Polymerní materiály užívané pro totální náhrady kolenního a kyčelního kloubu Jan Vocílka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SUPERACRYL PLUS DURACRYL PLUS
Advertisements

Materiál, výrobky.
BIOCHEMIE.
VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ATOMIZACE KAPALIN ULTRAZVUKEM A JEJÍ VYUŽITÍ PŘI SÍŤOVÁNÍ NANOVLÁKEN
Titan.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Biomateriály, umělé orgány a tkáňové inženýrství
Cévní implantáty Bc. Jana Čubrová 2013/2014.
Termoplasty, termosety
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Úpravy krmiv.
Alkeny.
Klára Opatrná Jakub Hofrichter
Přírodní látky - systematizace a opakování
Plasty makromolekulární látky snadné tvarování (za určitých podmínek)
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Biodegradovatelné polymery
Chemie anorganická a organická Makromolekulární látky, plasty
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
APLIKACE POLYMERŮ NA BÁZI SILIKONŮ Doc. Ing. Petr Hron, CSc. VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO TECHNOLOGICKÁ PRAHA.
Ftaláty Hampejsová Zuzana 4.B.
CZ.1.07/1.1.10/
Vypracovala: Nikola Mináriková kvinta A
Plasty Plasty jsou tvořeny makromolekulárními řetězci s opakujícími se základními strukturními jednotkami. Atomy makromolekuly jsou spojeny.
Integrovaná střední škola, Slaný
Kyslík.
Základy chemických technologií 2009
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_MATERIÁL.
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Radiační příprava práškových scintilátorů
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Ethery Fyzikální vlastnosti etherů -24C 35C -42C 36C
ZÁKLADY MAKROMOLEKULÁRNÍ CHEMIE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Potrubí z plastů, zejména ve zdravotní technice, část I
Uhlík, síra, fosfor.
SILIKONY A SILIKAGEL.
Kompozity Kompozity tvoří materiálový systém, složený ze dvou nebo více fází, s makroskopicky rozeznatelným rozhraním mezi fázemi, dosahující.
Vodík IzotopHDT 99,844 %0,0156 % atomová hmotnost1, , , jaderná stabilitastabilní T 1/2 =12,35 let teplota tání °C-259, ,65-252,53.
Kostní náhrady Pavel Souček.
Charakteristické vlastnosti kaučuků
Pasivní dynamometrie Stručné představení. Viskoelastické vlastnosti Komponenty pohybového ústrojí mají elastické i viskózní vlastnosti, jejichž kombinace.
Polymerace 17. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130308
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Šmíd. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL ŠVEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ PROSTĚJOV.
Vytápění Materiály potrubí ve vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Syntetické látky umělé hmoty a vlákna Měkčený PVC Teflon Polypropylen Polystyren.
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Nové oděvní materiály Další možnosti vývoje materiálů.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ALKENY Chemie 9. třída.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Vzdělávací materiál: Vlastnosti dentálních plastů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Plasty 3. prosince 2013 VY_32_INOVACE_130315
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VYS_32_INOVACE_485_Chemické a fyzikální vlastnosti vlasů NÁZEV ŠKOLY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Biodegradabilní polymerní materiály: vlastnosti, aplikace
Správně Otázka na 4ku Špatně! Špatně! Špatně! Co znamená zkratka PVC?
Transkript prezentace:

Polymerní materiály užívané pro totální náhrady kolenního a kyčelního kloubu Jan Vocílka

Polymer názvem plasty se obecně nazývají látky, jejichž podstatnou část tvoří organické makromolekulární látky (polymery) a látky přísadové (aditiva), které mají polymerní charakter a umožňují modifikaci jejich vlastností výrobní proces syntetických plastů se označuje jako polymerace Plasty dělíme na: nízkomolekulární vysokomolekulární

Biomateriály Polytetrafluoretylen (teflon) – PTFE poprvé použit v roce 1958 pro kloubní jamku výborné chemické vlastnosti malý koeficient tření široké rozmezí teplotních hodnot (-200 až 250°C) krátká životnost negativní reakce s tkání lidského organismu

Biomateriály Polyetylentereftalát (polyester) – PET použit pro kloubní jamku již v 60 – 70 letech dobré mechanické vlastnosti a tepelná odolnost, z počátku se jevil jako slibný materiál uvolnění implantátu  selhání kloubních náhrad

Biomateriály Polyethylen – PE nejvýznamnějším plastem aloplastiky vyrábí se polymerací etylenu dle výroby ho rozdělujeme : vysokotlaký středotlaký nízkotlaký nejvyšších hodnot z hlediska mechanických vlastností dosahuje polyetylen vyráběný při nízkém tlaku, díky své pravidelné struktuře

Biomateriály dobrá opracovatelnost, biokompatibilita a minimální nasákavost vysokomolekulární polyetylen se pro výrobu kloubních náhrad používá od počátku šedesátých let v průběhu let prošel vývojem a dnes je nejpoužívanějším plastem užívaným k výrobě implantátů

Biomateriály Ultravysokomolekulární polyethylen – UHMWPE nízký koeficient tření odolnost vůči opotřebení schopnost pohlcení rázového napětí vynikající biokompatibilita UHMWPE komponenta je nejvíce zatěžovanou částí kloubní náhrad => celková životnost TJA je určena zejména kvalitou polymeru příčiny selhání otěr oxidace

Biomateriály otěr- z povrchu polymeru se uvolňují otěrové částice ( ) Zánětlivé reakce Uvolnění náhrady

Biomateriály oxidace (oxidativní degradace) polymeru UHMWPE je způsobena reakcí polymeru s kyslíkem nebo jeho reaktivními sloučeninami při výrobě při Skladování po implantaci do samotného polymeru nelze podle současných předpisů přidat žádný umělý stabilizátor nebo síťovací činidlo, protože přítomnost cizích látek by porušila požadovanou medicinální čistotu a biokompatibilitu. Jediným v současnosti povoleným stabilizátorem je vitamín E

Biomateriály k modifikaci UHMWPE se proto používá vhodné kombinace různých fyzikálních postupů různé typy ozařování tepelné úpravy sterilizace ozařování ionizujícím zářením za vhodných podmínek vede k síťování polymeru, které zapříčiní zvýšení odolnost vůči otěru. tepelné úpravy eliminují zbytkové radikály po ozáření posledním krokem výroby implantátů je sterilizace, která také dokáže prodloužit životnost implantátu