TNPW1 Cvičení 3 20.2.2013

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy HTML – vkládání objektů
Advertisements

Technologie pro publikování na webu 1
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML. Zdrojový kód  Elementy obsah obsah př. důležité př. důležité př. př.
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 8 Obtékání a sloupce Martin Adámek.
WWW stránky.
Tvorba WWW stránek ÚVOD
ZÁKLADY HTML Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_11 Autor: Mgr. Ivana Matyášková Datum vytvoření: duben 2013 Ročník: tercie Vzdělávací obor: informační technologie.
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.15/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Přednáška č. 4 seznamy seznamy tabulky tabulky jejich sémantika jejich sémantika Ing. Martin Adámek Katedra informačních.
Technologie pro publikování na webu 1 Cvičení 3 Nadpisy a základní formátovací elementy.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Title of the document The content of the document Úroveň 1 Úroveň 2 Úroveň 3 Titulek Výrobky Služby O nás Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
Mgr. Vlastislav Kučera přednáška č. 5.  Seznamy  CSS – vlastnosti seznamů ◦ list-style-type, list-style-image, list-style-position  Tabulky  CSS –
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
HyperText Markup Language
Jazyk HTML Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky pomocí.
Serialization (převod) Úvod 1 SGML W3C HTML 1.x. HTML4.0 xHTML 1.0. xHTML 2.x HTML 5 (xHTML 5) HTML 4.0 xml (xHTML 1.0) xHTML je dobřé zformovaný (well-formed)
TNPW1 Cvičení
Úvod do html kódu. Roman Hendrich
Tvorba www stránek SYNTAXE ICT 4.ročník. Obsah TAGY TAGY ATRIBUTY ATRIBUTY KŘÍŽENÍ TAGŮ KŘÍŽENÍ TAGŮ VELIKOST PÍSMEN VELIKOST PÍSMEN MEZERY VE ZDROJOVÉM.
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
YMUSY1 Multimediální systémy 1 Cvičení 5 Formuláře a ovládací prvky.
Tvorba webových stránek II. Odkazy, obrázky, seznamy.
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
TNPW1 Cvičení
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 5 SFTPFormuláře Martin Adámek.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu
Jazyk HTML.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 3 Nadpisy Martin Adámek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.17/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
HTML (XHTML) 2. 2 HYPERTEXTOVÉ ODKAZY Odkaz může ukazovat na různá místa v internetu, na další Vaše internetové stránky nebo obrázky či jiné dokumenty.
TNPW1 Cvičení
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 4 Nejen textem živ je web – seznamy, obrázky a tabulky Martin Adámek.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
HTML Text, seznamy, tabulky. Formátování textu Tučné... Kurzíva … Velké … Malé … Dolní index … Horní index … Přeškrtnuté … Podtržené … MOŽNO KOMBINOVAT.
TNPW1 Cvičení
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_259 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
DTD DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro prohlížeč zpracovávající dokument. DTD (Document Type Definition) je jinými slovy návod pro.
XHTML – obrázky Mgr. Lenka Švancarová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Švancarová. Dostupné z Metodického portálu.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady29Číslo DUM16.
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
Tvorba webu Jazyk HTML, úvod
Tvorba www stránek Seznam, tabulky, grafika a barvy (1.část) Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Brána k poznání Dokončení první fáze – základní značky HTML.
CO NÁS ČEKÁ ve cvičení 5 Oč. - KIT PEF CZU 1. O DKAZY Chceme-li, aby čtenář naší html stránky někam odklepnul..... Oč. - KIT PEF CZU.
TNPW1 Technologie pro publikování na webu Cvičení č. 2 Překlad URL na fyzickou adresu stránky Editor Macromedia Homesite „Hello world“ v XHTML (úvod do.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.13/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
HTML – TABULKY. - uzavírá celou strukturu tabulky atributy tabulky:  align - obtékání tabulky ostatním textem – right, left, center  cellpadding – vnitřní.
Tvorba efektních www stránek pro každého Od historie až po současnost… Úvod Porovnání Validace Prohlížeče Závěr.
Internet publishing HTML documents writing basics Petr Zámostný room: A-72a phone.: 4222
Tvorba www stránok.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu. © Mgr. Petr Loskot, leden Časopis PPK Časopis PC World.
Krátký úvodní kurz HTML Jenyk Obecně 1 - html  V HTML jazyce nezáleží na rozložení a délce řádku, extrémem je napsat celý program v jednom řádku.
Základy tvorby www stránky v HTML kódu.
Tvorba webových stránek - tabulka
Co je to webová prezentace?
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
Základy HTML TNPW1 Ing. Jiří Štěpánek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

TNPW1 Cvičení

Obrázky

TNPW1 Cvičení 3 Obrázky Používáme nepárový element Obrázky mějte uložené s takovými rozměry, ve kterých je chcete zobrazit na webu (pokud používáte náhled + obrázek v původní velikosti, každý má být uložený zvlášť) - jinak web zbytečně zpomalujete a výsledek nemusí být ani dobře vykreslený

TNPW1 Cvičení 3 a jeho atributy src - cesta k obrázku, zpravidla zadaná relativně title - může se zobrazit jako tooltip spolu s obrázkem alt - alternativní text, který se zobrazí při nenačtení obrázku, tedy místo obrázku. Měl by popisovat, co je na obrázku, ne jen název souboru. width, height - rozměry obrázku, měly by souhlasit se skutečnými rozměry obrázku (když se obrázek nenačte nebo se bude načítat pomalu, tak se layout nerozsype ani se nebude přeskupovat)

