The H-CUBE Project is co-funded by the European Commission (Executive Agency for Health and Consumers) VHB, VHC, HIV – tři vážné hrozby pro maldé lidi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sexuální zneužívání v České republice: Výsledky národního výzkumu
Advertisements

IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2013 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
Anketa a testování pitné vody
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Ludvík Eger, FEK ZČU v Plzni
Názory uživatelů a veřejnosti na přínosy informačních a komunikačních technologií ve veřejných knihovnách v ČR a EU Výsledky průzkumu Vít Richter Národní.
SEXUALITA A JEJÍ RIZIKA U ČESKÝCH MUŽU S HOMOSEXUÁLNÍM CHOVÁNÍM
Evropské projekty v prevenci HIV/AIDS
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Detekce HPV u rizikové skupiny mužů
ECVET v Programu celoživotního učení
Výstavba větrné elektrárny v lokalitě Varnsdorf-Špičák RCA Research.
Analýza dotazníků projektu National Teams of ECVET Experts
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
1 Evropská asociace pro testování a hodnocení jazykových dovedností
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
1 Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života – kraj Vysočina Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Sexuální život u pacientů s mentálním postižením v ÚSP
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
COMENIUS Co si představit pod názvem projektu - A rainbow of cultures ? 2 roky rozvoje tvořivosti a myšlení žáků, prohlubování jazykových - IT.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná Rozdíl je v lidech TechIN - Propojení studia a praxe , Karviná ROZVOJEM.
EVROPSKá UNIE.
Tazatelská síť.
SMALL BUSINESS Modulový výcvikový a vzdělávací program pro začínající podnikatele.
Pilotní ověřování studijních opor Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Státním rozpočtem České republiky.
Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro Prevenci a boji proti kriminalitě Číslo projektu: HOME/2010/ISEC/FP/C2/ PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ.
Petr Sádlík, Tomáš Rudolecký,
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Společně proti úrazům ve městě Chrudim. Zdravé město Chrudim  Zdravé město od roku 2001 – vstup do NSZM ČR  Podpora zdraví (soulad psychické, fyzické.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
The Calimera Project is funded under the European Commission, IST Programme The Calimera Project is funded under the European Commission,
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Syndrom získaného imunodeficitu
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
ICT ve výuce jazyků Petr Caloň Masarykovo gymnázium Příbor.
Project Imp.Ac.T “Improving Access to HIV/TB testing for marginalized groups ” „Zvýšení dostupnosti testování na HIV a TBC skupinám.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
DIGITÁLNÍ KOMPETENCE ŽÁKŮ A UČITELŮ Martina Kupilíková, Zdeněk Heteš Dům zahraniční spolupráce.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
1 Praha 11 a fondy Evropské unie KC Zahrada, Praha 17. května 2011 Úřad městské části Praha 11, Ocelíkova 672/1, Praha 415 This project is implemented.
Vybrané studie zdravotního stavu. Evropský průzkum zdravotního stavu - EHES 2014 Evropský průzkum zdravotního stavu (EHES) je mezinárodním projektem,
KA2- Cooperation and Inovation for Good Practices.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Číslo v digitálním archivu školy
Vybrané studie zdravotního stavu
zpracovaný v rámci projektu
Bulínová Lucie Doležalová Zuzana
3 ROKY ZKUŠENOSTÍ NA ŠKOLÁCH
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

The H-CUBE Project is co-funded by the European Commission (Executive Agency for Health and Consumers) VHB, VHC, HIV – tři vážné hrozby pro maldé lidi v Evropě H – CUBE je mezinárodní projekt spolufinancovaný Evropskou komisí – Výkonnou agenturou pro zdraví a spotřebitele v rámci programu Veřejné zdraví Projekt je zaměřen na tři nebezpečné infekční choroby vázané na rizikové chování mladých lidí a přenášené pohlavním stykem (VHB, VHC, HIV)

