Ondřej Pokorný ČVUT v Praze FJFI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární klasifikátor
Advertisements

Matematická analýza Lineární algebra Diferenciální rovnice
J. Pokorný 1 DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006 J. Pokorný MFF UK
PLANARITA A TOKY V SÍTÍCH
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
Rekonstrukce povrchu objektů z řezů Obhajoba rigorózní práce 25. června 2003 Radek Sviták
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 6/14.
Aplikace teorie grafů Základní pojmy teorie grafů
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
SQL – tříhodnotová logika
Síťová analýza RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
Základy informatiky přednášky Kódování.
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
ENERGIE KLASTRŮ VODY ZÍSKANÁ EVOLUČNÍMI ALGORITMY
Genetické algoritmy [GA]
Genetické algoritmy. V průběhu výpočtu používají náhodné operace. Algoritmus není jednoznačný, může projít více cestami. Nezaručují nalezení řešení.
Principy překladačů Mezikód Jakub Yaghob.
1 Fast kd-tree Construction with an Adaptive Error-Bounded Heuristic Warren Hunt, William R. Mark, Gordon Stoll prezentace : Radek Richtr.
ADT Strom.
Skip-List je datová struktura, která může být použita jako náhrada za vyvážené stromy. představují pravděpodobnostní alternativu k vyváženým stromům (struktura.
FORMALIZACE PROJEKTU DO SÍŤOVÉHO GRAFU
Lineární algebra.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 8/14.
Základy informatiky přednášky Efektivní kódy.
SÍŤOVÁ ANALÝZA.
Shlukovací algoritmy založené na vzorkování
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
REDUKCE DAT Díváme-li se na soubory jako na text, pak je tento text redundantní. Redundance vyplývá z:  některé fráze nebo slova se opakují  existuje.
Obvody stejnosměrného proudu
TI 7.1 NEJKRATŠÍ CESTY Nejkratší cesty - kap. 6. TI 7.2 Nejkratší cesty z jednoho uzlu Seznámíme se s následujícími pojmy: w-vzdálenost (vzdálenost na.
METODA KONEČNÝCH PRVKŮ
Systémy pro podporu managementu 2
Stromy.
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
(snímek 5): Ujasněte si pojmy, které nejsou přesně definovány.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Dokumentace informačního systému
ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ FAKULTA STROJNÍ ÚSTAV PŘÍSTROJOVÉ A ŘÍDICÍ TECHNIKY ODBOR AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ A INŽENÝRSKÉ INFORMATIKY Aplikace objektově.
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Grafové pojmy Projekt učitelé.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Algoritmizace a programování Vývojové diagramy - 03
Metody výběru variant Používají se pro výběr v případě více variant řešení stejného problému Lze vybírat dle jednoho nebo více kritérií V případě více.
Filtrace web stránek s využitím profilu uživatele Petr Doskočil
Databázové modelování
P-těžké, np-těžké a np-úplné problémy
Srovnání Petriho sítí a HDA David Ježek. Vícedimensionální automaty Klasické automaty –nemají metodu jak vyjádřit „pravou“ souběžnost událostí A, B 0.
Matematické metody optimalizace Tomáš Vaníček Katedra inženýrské informatiky Stavební fakulta ČVUT Thákurova 7, Praha 6 Dejvice, b407
Generování sítě MIDAS GTS. Prvky pro generování sítě MIDAS má několik typů prvků, jež využívá pro generování sítě. Každý prvek je určen svými uzly (konstrukčně).
Automaty a gramatiky.
Nelinearity s hysterezí Přerušení platnosti relace vytváří dvě různé charakteristiky, jejichž platnost je podmíněna směrem pohybu Hystereze přepínače x.
Barvení grafů Platónská tělesa
Paralelní algoritmy ve zpracování dat Bc. Jan Hofta Výzkumný úkol:
Projektové plánování.
Přehled metod umělé inteligence a její historie (bakalářská práce) Vedoucí práce: Ing. Ladislav Beránek, CSc., MBA Vypracoval: Michal Jelínek.
Prostorové datové struktury
Radim Farana Podklady pro výuku
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
Simulátory umělého života Aplikovatelné v environmentálních informačních systémech.
PROGRAMOVÁNÍ 3ITA,3ITB Jaroslav Burdys Hlavní zdroj:
Vypracoval / Roman Málek
STROMY A KOSTRY Stromy a kostry - odst. 3.2.
Znázornění dopravní sítě grafem a kostra grafu Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Překladače 5. Syntaktická analýza
Metody strojového učení
Maximální propustnost rovinné dopravní sítě
2018/6/10 Počítačový model Kateřina Růžičková.
1 Lineární (vektorová) algebra
AVL a B-stromy cvičení Radek Mařík.
Transkript prezentace:

Ondřej Pokorný ČVUT v Praze FJFI

 Ukázka aplikace genetických algoritmů  Readovy kódy  Celulární kódování  Parametry genetického algoritmu  Výsledky  Závěr

 Obecná aplikace – Jak vypadají ◦ zadání úlohy, ◦ jedinci, ◦ fitness funkce, ◦ operátory genetického algoritmu, ◦ to vše uvnitř počítače, ◦ atd.  Úloha rozvrhu, baseballových výsledků, atd.

