Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
Advertisements

Operační systém MS Windows xp
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Počítač – základní ovládání Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_pocitac_ovladani Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
Michal Votrubec.  Stroj zpracovávající data zadaná uživatelem.  Nejčastější typy PC: stolní počítač, notebook (laptop, netbook), server, …  Můžeme.
Základy počítačů a kancelářský software
Základy práce s počítačem – lekce V. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Windows - základy Jiří Beran Windows - základní Jiří Beran.
5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Počítače a marketing ve venkovském cestovním ruchu Počítačový kurz Lektor: Ing. Marta Kočková.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Základní součásti PC Základní Škola.
programové vybavení počítače
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
Opakování učiva pro 7. ročník
NázevOperační systém Windows Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly.
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Kurz základů IT PhDr. PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systém MS Windows Základní operace.
T1: Základy práce s počítačem
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Práce s operačním systémem
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší školeNázev: Práce v OS Windows - soubory Autor: Jaroslav.
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Pracovní prostředí počítače
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha Uspořádání dat na disku
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
Základy práce s počítačem – lekce III. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Základy ovládání operačního systému Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: prosinec.
SOFTWARE I Operační software. BIOS Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci celého počítače Provádí testy hardwaru a jeho nastavení, konfiguraci.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
Ovládání aplikací (9). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Orientace na pracovní ploše počítače
Přepínání mezi programy
Správa dat, operace s adresáři, vytvoření složky
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Operační systém Windows
Pracovní prostředí počítače
Operační systém Windows
Opakování učiva pro 7. ročník
Malování - uložení a otevření obrázku
Transkript prezentace:

Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU

▫ Opakování ▫ Pracovní prostředí ▫ Souborový systém Obsah lekce

▫ Hardware – všechny části, ze kterých se počítač skládá a která k němu lze připojit Skříň Monitor/LCD displej Klávesnice Myš Tiskárna Reproduktory Terminologie

▫ Software – programové vybavení počítače Operační systém MS Word, Excel, Outlook Antivirové programy Internet Explorer ICQ, Skype Hry Prohlížeč fotografií … Terminologie

Klávesnice

▫ Základem se spuštění operačního systému – Nejčastěji Windows (XP, 2000, Vista, 7) – Vlastnosti počítače ▫ Plocha – Podoba plochy se uživatelsky nastavitelná – Lze přizpůsobit pozadí i formát ikon – Liší se v závislosti na operačním systému ▫ Ikony – Miniatura reprezentující aplikaci – Spuštění dvojklikem Pracovní prostředí

▫ Popis hlavní panelové nabídky – Panel rychlého spuštění – Nabídka Start – Datum a čas ▫ Odeslat zástupce na plochu/panel Pracovní prostředí

Okna

▫ Minimalizovat ▫ Obnovit – Maximalizovat ▫ Zavřít Ovládací prvky okna

▫ Soubor – skupina dat, která je obvykle výsledkem naší činnosti v nějakém programu a je uložena pod určitým názvem – má název, příponu a specifický vzhled ikonky MS WORD MS POWERPOINT Obrázek Videozáznam Hudební soubor Souborový systém

▫ Ikona podobná souboru ▫ Liší se malou šipkou v levém dolním rohu ▫ Cesta, která vede k programu či složce ▫ Usnadní hledání např. přes nabídku Start Zástupce

▫ Přehledná kategorizace souborů ▫ Umožňuje pracovat se stromovou strukturou ▫ Tento počítač – disk C – kořen stromu Složka / Adresář

▫ Vytvoření ▫ Přejmenování ▫ Přesunutí ▫ Vytvoření zástupce ▫ Smazání ▫ Klávesové zkratky – CTRL + C – CTRL + X – CTRL + V ▫ Koš – Po odstranění se soubor ocitne v koši, je možné jej obnovit Práce se složkami

Průzkumník

▫ přístup k velmi důležitým součástem operačního systému ▫ Každý verze operačního systému Windows má nabídku mírně odlišnou Nabídka Start

▫ Základy obsluhy osobního počítače – Hana Zukalová ▫ Literatura