VY_32_INOVACE_CHK4 3360 MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření: 2.11.2012 Autor: PaedDr. Věra Mojáková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Přírodní látky - chemické složení živých organismů Obor vzdělání: Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Aditiva Popis využití: Výukový materiál pro žáky s úkoly s využitím dataprojektoru, notebooku, možnost použít PC Čas: 20 minut
Aditiva
Aditiva obecně Jako aditiva se označují látky, které se přidávají do jiných látek či směsí s cílem upravit (vylepšit) jejich vlastnosti. Mezi nejčastější aditiva patří: potravinářská aditiva (přídatné látky) aditiva do paliv aditiva do maziv aditiva do nátěrových hmot 1 2
Potravinářské přídatné látky (aditiva) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování jejich trvanlivosti, vzhledu, konzistence, chutě, vůně. V zákoně se přídatnými látkami rozumí látky, které se zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada a přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování. Seznam všech přídatných látek musí být uveden na obalu potraviny v oddílu složení.
Dělení přídatných látek: Přírodní se získávají čistě z přírodních produktů – pektin Modifikované vznikají úpravou přírodních látek – modifikované škroby Umělé – v přírodě se nevyskytují - sacharin 3
Názvy aditiv Dlouhé - proto je označujeme písmenem E Tříčíselný kód - specifikuje účel použití V některých případech za číslem následuje malé písmeno, které dále rozšiřuje druh aditiva E 150a karamel 4
Přehled aditiv: E čísla druhy aditiv E100 - E199 barviva E200 - E299 konzervanty E300 - E399 antioxidanty, regulátory kyselosti E400 - E499 emulgátory, zahušťovadla, stabilizátory E500 - E599 protispékavé látky, regulátory kyselosti, plnidla E600 - E699 látky zvýrazňující chuť a vůni E900 - E999 lešticí látky, sladidla, balicí plyny, propelanty E1000 - E1999 další látky
Konzervační látky Hlavní úkol - zabránit rozvoji nežádoucí mikroflóry 5 Hlavní úkol - zabránit rozvoji nežádoucí mikroflóry Patří sem: Kyselina sorbová, kyselina benzoová - nealkoholické nápoje, džusy, kečupy, hořčice Oxid siřičitý – sušené ovoce, víno Siřičitany 6
Náhradní sladidla Umožňují osladit potraviny aniž by došlo ke zvýšení jejich energetické hodnoty Umělými sladidly se sladí žvýkačky, limonády a odlehčené potraviny Náhradní sladidla: E 950 (acesulfam K), E 559 (neohesperidin), E 954 (sacharin), E 957 (thaumatin), E 420 (sorbitol), E 967 (xylitol) Acesulfam K E 950
relativní sladkost (sacharóza = 1) V Evropské unii dovolená sladidla Název relativní sladkost (sacharóza = 1) acesulfam draselný (E 950) 130–200 aspartam (E 951) 200 cyklamát sodný (E 952) 30–50 sacharin (E 954) 300–500 sukralosa (E 955) 600 thaumatin (E 957) 2.000–3.000 neohesperidin (E 959) 400–600 steviol-glykosidy (E 960) 250–300 neotam (E 961) 10.000–13.000 směs aspartamu a acesulfamu (E 962) 350
Antioxidanty Z chemického hlediska chrání oxidanty náš organismus před volnými radikály Stabilizace jednotlivých složek aroma, nebo některých vitamínů Brání rozvoji autooxidace lipidů - žluknutí tuků a jejich barevných změn Patří sem: přirozeně se vyskytující tokoferoly (vitamín E) syntetické fenolické látky v praxi jsou tyto látky používány s označením E 300 (kyselina askorbová), E 301 (askorban sodný), E 307 (alfa-tokoferol)
Látky chuťové Intenzifikátory chuti a vůně Patří sem: E 620 (kyselina glutamová), E 621 (guanylan sodný), E 628 (guanylan draselný), E 629 (guanylan vápenatý), E 631 (inositan sodný), E 632 (inositan draselný), E 633 (inositan vápenatý) glutamáty (E 621-625) patří mezi riziková aditiva. Vyskytují se např. v sojových omáčkách
Zahušťovadla 7 Arabská guma Zvyšují viskozitu výrobků, dávají výrobku žádoucí tvar a konzistenci Zvlhčující látky chrání potraviny před vysycháním Zpevňující udržují jejich pevnost nebo křehkost výrobku Emulgátory, stabilizátory a želírovací prostředky Čokoláda, margaríny, omáčky, cukrářské výrobky, marmeláda Patří sem: E 406 (agar), E 407 (karagenan), E 410 (pektiny), E 414 (arabská guma), E 415 (xanthan)
Barviva 8 kurkumin Dodávají potravinám přirozenou barvu, částečně ztracenou při zpracování Zmrzliny, jogurty, limonády, lihoviny Patří sem: E 100 (kurkumin), E 101 (riboflavin), E 150 (karamel, kulér), E 160 (karoteny) E 102 (tartrazin), E 123 (amarant)
Vliv aditiv na zdraví Všechna aditiva s E kódy prošla přísnými testy možných negativních účinků na zdraví. Přijatelná denní dávka - ADI udává množství potravinového aditiva, které může být denně zkonzumováno, aniž by představovalo riziko pro zdraví konzumenta.
Negativní účinky na zdraví Zvýšená konzumace některých zářivě zbarvených sladkostí a nápojů obsahujících směsi E 102, E 104, E 124, E 110 ,E 122, E 129, mohou u malých dětí vést k rozvoji hyperaktivity Jsou známy možné nepříznivé reakce zahrnující hlavně kožní (např. kopřivka, atopický ekzém) a dýchací (např. astma) problémy U většiny aditiv nebyly žádné problémy nikdy registrovány Přecitlivělost na aditiva je v populaci nízká Přehled E: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek
Úkoly: 1) a) Je vhodné, aby lidé se sklonem k astmatu konzumovali potraviny s aditivem E 127? b) Najdi jeho název. c) Do jaké skupiny aditiv ho řadíme? 2) Zjisti, jaká aditiva obsahuje Kofola. Úkoly je možno zpracovat za domácí úkol.
Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Aditivum http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADdatn%C3%A9_l%C3%A1tky http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/File/Publikace/Aditiva.pdf http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ablona:Skupiny_potravinov%C3%BDch_aditiv http://www.jan386.ic.cz/blog/dokumenty/jan-pechacek-aditiva.pdf http://aditiva.sweb.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Caramel-3.jpg http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Acesulfam_K.svg&page=1&filetimestamp=20080119182027 http://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1hradn%C3%AD_sladidlo http://pl.wikipedia.org/wiki/Guma_arabska http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kurkumina.jpg http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek Kliparty Office [online]. 2012 [cit. 2012-11-2]. Dostupné z www: http://office.microsoft.com/cs-cz/