Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa www.openaccess.cz Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Advertisements

„Open Access“ – světové hnutí a revoluce v přístupu k publikování
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Bibiotheca academica Ostrava Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Co nového v e-theses aneb Trendy ve zpřístupňování.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Open access Jak zviditelnit výsledky své vědecké práce října 2010.
SCOPUS Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Web of Science – Journal Citation Reports Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu.
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
Daniela Tkačíková OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM V EU A ČR, Stav problematiky otevřeného přístupu v ČR.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Digitální knihovna ZČU v Plzni a principy otevřeného přístupu Seminář pro knihovníky ZČU Mgr. Anna Vyčítalová 5. a , Univerzitní knihovna ZČU,
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Jak využít Open Access ve vaší publikační činnosti 1 8. – 24. října Mezinárodní akce na podporu open access.
Jak využít Open Access ve vaší publikační činnosti Jan MACH 19. ledna 2012 Jindřichův Hradec.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Informační zdroje GEOLOGIE.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
EBSCO Ramis Václavík Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
ISI Web of Knowledge Produkt a platforma firmy Thomson Reuters. Zahrnuje báze: - Web of Science (převážně bibliografické záznamy odborných článků, lze.
Web of Science - Web of Science TM Core Collection Mgr. Libuše Simandlová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Rešerše. Bibliografické databáze Web of Science ISI Web of Knowledge – WoS + Journal Citation Report Placené – PřF MU je uživatelem Bibliografická citace.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Co je Open Access (OA) Bc. Miroslava Pourová. Open Access = Otevřený přístup mezinárodní iniciativa k zajištění: – trvalého – okamžité – bezplatného přístupu.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
Theses Abecední rejstřík klíčových slov.
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Web of Science – Journal Citation Reports
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Predátorské časopisy a jak jim čelit PhDr. Ondřej Fabián
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na podporu open access ciks.vse.cz/oa | | Ing. Jan Mach Mgr. Libuše Simandlová

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa OPEN ACCESS ZÁKLADNÍ PRINCIPY Ing. Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Centrum informačních a knihovnických služeb

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access Week 24. – 30. října 2011

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Co je Open Access trvalý a bezplatný online přístup k dokumentům (plným textům) pro všechny uživatele dokumenty dostupné bezplatně, i když nemusejí být bezplatně vytvářeny vlastník copyrightu dává jednoznačné svolení k jejich neomezenému čtení, stahování, kopírování, ukládání, tištění, vyhledávání a hypertextovému propojování

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Iniciativy Open Access Budapešťská iniciativa (2002) – zlatá a zelená cesta k OA – náklady hrazeny autorem/publikující stranou – o volném zpřístupnění rozhoduje autor Prohlášení z Bethesdy (2003) – jak postupovat při prosazování zásad OA Berlínská deklarace (2003) – podpora otevřeného přístupu k vědeckým informacím prostřednictvím internetu

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Iniciativy Open Access (2008) Doporučení EUA pracovní skupiny pro otevřený přístup – určen pro vedení univerzit, s cílem definovat zásady pro zpřístupňování vědeckých prací prostřednictvím otevřeného přístupu (repozitáře, auto-archivace, směrnice, financování) Iniciativa v rámci 7. rámcového programu pro výzkum – pilotní projekt otevřeného přístupu k recenzovaným vědeckým článkům v oblasti výzkumu (OpenAIRE – informace, hledání)OpenAIRE – požadavek na zveřejnění výsledků výzkumu ve volném režimu v rozmezí 6-12 měsíců – projekt se vztahuje na oblast: energetika, životní prostředí, zdraví, ICT, výzkumné infrastruktury (e-infrastruktura), věda ve společnosti, sociální, ekonomické a humanitní vědy

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Zlatá cesta k Open Access Autor nabídne vydavateli článek k publikování, redakce zajistí recenzní řízení Pokud je článek přijat, redakce zajistí jazykovou a formální úpravu Přístup k textu neplatí uživatel, ale autor, který usiluje o zveřejnění svého článku v odborném časopise, nebo třetí strana (grantová agentura, instituce autora apod.)

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Zelená cesta k Open Access Autorům uděleno svolení k auto-archivaci vlastních kopií publikovaných dokumentů Autor ukládá zpravidla redakčně neupravený rukopis svého příspěvku (preprint) Případně je možné uložit postprint, tiskovou verzi Příspěvek je okamžitě k dispozici uživatelům Autor (knihovník) dokument označí metadaty

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Jak je to s licencí? Mnoho časopisů umožňuje nějakou formu OA SHERPA/RoMEO – vydavatelé, časopisy a práva SHERPA/Juliet – pravidla grantových agentur – stanovení povinnosti, co archivovat a kdy Repozitáře (ČR 6) : OpenDOAR a ROAR6OpenDOAR ROAR Časopisy: DOAJ (ČR 53 časopisů)DOAJ53

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access a knihovna VŠE veřejné závěrečné kvalifikační práce Národní úložiště šedé literatury (NUŠL) Národní úložiště šedé literatury repozitář vědeckých textů registrace repozitářů do registrů podpora Open Access publikování podpora Open Access – repozitáře, licence, metadata, iniciativa OA v ČRiniciativa OA v ČR podpora akademických pracovníků VŠE – semináře a školení, rešerše a poradenstvírešeršeporadenství

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa DATABÁZE A BIBLIOMETRICKÉ ÚDAJE JAK VYBRAT VHODNÝ ČASOPIS A VYUŽÍT METRIKY TYPU H-INDEX A IMPAKT FAKTOR Mgr. Libuše Simandlová Vysoká škola ekonomická v Praze Centrum informačních a knihovnických služeb

Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Vybrané odkazy Seznam zdrojů na VŠE Web of Knowledge [informace] – Web of Science, Journal Citation Reports (viz Additional Resources) Web of Knowledgeinformace Econlib - Podpora vědy a výzkumu: Citační rejstříky, Impakt faktor, Další informační zdroje hodnocení časopisů Econlib Wikipedie: Impakt faktor, citační index, h-indexImpakt faktorcitační indexh-index Databáze publikační činnosti VŠE [informace] Databáze publikační činnosti VŠEinformace Při přístupu mimo počítačovou síť VŠE může být zapotřebí využít EZProxy. Odpovídající URL najdete vždy v seznamu zdrojů. EZProxyv seznamu zdrojů