TNPW1 Cvičení 3 Příklad obrázku

Seznamy

TNPW1 Cvičení 3 Seznamy Slouží k přehlednému výpisu textových informací Rozlišujeme seznamy číslované a nečíslované Lze zobrazit i seznam bez odrážek (využití pro menu) Seznamy lze vzájemně kombinovat a vnořovat (lze tak vytvořit stromovou strukturu)

TNPW1 Cvičení 3 Nečíslovaný seznam Párový element Položka seznamu párový element Element v sobě může obsahovat další vnořený seznam Použití pro prostý výčet, kde nezáleží na pořadí prvků, často používán pro tvorbu navigačního menu

Nečíslovaný seznam - příklad hlavni polozka 1 hlavni polozka 2 (obsahuje nasledujici dilci polozky) polozka 2-1 polozka 2-3 polozka 2-4 polozka 3

TNPW1 Cvičení 3 Číslovaný seznam Párový element Položka seznamu párový element Používá se pro položky, u kterých záleží na pořadí nebo je jejich číslování vhodné.

Číslovaný seznam - příklad prvni polozka druha polozka podpolozka 1 podpolozka 2 treti polozka ctvrta polozka s upravenym cislovanim

Tabulky

TNPW1 Cvičení 3 Tabulky Slouží k reprezentaci dvourozměrných dat Neměly by se zneužívat k rozvržení layoutu stránky, nebo např. k nahrazování plovoucích elementů fotogalerie.

TNPW1 Cvičení 3 Tabulky – z přednášky - element tabulky - řádek tabulky - buňka tabulky - hlavičková buňka tabulky (popisek a ne běžná data) - název celé tabulky (neopomíjet) - oblast určující hlavičku tabulky - oblast určující tělo tabulky

TNPW1 Cvičení 3 Seznam zamestnancu Prijmeni Telefon Novak Dvorak

Konstrukce tabulky Seznam zamestnancu Jmeno Prijmeni Funkce Telefon Jan Novak Reditel Karel Dvorak Vedouci vyroby Laco Cervenak Manazer udrzby

TNPW1 Cvičení 3 Spojování buněk Buňky tabulky lze spojovat přes řádky (rowspan) nebo přes sloupce (colspan). Na místo, kam zasahuje roztažená buňka již neumisťujeme další buňku. Například pokud bude mít tabulka 2 sloupce a 2 řádky a cílem bude spojit obě buňky v druhém sloupci, na druhém řádku definujeme pouze jedinou buňku - viz příklad.

Spojování buněk tabulky přes řádky Telefonni cisla Jmeno Tel. cislo Jan Novak Josef Dvorak

Spojování buněk tabulky přes sloupce Telefonni cisla Jmeno a prijmeni Tel. cislo Jan Novak Josef Dvorak

Užitečné informace

TNPW1 Cvičení 3 Užitečné elementy zdůrazněný text - bude naformátován jako tučný zdůrazněný text - kurzívou - zalomení řádku - oddělení části obsahu čarou - nedělitelná mezera

TNPW1 Cvičení 3 Připomenutí validace Používejte nepoužívejte jiný validátorhttp://validator.w3.org/ Kontrolujte si cvičení i projekt Pro účely cvičení je vhodné dávat na konec stránky odkaz na validátor (návod viz první cvičení)

TNPW1 Cvičení 3 Úkoly + projekt: v Doctype XHTML Strict! Ne HTML Strict Ne HTML Transitional Ale XHTML Strict! Případně lze použít HTML5, ale podmínkou je již dostatek zkušeností s webovým vývojem, tedy budu od vás čekat adekvátní projekt!

Chyby při validaci

TNPW1 Cvičení 3 Časté chyby při validaci 1 document type does not allow element "img / a" here; missing one of "p", … elementy a je potřeba obalit ještě jiným elementem, např.

TNPW1 Cvičení 3 Časté chyby při validaci 2 document type does not allow element "ul" here; assuming missing "li" start-tag Nebo taky end tag for "li" omitted Chyba ve struktuře seznamu, např. musí být až za vnořeným seznamem

TNPW1 Cvičení 3 Časté chyby při validaci 3 document type does not allow element "tr" here + end tag for "tr" omitted You may have neglected to close an element, or perhaps you meant to "self-close" an element, that is, ending it with "/>" instead of ">". Obě chyby způsobené vynechaným koncem řádku

TNPW1 Cvičení 3 Časté chyby při validaci 4 Chybějící uzavírací elementy jako,,, zpětné lomítko u Tagy velkými písmeny Chyby ze zuřivého kopírování: místo, před obsahem, obsah v tabulce mimo buňky, …

Bonusový úkol

TNPW1 Cvičení 3 Úkol za 2 body Vytvořte XHTML 1.0 Strict validní stránku, ve které budou použity tyto elementy: – Tabulka se smysluplným obsahem, minimálně 4x4, ve které budou alespoň 2 buňky spojené přes řádky a zároveň alespoň 2 buňky spojené přes sloupce – Nečíslovaný seznam s minimálně jedním jiným zanořeným seznamem a číslovaný seznam s minimálně jedním jiným zanořeným seznamem – Alespoň jeden obrázek (správně použité atributy alt, title, vhodná velikost a návaznost k obsahu stránky)

TNPW1 Cvičení 3 Způsob odevzdání Kdo má prezentaci na lide.uhk.cz – stačí poslat odkaz na stránku s úkolem Kdo tvořil jinde – pošlete HTML soubor nebo ZIP archiv Vše na můj Deadline pro odevzdání: pátek 21.2.

TNPW1 Cvičení 3 Příští cvičení Odpadá z důvodu nepřítomnosti vyučující Doporučuji začít přemýšlet nad tématem a obsahem projektu - podívejte se na soubor Průvodce projektem na y/6-tnpw1-ostatni y/6-tnpw1-ostatni