Světová literatura po 1. světové válce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Světová literatura po 1. svět. válce
…uvádí příběh muzikálu „Streetlight“ SILNÍ BEZ NÁSILÍ /Podpora pozitivního sociálního klimatu ve školách/ Reg. Č.: CZ.1.07/1.2.00/ OSTRAVA.
Téma: Ztracená generace
USA.  mluvčí americké „zlaté mládeže“  generace „jazzového věku“  v USA stoupá životní úroveň, lidé se stěhují do měst, jsou bohatší Povídky jazzového.
Uměleckořemeslné zpracování kovů
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Erich Maria Remarque
Světová literatura po 1. světové válce
ZTRACENÁ GENERACE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _15_CJL_3 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ERNEST HEMINGWAY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ernest Hemingway, Romain Rolland PaedDr. Hana Vítová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Předmět: Literatura Cílová skupina: 3. ročník (septima) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Milena Krumphanzlová.
Ernest Hemingway Život a dílo
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_2060_ZEM
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
Narodil se v rodině mlynáře 2. dubna 1875 v Napajedlích. Byl český vojenský důstojník, účastník první světové války, sedmidenní války o Těšínsko.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
Světová próza v 1. polovině 20. století
O smutku a smrti.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
CK PNS Vás zve na zájezd k Priessnitzovým pramenům!
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Carlo Goldoni Anna Bartošová, C1B
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Guy de Maupassant
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
FRANCIS SCOTT FITZGERALD
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
HENRI BARBUSSE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MICHAIL ALEXANDROVIČ ŠOLOCHOV
Stoicismus Vypracoval: Palásek Petr. filozofický směr založen Zenonem z Kitia - 3. st. př. n. l. nejdůležitější směr helénské filozofie z kořenů učení.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Literatura 1. světové války Název sady: Český jazyk 9. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
ERNEST HEMINGWAY. ERNEST MILLER HEMINGWAY (21. července 1899 – 2. červenec 1961)21. července červenec1961 ● byl americký spisovatel.americký ● je.
KOMU ZVONÍ HRANA Ernest Hemingway. 21. července 1899 – 2.července 1961 americký spisovatel, žurnalista, esejista představitel ztracené generace vyrůstal.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
AUTOR: Marcela Kaderová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Vznik USA Martin Kreutzer.
MARK HADDON Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Ernest Hemingway.
Ernest Hemingway Barbora Beláková.
život a dílo „velikána“ Jakub Sosnovec
Americká próza mezi válkami
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Etika – rozbor dokumentu, filmu
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

Světová literatura po 1. světové válce E. Hemingway

Ernest Hemingway (1899 – 1961) představitel „Lost generation“ američtí autoři narození kolem r. 1900, kteří prožili válku a psali o ní psali o vojácích, kteří se vrátili z války a neuměli se začlenit do společnosti skupina kolem Gertrudy Steinové americký spisovatel, nositel Nobelovy ceny zájem o býčí zápasy, sport, přírodu a lov (vyhledával nebezpečí) maminka nábožensky založená jako dobrovolník nastoupil do 1. svět. války - raněn zamýšlí se nad lidskou statečností a nezdolností smrt – sebevražda x nešťastná náhoda (čištění hlavně)

Dílo: hlavními postavami většinou muži, kteří vedou nebezpečný způsob života (vojáci, rybáři, toreadoři, lovci, …) často stavěl muže do nebezpečí, kde prokazovali svou odvahu a čest FIESTA – Jakob Barnes (válečný invalida) miluje ženu, ale ona ho odmítá pro postižení - součástí i reportáž z fiesty z Pamplony SBOHEM ARMÁDO – autobiografické prvky - hl. postava – Frederic Henry (americký voják v italské armádě) a britská zdravotní sestra Catherine - Frederic zraněný, poté vyšetřovaný pro vraždu důstojníka - po válce odjíždějí spolu do Švýcarska, žijí klidný život - ona umírá při porodu (porodí mrtvé dítě)

Dílo: KOMU ZVONÍ HRANA – Robert Jordan (americký dobrovolník ve španělské občanské válce) - chtějí vyhodit do povětří most (zamezí nepřátelům dopravit na bojiště posily) - Robert pochybuje o smyslnosti této akce, ale souhlasí - při akci mu zemře mnoho přátel a sám je raněn - není schopen dalšího pochodu a umírá STAŘEC A MOŘE - kubánský rybář Santiago - loví s chlapcem, neúspěšný - vydává se na moře sám, chytne obrovského mečouna, bojuje s ním dva dny a vyhrává - s rybou se vrací, ale je vysílený - na moři loď napadnou žraloci, Santiago už nemá sílu bojovat - vrací se s pouhou kostrou mečouna - Santiago ukázal svou nezdolnost, aby dosáhl svého