Labem, 95 477 Obec s nejmenším počtem obyvatel: Staňkovice, 26 obyvatel Obec s nejvyšším průměrným věkem: 53,4 let Obec s nejnižším průměrným věkem: 31,9 let Celkový průměrný věk: 39,8 let (nízký)

Zdroje businessinfo.cz halonoviny.cz lidovky.cz Wikipedie.cz dopisnice.blogspot.cz

Kvíz Jak se nazývá pluh na obrázku ve znaku ÚK? Oráčský Pluh Přemyslovský Pluh Pluh Česko-Ústecký Pluh Porta Bohemia Hejtman Oldřich Bubeníček zastupuje...  ODS ČSSD KSČM TOP 09 Ústecký kraj zaujímá... 3,8% povrchu ČR 6,8% povrchu ČR 9,8% povrchu ČR 12,8% povrchu ČR

Kvíz Jaké je krajské město a kolik má obyvatel? Ústí Nad Labem – cca 64 260 obyv. Most – cca 64 260 obyv. Most – cca 94 260 obyv. Ústí Nad Labem – cca 94 260 obyv. V ÚK se nejvíce z druhů uhlí těží: Černé uhlí Hnědé uhlí Černé i hnědé uhlí stejně Uhlí se tu vůbec netěží Kolik je v kraji Vysokých škol? 1 2 3

Kvíz V galerii v Litoměřicích jsou hodnotné sbírky... Obrazů Mincí Motýlů Zbraní Co není jeden z větších problémů ÚK? Těžba Uhlí Vysoká nezaměstnanost Rasové problémy Velké zadlužení kraje Nejznamější park ÚK se jmenuje: České Bulharsko České Norsko České Portugalsko České Švýcarsko