Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

Výzkumný záměr Kontrolní den prosinec 2006 Vedoucí řešitel projektu: PhDr. Milada Švecová Projekt č.
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Knihovny současnosti 2011, České Budějovice 13. – 15. září 2011
V ERZE 20 SYSTÉMU A LEPH ŠKOLENÍ KLIENTA. S TRUKTURA SYSTÉMU Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy  KNA01 ostrá báze Administrativní.
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Historické fondy a nové možnosti zpřístupění informací
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského.
Informace z konference Problematika historických a vzácných knižních fondů Čech, Moravy a Slezska v Olomouci se zaměřením na příspěvek Digitalizace map.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
ART Oborová brána umění a architektura České oborové brány - současný stav a výhled.
1 Projekt NDK pro uživatele obecních a městských knihoven PhDr. Bohdana Stoklasová & kol. Knihovnická dílna 2011,
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Digitální knihovna AV ČR a vývoj nové verze systému Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě
Krajská digitalizační jednotka Kraje Vysočina
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
VUFind aneb jak mít webový OPAC méně ošklivý Pavla Švástová Moravská zemská knihovna Konference knihovny současnosti 2011.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Informace z Konference Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2005 v Praze se zaměřením na příspěvek Zpracování a zpřístupnění historických dokumentů.
Historické fondy VKOL - ukázky
E-knihovna pro knihovníky Seminář E-knihy III, NTK,
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Knihovny a jejich služby (souborné katalogy) Bc. Radmila Kouřilová.
Některé digitální knihovny Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: Poslední aktualizace:
Využití JIB pro stahování záznamů Jan Pokorný
 Informační portál zaměřený na oblast výtvarného a užitého umění a architektury  Společný projekt 9 knihoven z celé ČR.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Informační zdroje v jednotném prostředí: SEN VŠECH KNIHOVNÍKŮ Jan Pokorný, Ústav výpočetní techniky UK.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Digitalizace historických knižních fondů ve správě NPÚ.
nová on-line prezentace muzejních a galerijních sbírek Mgr. Jakub Hauser, Národní muzeum.
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Využití Souborného katalogu knihovnami NPÚ v systému Tritius
Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický, v.v.i.
OBÁLKY KNIH.cz Jiří Nechvátal Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“, Jan Mach Říjen 2006, Olomouc Celostátní porada vysokoškolských knihoven Projekt.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Adresář knihoven a informačních institucí ČR a navazující služby Bratislava Odborný seminář Súborný katalóg periodík Mgr. Zdenka Manoušková Národní.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Možnosti technického řešení.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
 Georeferencování v praxi.  Mapová sbírka – digitalizované mapy  Staremapy.cz  Georeferencování  Co to je  Výběr bodů  Ořez obrazu  Hodnocení.
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
K5 - mobilní aplikace, webový klient Petr Žabička Lenka Damborská Moravská zemská knihovna v Brně
ZKUŠENOSTI S KIS DAWINCI V NÁRODNÍ LÉKAŘSKÉ KNIHOVNĚ Filip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka MaixnerováFilip Kříž, Ondřej Horsák, Lenka Maixnerová 2011.
1 Aktualizace báze ADR (Adresář knihoven a informačních institucí ČR) Národní technické muzeum v Praze Mgr. Zdenka Manoušková Národní knihovna.
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
MOŽNOSTI PORTÁLU KNIHOVNY.CZ NEJEN PRO KNIHOVNÍKY
Moravská zemská knihovna v Brně
Transkript prezentace:

Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map

Mapy a MZK Historické fondy Moravské zemské knihovny v Brně ( ) Staré mapy online ( ) Europeana Travel ( ) TEMAP ( )

Digitalizované mapové fondy zpřístupněné pomocí otevřeného software Uživatelsky přívětivé a efektivní vyhledávání Kvalitní metadata pro odbornou i laickou veřejnost Nástroje pro snazší zpracování mapových fondů Posílení vztahu mezi knihovnou a jejími uživateli Cíle

Historické fondy Moravské zemské knihovny v Brně ( ) Staré mapy online ( ) Europeana Travel ( ) TEMAP ( ) Mapové projekty MZK

Souběh projektů Historické fondy MZK a Staré mapy online: Katalogizace Mollovy sbírky a Sbírky starých map Vývoj softwarových nástrojů pro práci se starými mapami Záznamy map obohacené o zeměpisné souřadnice První verze software Katalogizace fondu

Bounding box

Staré mapy online Doplnění kódu Open Layers prohlížečky (Skotská národní knihovna) IIPImage JPEG 2000 server (Irská národní knihovna, Kramerius 4) Georeferencer (Nizozemský národní archiv, Skotská národní knihovna) Map Tiler (desítky tisíc stažení) Vyhledávání map označením území

Digitalizace Účast v projektu Europeana Travel Digitalizace Mollovy sbírky a Sbírky starých map Vytvoření metodiky pro digitalizaci map

TEMAP Nová verze Georeferenceru Katalogizace mapových sérií ( Automatické rozpoznávávní kartografického zobrazení Identifikace map podle podobnosti Spuštění webu mapy.mzk.cz Nový gazetteer nominatim.mzk.cz

TEMAP

mapy.mzk.cz

Prezentace cenné sbírky v původní struktuře Propojení s rukopisnými katalogy Využití vyhledávání na základě označení území Propojení s Georeferencerem Vazba na záznam v MARC21 a na OAI-PMH

Co nás čeká Řešení problematiky spojování mapových listů Zdokonalení gazetteru Souborné vyhledávání v českých fondech vyznačením území (zatím pilot pro Souborný katalog) Zpracování a digitalizace mapového fondu Další rozvoj Georeferenceru

Zasazení do zeměpisných prostorových vztahů. Proč? Staré mapy byly vytvořeny v jiných souřadných systémech a využívají různá zobrazení. Pro užití v současných mapových aplikacích je třeba znát jejich vzájemný vztah Georeferencování

Jak na to?

Vstup do služby

Umisťování bodů

Ořez

Zobrazení

Zobrazení 2D

Analýza

Vyhledávání označením území

Oldmapsonline.org

Transformace mapy podle zobrazení

Možnosti spolupráce Zapojení dobrovolníků Stačí jen webový prohlížeč Motivace je nejen poznávání, ale i soutěž Zvýšení kulturní i technické gramotnosti Prohloubení vztahu knihovny a čtenářů Zapojení institucí Seznam pevných odkazů na volně přístupné zoomovatelné mapy + základní metadata ( etadata) Získají kompletní CSV s souřadnicemi bodů i krajní souřadnice mapy

Zapojení dobrovolníků

Předpoklady pro zapojení institucí

StareMapy.cz Moravská zemská knihovna v Brně Univerzita Karlova v Praze Masarykova univerzita Národní knihovna ČR Západočeské muzeum v Plzni Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Vědecká knihovna v Olomouci Jihočeská vědecká knihovna Národní technická knihovna Připravuje se: Výzkumný ústav geodetický, topografický a kartografický

Digitalizované mapové fondy zpřístupněné pomocí otevřeného software Uživatelsky přívětivé a efektivní vyhledávání Kvalitní metadata pro odbornou i laickou veřejnost Nástroje pro snazší zpracování mapových fondů Posílení vztahu mezi knihovnou a jejími uživateli Cíle

Děkuji za pozornost Jiří Dufka, Moravská zemská knihovna