Další nebezpečné úrazy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Advertisements

BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PŘI PRÁCI NA ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍCH .
Opakování biologie člověka
Digitální učební materiál
První pomoc Úrazy ve škole.
VY_32_INOVACE_TMM20160BOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Úrazy pohybového aparátu
ÚRAZY V DĚTSTVÍ.
Lidská kostra – 1. část Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Vnější (tepenné, žilní, vlásečnicové), vnitřní, z přirozených otvorů
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
První pomoc při poranění elektrickým proudem
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
KOŽNÍ SOUSTAVA 5.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_623_KOSTRA – TRUP, KONČETINY Téma: TYPY KOSTÍ.
Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu.
Základy první pomoci 7. ročník.
08.1 Jak ošetřit některá poranění Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova ke zdraví.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Hygiena a bezpečnost při práci
19. ROVNOMĚRNÝ POHYB PO KRUŽNICI IV. – Dostředivé zrychlení
Digitální učební materiál
Otřes mozku, úrazy lebky, ...
Autor: Lenka Kraváčková
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Číslo v digitálním archivu školy
Úrazy hlavy, krku, páteře a pánve
Autor: Mgr. Zdeňka Bartlová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_94_Kožní soustava AUTOR: NADĚŽDA ČMELOVÁ ROČNÍK, DATUM: 8.,
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
Člověk – životní podmínky, lidské tělo
Sportovní zranění ve fotbale
VY_32_INOVACE_PPM11760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Zlomeniny a poranění kloubů
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VNĚJŠÍ ČÁSTI LIDSKÉHO TĚLA
Úraz elektrickým proudem
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Živočichové na jaře
Gorila nížinná Biologie.
ÚRAZY A PORANĚNÍ Pří_007_Člověk a jeho zdraví_Úrazy a poranění Autor: Mgr. Zdeňka Bartlová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_bio_evo15 Označení materiálu evo15_popaleniny.pptx Název školy Gymnázium Kladno.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Radana Marelová Název : VY_32_INOVACE_2A_19_Lidské_tělo Téma:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví ročník III
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
Záchranná služba Krvácení – Ošetření drobných oděrek První pomoc: Ránu umyjeme, vydezinfikujeme. Vezmeme náplast a oděrku přelepíme.
NEMOC A ÚRAZ VY_32_INOVACE_5A_07 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a jeho svět Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6. ročník III
Tento projekt je spolufinancován z
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
VY_32_INOVACE_04-11 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Kineziologie Střelba v ledním hokeji
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Nemoc a úraz Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
Běžné úrazy a první pomoc
AUTOR: Mgr. Marie Horehleďová
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Další nebezpečné úrazy Výchova ke zdraví 6. ročník

Co jsme dělali minule V minulé hodině jsme se bavili o úrazech pohybového aparátu. Zakroužkuj úrazy, které jsme probrali: Vymknuté pravé rameno Potřísnění kůže žíravou látkou Pořezání nožem Kousnutí od psa Natažený vaz v kotníku Lehký otřes mozku Vyražený dech Bolest v krku Zlomená kost lýtková Popálená pravá ruka

Další nebezpečné úrazy V dnešní hodině se budeme zabývat dalšími nebezpečnými úrazy, které se nám mohou přihodit v běžném životě. My se jim můžeme vyhnout nebo alespoň snižovat riziko úrazů: Opatrností Dodržováním bezpečnostních zásad a předpisů

O čem tedy dnes bude řeč? Krvácení Otřes mozku Popálení Poranění páteře http://www.zachranny-kruh.cz/image.php?idx=19416&mw=207&mh=227

Krvácení Při krvácení krev samovolně vytéká z narušených tkání a cév. Krvácení : žilní (krev volně vytéká, je tmavě rudá) + tepenné (krev je světle červená a vystřikuje z rány v rytmu tepu srdce Velice závažné poranění - ohrožuje život zvláště tepenné Bezpečnost: řezné rány, ostré nástroje, sklo - POZOR http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Bleeding_finger.jpg/220px-Bleeding_finger.jpg

Otřes mozku Otřes mozku je úraz vznikající po nějakém nárazu hlavou, úderem do hlavy - dopravní nehody, pády, sport Projevy: ztráta vědomí na pár minut, ztráta paměti, závrať, bolest hlavy, mdloby, nejistota při chůzi Každý otřes mozku -lékař http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/Concussion_mechanics.svg/509px-Concussion_mechanics.svg.png

Popáleniny Jedná se o úraz kůže a podkoží Bezpečnost: styk kůže nebo povrchu těla s horkými předměty nebo tekutinami (popř. sluncem) Nejčastěji popáleniny vznikají při manipulaci s ohněm a při úraze elektrickým proudem Popáleniny - Lékař !!! http://www.zachranny-kruh.cz/image.php?idx=19416&mw=207&mh=227

Poranění páteře Jedná se o závažný úraz vyžadující maximální pozornost Páteř je kostěný obal míchy – ochrnutí (ztráta hybnosti) Bezpečnost: pády, těžké nárazy, nárazy ve vyšších rychlostech, rotace trupu Dodržovat pravidla bezpečnosti Okamžité přivolání lékaře http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Gray_111_-_Vertebral_column-coloured.png/174px-Gray_111_-_Vertebral_column-coloured.png

Zadání domácího úkolu Vyhledej na internetu příklad nějakého nebezpečného úrazu, který se stal v poslední době v našem regionu. Ke splnění úkolu využij internetové vyhledávače např.: www.google.com a dále vhodné teze, které do vyhledávače zadáš např.: „těžký úraz“ „Vyškov“ „leden 2013“

zdroje http://www.zachranny-kruh.cz/image.php?idx=19416&mw=207&mh=227 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Bleeding_finger.jpg/220px-Bleeding_finger.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/Concussion_mechanics.svg/509px-Concussion_mechanics.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Gray_111_-_Vertebral_column-coloured.png/174px-Gray_111_-_Vertebral_column-coloured.png www.zachranny-kruh.cz/image.php?idx=19416&mw=207&mh=227