VY_32_INOVACE_CHK4 3360 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strach z éček – iracionální nebo odůvodněná obava?
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_TMM21760BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_2_11.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Toxikologické aspekty aditiv v potravinách
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_32_INOVACE_PSYM23260ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
VY_52_INOVACE_ZB03_2464TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_134_Vodík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Potravinářská chemie.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Potravinářství.
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
Aditivní látky v potravinách
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_401.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_32_INOVACE_FOTF10160ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
VY_32_INOVACE_CHK4_5760ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁHRADNÍ SLADIDLA Petra Holbová.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5664VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_469.
VY_32_INOVACE_ZB04_2164 Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Střední škola služeb a podnikání, Ostrava-Poruba příspěvková organizace Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:
Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_32_INOVACE_10_GAS_561_Dos Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo.
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Cizorodé látky v potravinách
VY_32_INOVACE_CHK4_4760 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5464VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Chemie v potravinářství
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: získat přehled.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Antioxidanty  Antioxidanty jsou látky, které zabraňují oxidačním procesům probíhajícím v našem těle  Oxidační procesy v těle vyvolávají volné radikály.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Prídavné látky v potrave
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_CHK4 3360 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 2.11.2012 Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Aditiva Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku, možnost použít PC Čas: 20 minut

Aditiva

Aditiva obecně Jako aditiva se označují látky, které se přidávají do jiných látek či směsí s cílem upravit (vylepšit) jejich vlastnosti. Mezi nejčastější aditiva patří: potravinářská aditiva (přídatné látky) aditiva do paliv aditiva do maziv aditiva do nátěrových hmot 1 2

Potravinářské přídatné látky (aditiva) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti, vzhledu, konzistence, chutě, vůně. V zákoně se přídatnými látkami rozumí látky, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada a přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování. Seznam všech přídatných látek musí být uveden na obalu potraviny v oddílu složení.

Dělení přídatných látek: Přírodní se získávají čistě z přírodních produktů – pektin Modifikované vznikají úpravou přírodních látek – modifikované škroby Umělé – v přírodě se nevyskytují - sacharin 3

Názvy aditiv Dlouhé - proto je označujeme písmenem E Tříčíselný kód - specifikuje účel použití V některých případech za číslem následuje malé písmeno, které dále rozšiřuje druh aditiva E 150a karamel 4

Přehled aditiv: E čísla druhy aditiv E100 - E199 barviva E200 - E299 konzervanty E300 - E399 antioxidanty, regulátory kyselosti E400 - E499 emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory E500 - E599 protispékavé látky, regulátory kyselosti, plnidla E600 - E699 látky zvýrazňující chuť a vůni E900 - E999 lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty E1000 - E1999 další látky

Konzervační látky Hlavní úkol - zabránit rozvoji nežádoucí mikroflóry 5 Hlavní úkol - zabránit rozvoji nežádoucí mikroflóry Patří sem: Kyselina sorbová, kyselina benzoová - nealkoholické nápoje, džusy, kečupy, hořčice Oxid siřičitý – sušené ovoce, víno Siřičitany 6

Náhradní sladidla Umožňují osladit potraviny aniž by došlo ke zvýšení jejich energetické hodnoty Umělými sladidly se sladí žvýkačky, limonády a odlehčené potraviny Náhradní sladidla: E 950 (acesulfam K), E 559 (neohesperidin), E 954 (sacharin), E 957 (thaumatin), E 420 (sorbitol), E 967 (xylitol) Acesulfam K E 950

relativní sladkost (sacharóza = 1) V Evropské unii dovolená sladidla Název relativní sladkost (sacharóza = 1) acesulfam draselný (E 950) 130–200 aspartam (E 951) 200 cyklamát sodný (E 952) 30–50 sacharin (E 954) 300–500 sukralosa (E 955) 600 thaumatin (E 957) 2.000–3.000 neohesperidin (E 959) 400–600 steviol-glykosidy (E 960) 250–300 neotam (E 961) 10.000–13.000 směs aspartamu a acesulfamu (E 962) 350

Antioxidanty Z chemického hlediska chrání oxidanty náš organismus před volnými radikály Stabilizace jednotlivých složek aroma, nebo některých vitamínů Brání rozvoji autooxidace lipidů - žluknutí tuků a jejich barevných změn Patří sem: přirozeně se vyskytující tokoferoly (vitamín E) syntetické fenolické látky v praxi jsou tyto látky používány s označením E 300 (kyselina askorbová), E 301 (askorban sodný), E 307 (alfa-tokoferol)

Látky chuťové Intenzifikátory chuti a vůně Patří sem: E 620 (kyselina glutamová), E 621 (guanylan sodný), E 628 (guanylan draselný), E 629 (guanylan vápenatý), E 631 (inositan sodný), E 632 (inositan draselný), E 633 (inositan vápenatý) glutamáty (E 621-625) patří mezi riziková aditiva. Vyskytují se např. v sojových omáčkách

Zahušťovadla 7 Arabská guma Zvyšují viskozitu výrobků, dávají výrobku žádoucí tvar a konzistenci Zvlhčující látky chrání potraviny před vysycháním Zpevňující udržují jejich pevnost nebo křehkost výrobku Emulgátory, stabilizátory a želírovací prostředky  Čokoláda, margaríny, omáčky, cukrářské výrobky, marmeláda Patří sem: E 406 (agar), E 407 (karagenan), E 410 (pektiny), E 414 (arabská guma), E 415 (xanthan)

Barviva 8 kurkumin Dodávají potravinám přirozenou barvu, částečně ztracenou při zpracování Zmrzliny, jogurty, limonády, lihoviny Patří sem: E 100 (kurkumin), E 101 (riboflavin), E 150 (karamel, kulér), E 160 (karoteny) E 102 (tartrazin), E 123 (amarant)

Vliv aditiv na zdraví Všechna aditiva s E kódy prošla přísnými testy možných negativních účinků na zdraví. Přijatelná denní dávka - ADI udává množství potravinového aditiva, které může být denně zkonzumováno, aniž by představovalo riziko pro zdraví konzumenta.

Negativní účinky na zdraví Zvýšená konzumace některých zářivě zbarvených sladkostí a nápojů obsahujících směsi E 102, E 104, E 124, E 110 ,E 122, E 129, mohou u malých dětí vést k rozvoji hyperaktivity Jsou známy možné nepříznivé reakce zahrnující hlavně kožní (např. kopřivka, atopický ekzém) a dýchací (např. astma) problémy U většiny aditiv nebyly žádné problémy nikdy registrovány Přecitlivělost na aditiva je v populaci nízká Přehled E: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek

Úkoly: 1) a) Je vhodné, aby lidé se sklonem k astmatu konzumovali potraviny s aditivem E 127? b) Najdi jeho název. c) Do jaké skupiny aditiv ho řadíme? 2) Zjisti, jaká aditiva obsahuje Kofola. Úkoly je možno zpracovat za domácí úkol.

Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Aditivum http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADdatn%C3%A9_l%C3%A1tky http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Publikace/Aditiva.pdf http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ablona:Skupiny_potravinov%C3%BDch_aditiv http://www.jan386.ic.cz/blog/dokumenty/jan-pechacek-aditiva.pdf http://aditiva.sweb.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Caramel-3.jpg http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Acesulfam_K.svg&page=1&filetimestamp=20080119182027 http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1hradn%C3%AD_sladidlo http://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_arabska http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kurkumina.jpg http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-11-2]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/