CO UŽ VÍME O SVĚTLE Téma: Pár obrázků Studijní text

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka.
Světelné jevy Optika I..
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Světelné jevy a jejich využití
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
Zákon lomu a odrazu světla - opakování
LOM SVĚTLA Jaroslav Solfronk 2013 Příroda II.
ČOČKY Téma: Obrázky Studijní text Další z internetu Tajenka
19. Zobrazování optickými soustavami
zpracovaný v rámci projektu
Kulová zrcadla duté – světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
OPTIKA II.
Odraz světla na rovinném zrcadle
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Optické zobrazování © RNDr. Jiří Kocourek 2013 Podmínky používání prezentace Stažení, instalace na jednom počítači a použití pro soukromou.
VY_32_INOVACE_14 - ODRAZ SVĚTLA A ZRCADLA
ODRAZ SVĚTLA (zákon odrazu světla, periskop)
Světlo.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
SVĚTELNÉ JEVY – ŠÍŘENÍ SVĚTLA
Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
Polarizace světla Světlo – elektromagnetické vlnění.
38. Optika – úvod a geometrická optika I
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Téma: LOM SVĚTLA Obrázky Studijní text Zajímavosti z netu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
PaedDr. Jozef Beňuška ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Optika - část fyziky zabývající se světlem. Vlastnosti světla Světlo je elektromagnetické vlnění. Šíří se v každém prostředí. Od zdroje se šíří přímočaře.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Čočky a zrcadla Mirek Kubera.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Souhrnné otázky, Světelné jevy
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Světlo Jan Rambousek jp7nz-JMInM.
Optika – druhy zrcadel.
Třída 3.B 3. hodina.
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

CO UŽ VÍME O SVĚTLE 15.2.2013 Téma: Pár obrázků Studijní text Něco z webu Tajenka Závěr

7 SVĚTELNÉ JEVY A JEJICH VYUŽITÍ 7.0 Co už víme o světle

Studijní text…

Světlo jsou el.magnetické vlny. Vlnové délky od 400nm – 750nm. Světlo se šíří ve vakuu rychlostí 300000Km/s. Světlo se ve stejnorodém prostředí šíří přímočaře. Za překážkou se vytváří stín.

Zdrojem světla jsou zpravidla rozžhavená tělesa. Paprsek se odráží pod stejně velkým úhlem, pod jakým dopadl.

Lesklé plochy a zrcadla dobře odrážejí světlo – pod stejným úhlem. Bílý papír také světlo odráží, ale není dost hladký a tak světlo rozptyluje. V zrcadle vidíme svůj obraz, ten však vzniká za zrcadlem.

Obraz v rovinném zrcadle je zdánlivý, stejně velký jako vzor a je stranově převrácený. Ve vypuklém kulovém zrcadle vzniká zdánlivý, přímý zmenšený obraz. Vlastnosti obrazu, který vzniká v dutém zrcadle, závisejí na vzdálenosti předmětu od zrcadla.

Zajímavosti z webu… http://cs.wikipedia.org/wiki/Sv%C4%9Btlo http://encyklopedie.seznam.cz/search?q=svetlo http://cs.wikipedia.org/wiki/Rychlost_sv%C4%9Btla http://cs.wikipedia.org/wiki/Absorpce_sv%C4%9Btla http://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C4%8Dn%C3%AD_sv%C4%9Btlo

Tajenka…

1) Pro včerejšek je dnešek? 2) Umělecký a filozofický směr a životní postoj euroamerické kultury konce 18. a začátku 19. století. Základními kameny jsou cit, individualita a duše. 3) Tým v americké NHL, který má modré kabáty. 4) Zpěvačka …… Lavigne. 5) Prastarý lidový hudební nástroj. Jinak také moldánky a na Moravě též gajdy. 6) Středně velký špaček divoce žijící v Jižní Asii. Též jméno jednoho pořadu. 7) Chytat bronz jinak.

1) Zítřek 2) Romantismus 3) Columbus 4) Avril 5) Dudy 6) Loskuták 7) Opalovat se.