Název:VY_32_INOVACE_PR7_03 Strunatci – vyšší živočichové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název:Chov a rozmnožování ryb.
Advertisements

Divadlo Semafor Divadlo Semafor VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.14.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
KMEN: STRUNATCI Chordata
Autor:Mgr.Alena Shánělová
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Zákon zachování energie
STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční
Název:VY_32_INOVACE_PR7_04 – Strunatci - rozdělení
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
STRUNATCI pláštěnci a bezlebeční
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Řád: ptakořitní Řád: vačnatci
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Obecná charakteristika + rozdělení.
18.1 Obratlovci Kdo jsou obratlovci?
RYBY Přírodopis 7. ročník.
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
AUTOREM MATERIÁLU A VŠECH JEHO ČÁSTÍ, NENÍ-LI UVEDENO JINAK, JE MGR. KAROLÍNA BERANOVÁ Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.11 Anotace:
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
Elektronická učebnice - II
Jednobuněční živočichové
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
Strunatci Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Jsou dvoustranně souměrní Jsou dvoustranně.
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 11.
Strunatci.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Stavba zemského tělesa
Strunatci Úvod, Pláštěnci, Bezlebeční vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Nervová soustava členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření20.
Typy nervových soustav Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření19.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Lebka a končetiny obratlovců
Vývojová morfologie živočichů
Hormonální regulace bezobratlých
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
zpracovaný v rámci projektu
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_01_Strunatci-charakteristika.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Kmen: Strunatci.
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
PLOŠTĚNCI Ploštěnka mléčná VY_32_INOVACE_09_23.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název sady materiálů: Člověk a zdraví
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

Název:VY_32_INOVACE_PR7_03 Strunatci – vyšší živočichové Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_03 Strunatci – vyšší živočichové Oblast: Stručná anotace: Cílem prezentace je , aby si žáci uvědomili podstatné rozdíly mezi nižšími a vyššími živočichy, naučili se společné znaky všech strunatců a pochopili, proč obratlovce řadíme mezi strunatce. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace a inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

VYŠŠÍ ŽIVOČICHOVÉ KMEN: STRUNATCI Nejvyspělejší kmen živočichů

VNITŘNÍ OPORA TĚLA Struna hřbetní Páteř z obratlů

Hlavní společné znaky strunatců Struna hřbetní nebo páteř na hřbetní části těla Dvoustranná souměrnost Srdce uloženo na břišní straně těla Nervová trubice nad strunou hřbetní Mají ocas (u některých se objevuje jen v průběhu vývoje)

Porovnáme vnitřní stavbu těla bezobratlého živočicha a strunatce Cévní soustava Nervová soustava

Překreslete obrázek strunatce do sešitu a popište jeho části těla.

Otázky a úkoly Co je pevnou oporou těla strunatců?  Struna hřbetní Kde je v těle uložena struna hřbetní?  Pod nervovou soustavou a nad trávicí soustavou. Mají někteří bezobratlí kostru?  Vnější kostru mají členovci, kterou při růstu svlékají. Na jaké části se u vývojově dokonalejších strunatců formuje nervová soustava?  Na mozek a míchu. Jak se vytvořila páteř složená z obratlů?  Struna hřbetní se vyvíjela, zpevňovala a měnila na z obratlů.

Zdroje Všechny použité odkazy [cit. 2011-09-08]. Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org . 2 -http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BranchiostomaLanceolatum_PioM.svg 2 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BlueWhaleSkeleton.jpg 4 - Černík, Vladimír a kol. Přírodopis I, 1. vyd. Praha: SPN, 2002. ISBN 80-7235-068-4 4,5 – Rychnovský, Boris a kol. Přírodopis pro 7. ročník, 1.díl, Brno: NOVÁ ŠKOLA, s. r. o., 2008. ISBN 80-7289-094-8