The H-CUBE Project is co-funded by the European Commission (Executive Agency for Health and Consumers) Projektu se zúčastnilo 10 členských států EU:Bulharsko, Česká republika, Řecko, Maďarsko, Litva, Malta, Polsko, Rumunsko, Slovinsko, Itálie. Partnerem v České republice je Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem Hlavní cíle projektu: -Uspořádání e – learningového kurzu (učitelé, zdravotnící……) -Realizace evropské informační a preventivní kampaně zaměřené na mladé lidi ve věku 15 – 24 let -Vytvoření manuálu „dobrých praxí“

The H-CUBE Project is co-funded by the European Commission (Executive Agency for Health and Consumers) Informační a preventivní kampaň v Ústeckém kraji Uskutečnila se v průběhu června až října Byla zaměřena na mladé lidi ve věku 15 – 24 let Kampaň proběhla na 7 středních školách a odborných učilištích Ústeckého kraje a také ve sportovních zařízeních a klubech V rámci kampaně vyplňovali účastníci on-line dotazník umístěný na webových stránkách projektu

Výsledky on-line dotazníku projektu H-Cube pro Českou republiku Celkem 300 mladých lidí ( muži 41,5%, ženy 58,5%) vyplnilo dotazník správně, tj. dvakrát a v požadovaném časovém intervalu. Jednalo se především o středoškoláky (z 92,5%), kteří vyrůstali ve městě a také tam i žijí. Nejvíce účastníků bylo ve věkové skupině 15 – 17 let. Na základě získaných informací jsme zjistili, že studenti mají stále nejvíce informací o HIV, nejméně pak o VHC, kdy o tomto onemocnění nikdy neslyšelo 45%! mladých lidí. Nejvíce vyvážené informace poskytuje škola a internet (VHB 30%, VHC 31%, HIV 39%)

Test Otázky testu byly rozděleny do dvou skupin 1. znalostní 2. postojové Celkově se u znalostních otázek v postkampaňovém dotazníku snížil počet odpovědí nevím. Bohužel, toto hodnocení není vždy jednoznačné, neboť některé otázky dotazníku připuštěly diskusi.(zda se jedná o ČR, problém certifikovaných kosmetických salónů apod.)

Vzhledem k tomu, že převládající věková kategorie byla 15 – 17, jsou zkušenosti v sexuálních kontaktech spíše omezené – 7% dotazovaných uvedlo, že informace o sexualitě ve škole nedostalo, – více než 20% je považuje za nedostatečné, – zbývajících 70% informace o sexualitě ve škole dostalo. Sumárně je ale zajímavé, že přesto, že je více jak polovina respondentů sexuálně aktivní, proti pohlavním chorobám se nechrání asi jedna třetina dotázaných (kondom při náhodném sexu používalo před zahájením kampaně 58%, po již 68% respondentů)

The H-CUBE Project is co-funded by the European Commission (Executive Agency for Health and Consumers)

Znalostní otázky (cesty přenosu) u VHB: velké rozdíly pre a post Komáří kousnutí Sdílení zubního kartáčku

Veřejné toalety Bazény VHB

Život s nakaženou osobou VHB Sdílení hrnků, příborů

Znalostní otázky (cesty přenosu) u VHC: velké rozdíly pre a post Líbání Komáří kousnutí

Sdílení zubního kartáčku Veřejné toalety VHC

Bazény Sdílení hrnků, příborů VHC

Život s nakaženou osobou VHC Společné jídlo

Sociální kontakt (objetí, podání ruky...) VHC

Znalostní otázky (cesty přenosu) u HIV: velké rozdíly pre a post Líbání Komáří kousnutí

Bazény HIV Veřejné toalety

Život s nakaženou osobou HIV Kojení

Existuje očkování proti hepatitidě B? Existuje očkování proti hepatitidě C?

Závěr: Velmi zajímavá je inovativní forma – práce s PC přímo ve výuce a také téma hepatitid, které jak se ukázalo není mladým lidem tak známé. Jako nedostatek – chybí „individuální“ zpětná vazba o správných a špatných odpovědích při druhém vyplnění dotazníku a také nadbytečné opakované vyplňování postojových a zkušenostních otázek, které nelze jednorázovou intervencí měnit