Žárovky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Žárovka vs. Úsporná zářivka
Advertisements

Výkon elektrického proudu
Teplotní zdroje světla
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Fyzika Zdroje světla.
Teplotní zdroje světla
 Cíle práce  Seznámení s výpočtem  Cenová rozvaha  Závěr.
Osvětlení motorových vozidel
Světelná technika Světelné diody.
Sluneční elektrárna.
Info k nové směrnici EuP o osvětlení domácností Havells Sylvania Březen 2009.
Zahřívání vodiče při průchodu
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla 2
Infračervené záření.
Fotometrie Fotometrie je část optiky, která zkoumá světlo z hlediska jeho působení na zrakový orgán. Veličiny, které určují velikost tohoto působení na.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Úspory energie v osvětlování ve veřejném sektoru Juraj Krivošík SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s , Magistrát hl.m. Prahy.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Elektřina vyrábí teplo
Tereza Lukáčová 8.A MT blok
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhElektrický proud.
Světelná technika Světelné diody.
Elektrické spotřebiče
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla
Šíření tepla TEPLO Q.
Dnes žáci 8.třídy se v hodině fyziky zabývali pojmy výkon a příkon.
Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.
Ionizační energie.
Základy Elektrotechniky
Světlo - - veličiny, jednotky
Monitory Plazma – OLED - SED
Save Energy Flood Náhrada halogenové žárovky Jednoduchá instalace a vysoká účinnost díky výhodám energeticky úsporného svítidla.
Využití energie Slunce
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
Světelná technika Světelné diody.
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
Světlo.
Zdroje světla.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
MĚŘENÍ LED RNDr. Zuzana Karafiátová MĚŘENÍ LED Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření:
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Halogenová svítidla Obor:Elektrikář.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky LED osvětlení.
VY_52_INOVACE_04_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
ZÁŘIVKOVÁ SVÍTIDLA Autor: Pavel Porteš Jsou to nízkotlakové trubice plněné rtuťovými parami, v nichž se ultrafialové záření výboje mění vrstvou luminoforu.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Tepelné účinky elektrického proudu Základy elektrotechniky 1 Tepelné účinky elektrického proudu Ing. Jaroslav Bernkopf.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Výbojové zdroje světla
Fotodioda Nina Lomtatidze
Doutnavka.
Molekulární elektronika
Orbis pictus 21. století Topné desky
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Světlo, světelné zdroje
Světelná technika Světelné diody.
Teplotní zdroje světla
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Výbojové zdroje světla
Teplotní zdroje světla
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

Žárovky

I tady uplatníme spoustu fyzikálních zákonů-proud, napětí, odpor, přeměnu elektrické energie na tepelnou….my vám aspoň ukážeme základy

Kde tady najdeme fyziku? kolik světla vydají - světelný tok. Ten se značí v lumenech (lm) eletřina - proud, napětí a odpor el. příkon a výkon - značí se P, jednotkou je watt - W přeměna el. energie na tepelnou a pak i teplota - ⁰C ………… P=U*I

Informace na obalech * teplota chromatičnosti (K) * počet spínacích cyklů * zahřívací doba * stmívání * provozní teplota * rozměry žárovky * způsob likvidace * střední délka života

Energetický štítek Zářivky úsporné A, B Halogenové žárovky C, D Klasické žárovky E, F Dále je tu uvedený světelný tok, příkon a životnost

Klasická žárovka 1. Vlákno (wolfram) 2. Nosné háčky 3. Skleněná tyčinka 4. Přívody 5. Těsnící dráty 7. Patice (kontakt) 8. Středový kontakt 3 4 5 7 8

Princip funkce skrz wolframové vlákno prochází vysoký proud a velmi ho zahřívá elektrická energie se mění na tepelnou stejně jako například rozžhavené železo začne vlákno vydávat světlo žárovky jsou většinou plněny směsí C a Ar aby se snížilo odpařování vlákna -> vyšší životnost

Výhody + regulovatelný jas nižší cena levnější a rychlejší výroba nevyzařují žádné nebezpečné záření vyzařují podobné světlo jako sluneční svit

Nevýhody - kratší životnost (okolo 1000h) výrazně nižší účinnost vysoká povrchová teplota

Halogenová žárovka 1 2 3 1. baňka (křemenné sklo) 2. vlákno 3. podpěry

Princip funkce fungují na téměř stejném principu jako klasické navíc jsou tu obsaženy halogenové prvky a díky nim se odpařený wolfram mění na průsvitnou hmotu

Výhody + asi o 20% nižší spotřeba 2x delší životnost než u klasické žárovky možnost postupného stmívání

Nevýhody - vyšší cena nižší účinnost oproti úsporným žárovkám

Úsporné žárovky trubice s luminoflorem a rtutí 2.elektrody 3.elektronika pro napájení 4.matice 1. 2. 3. 4.

Princip funkce proud elektronů se v trubici sráží s směsicí argonu a rtuti přebytečnou energii vyzáří rtuť v podobě UV záření luminoflor UV záření změní na viditelné světlo

Výhody + vysoká životnost úspora až 80% energie 5x větší účinnost oproti klasické žárovce široká nabídka barev světla

Nevýhody - vyšší cena nebezpečný odpad

LEDky

Funkce u LEDek se pomocí polovodičových destiček elektřina mění přímo na světlo

Výhody + nižší spotřeba než úsporné žárovky extrémně dlouhá životnost libovolná možnost změn barev neobsahuje jedovaté látky nárazově odolné

Nevýhody - jsou docela drahé bílé LEDky můžou způsobit zkreslení barev HIGH POWERED LED potřebují chlazení