SPALLSALLLL Celulární a Readův kód Matice adjacence

 Převod zakořeněných stromů do lineární podoby (planted plane trees)

 WAV a BUV očíslování stromu

VALENČNÍ KÓDY  Valencí uzlu zakořeněného stromu nazýváme počet hran směřujících do uzlů ve větší výšce z daného uzlu, tzn. pro kořen stromu je to jeho stupeň, pro ostatní uzly o jedna méně než jejich stupeň.  Valenčním kódem je poté posloupnost valencí jednotlivých uzlů seřazená podle vybraného očíslování uzlů stromu.

 Zisk valenčního kódu (WAV) 

Dekódování WAV kódu  Očíslujeme termy WAV kódu od 1 do p. Během algoritmu zůstává očíslování stejné, nezávisle na případném vymazání některých termů. Máme jeden ukazatel, na počátku ukazuje na první term a řídí se podle těchto pravidel:  Jestliže ukazatel ukazuje na nenulový term u i, posuneme ho na další term u j, ignorujíc vymazané termy. Přitom si poznamenáme hranu (u i,u j ).  Jestliže ukazatel ukazuje na nulový term, smažeme tento term, posuneme ukazatel zpět na předcházející nenulový a snížíme ho o jedna.

Dekódování Valenčního kódu (WAV)

Metoda linearizace zakořeněných stromů Rozdělení uzlů do vrstev Postupné přiřazování kódu od nejnižší vrstvy Výsledný kód vznikne u kořene stromu Kód stromu

Obecná podoba  Celulární kódování (Cellular encoding - CE) je technika pro reprezentaci daného objektu množinou pravidel pro jeho konstrukci namísto jeho přímé specifikace.

 Frédéric Gruau (1994)  Roman Kalous, František Hakl – myšlenka konstrukce grafů operátory zdvojování uzlů  Celulární kód umělých neuronových sítí je reprezentován tzv. gramatickým stromem (gramatika zakódovaná do stromu) s uspořádanými větvemi, jehož uzly jsou popsány jmény programových symbolů.

 Každá buňka sítě nese duplikátní kopii celulárního kódu a má vnitřní čtecí hlavu, která čte z gramatického stromu. Symboly, které čte z gramatického stromu, reprezentují instrukce pro vývoj buňky a působí na buňku nebo na její spoje.  Během jednoho kroku vývoje provede buňka instrukci odpovídající znaku, který přečte a posune svoji čtecí hlavu stromem dolů.  Pro ilustraci - celulární kódování, které bude definováno dvěma programovými symboly. Jeden pro tzv. sériové zdvojení buňky (S) a druhý pro paralelní (P).

 Frédéric Gruau (1994)  Roman Kalous, František Hakl – myšlenka konstrukce grafů operátory zdvojování uzlů  Celulární kód umělých neuronových sítí je reprezentován tzv. gramatickým stromem (gramatika zakódovaná do stromu) s uspořádanými větvemi, jehož uzly jsou popsány jmény programových symbolů.

Obecné zdvojení uzlů Operátory zdvojování uzlů  S (C)  P (D, E)  A (C, D, E)  I (C, D)  O (C, E)

 Kódování se třemi a pěti programovými symboly

n (délka RK) (S,P) (S,P,A) (S,P,A,I,O)max ,19E+07  Mohutnosti CK

 Schröderova čísla  1, 2, 6, 22, 90, 394, 1806

 Efektivita CK + RK – dle výsledků aplikace genetického algoritmu  Výběr dvou triviálních úloh  Maximální počet hran  Maximální tok sítí  Jedinci jsou orientované acyklické grafy, v paměti uchováváni jako posloupnost valenčního kódu s parametry

 Výběr úlohy = definice fitness funkce  Úloha maximálního počtu hran ◦ Prostý součet hran ve výsledném grafu  Úloha maximálního toku sítí ◦ dodefinování dalších parametrů acyklického grafu ◦ Fordův-Fulkersonův algortimus ◦ Pro lepší výsledky čtverec toku

 Vytvořen softwarový nástroj ◦ Implementovány všechny druhy zmíněných kódování ◦ Aplikace operátorů genetického algoritmu na přípustná řešení bez nutnosti užití operátorů opravy ◦ Pro pevné počty vrcholů (20 až 50) byl opakovaně spuštěn genetický algoritmus a pro každou generaci bylo zaznamenáno nejlepší nalezené řešení ◦ Výsledek byl porovnán s nejlepšími řešeními dosaženými náhodným procházením stejného prostoru grafů

 Způsob zdvojování uzlů při tvorbě fenotypu  Zdvojení při dekódování CK při tvorbě fenotypu prostřednictvím operací na adjacenční matici matici

 Porovnání výsledků genetického algoritmu při CK se dvěma a pěti programovými symboly a algoritmu náhodného vyhledávání.

 Shrnutí ◦ Navržena nová varianta celulárního kódování (tj. varianta s více programovými symboly), čímž je rozšířen prostor grafů, které lze kódovat a využít ve vytvořeném SW nástroji pro aplikaci genetického algoritmu ◦ Doklad nutnosti vhodně zvolit variantu kódování s ohledem na typ řešené úlohy

 Analýza přesného důsledku aplikace operátoru křížení na CK  Otestování na netriviálních úlohách nad prostorem orientovaných acyklických grafů  …