Postupně tedy doplňujeme hodnoty do na začátku prázdného SFC (postupového diagramu), který je v automatu realizován krokovým řadičem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CIT Paměti Díl X.
Advertisements

Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Užitečné klávesové zkratky pro Microsoft Word a Excel
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
HYPERTEXT PREPROCESSOR. PROGRAMOVÁNÍ. DEFINICE POJMŮ Problém Problém nevyřešený, nežádoucí stav obvykle vyžaduje nějaké řešení Neřešitelný problém Neřešitelný.
Algoritmizace Vývojové diagramy.
SYSTÉM PŘERUŠENÍ U 68HC11.
KLASIFIKACE A CHARAKTERISTIKY STAVU ZEMIN
BPGA RS Logix 500 a Logix 5000 Ing. Radek Štohl, Ph.D.
Tato prezentace byla vytvořena
Programování PA - 2.
Hashovací tabulky v Lua
Ovládání budov 3. Sběrnicový systém INELS – komponenty instalované v budově mimo rozvaděč – část první Josef Bardoň Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova.
Přístroje nízkého napětí
Algoritmizace a programování
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Ř ADIČ RASTROVÝ, ELEKTROLUMINISCEN ČNÍ A VEKTOROVÝ.
Algoritmizace.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
FUZZY logika - příklad Zadání: Proměnné: Fuzzifikace:
Algoritmizace a základy programování
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Tato prezentace byla vytvořena
Čítač impulzů Ondřej Krejza Zadavatel: Kovovýroba Vladimír Sochor ČVUT FEL Praha.
Holonický výrobní systém Multiagentní systém ve výrobě Jakub Jura
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
TEP EEPROM č.8. EEPROM Téma EEPROM TEP Předmět TEP Juránek Leoš Ing. Autor Juránek Leoš Ing. TEP.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_INF_RO_06 Digitální učební materiál Sada: Úvod do programování.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Tato prezentace byla vytvořena
Jaroslav Krahula.  OSC - ? ROM - ? RAM - ? Č/Č - ? CPU - ? ŘS - ? SP - ? LPT -?
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
Algoritmizace a programování Textové soubory - 13 Mgr. Josef Nožička IKT Algoritmizace a programování
Inteligentní instalace
Digitální učební materiál
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
1 Počítače a programování 1 13.přednáška. 2 Obsah přednášky Vstupy a výstupy – 1.část.
Elektrotechnika Mikroprocesorová technika
Digitální učební materiál
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
P Í S K O V Á N Í Ústav přístrojové a řídící techniky FS ČVUT.
Pneumatická polohovací osa Bc. Hošek Martin, Bc. Jura Jakub, Bc. Zahradník Petr, Ústav přístrojové a řídicí techniky strojní fakulty.
České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická Datové typy, výrazy vstup, výstup Jazyk JAVA A0B36PRI - PROGRAMOVÁN Í v1.02.
Inovace Modelu Robota Bakalářská práce
Úloha 1 Měření úrovně zvuku pomocí zvukového senzoru na vstupu mikroprocesoru Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Bc. Jaroslav Zika 2014.
Základy programování mikropočítačů První program v jazyce symbolických adres.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek II. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Algoritmizace a programování Algoritmy 1 - Úvod. Základní pojmy Počítačový program Počítačový program zápis zdrojového kódu, kterému rozumí počítač zápis.
Jednočipové počítače v robotických systémech Vypracoval: Ing. Jaroslav Chlubný Kód prezentace: OPVK-TBdV-AUTOROB-ME-3-JCP-JCH-001 Technologie budoucnosti.
PHP – CYKLY, POLE. CYKLY V PHP Cykly se používají, chceme-li opakovat určitou činnost, několikráte za sebou, opakovaně provádět stejnou proceduru. Postupně.
Programování mikropočítačů Práce s PLC Foxtrot. PLC Foxtrot na učebně Pří PLC Foxtrot Tlačítkové panely pro ovládání digitálních vstupů Sedmisegmentovka.
PLC Sekvenční logika. RS Klopný obvod (paměť)  Přivedením log. 0 na vstup S (set) se nastaví Q = 1  Q zůstane 1 i po změně vstupu S na log.1 (pamatuje.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Systémy moderních elektroinstalací.
1 RPS SW Department | 6/14/2005 | © Robert Bosch GmbH reserves all rights even in the event of industrial property rights. We reserve all rights of disposal.
Vypracoval / Roman Málek
Světelná technika Automatizace světla.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Inicializace portů mikrokontroléru
Algoritmizace a programování
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
PLC Časovače a čítače.
Oblast platnosti identifikátoru (1)
Úvod do programovania automatizačných zariadení
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Postupně tedy doplňujeme hodnoty do na začátku prázdného SFC (postupového diagramu), který je v automatu realizován krokovým řadičem.

Postupně tedy doplňujeme hodnoty do na začátku prázdného SFC (postupového diagramu), který je v automatu realizován krokovým řadičem

Systém Teach-in pro PLC Tecomat TC 500 Bc. Jakub Jura Ústav přístrojové a řídicí techniky strojní fakulty ČVUT.

Systém Teach-in je takový systém, který je schopen si uložit do paměti obsluhou převedenou úlohu a v automatickém režimu potom tuto úlohu opakovat již bez obsluhy. Automat bude vykonávat přesně to co vykonávala obsluha. Definice

Systém je složen z : PLC Tecomat TC 500 (s operátorským panelem) Rozvaděčů – elektropneumatických Akčních členů - pneumotorů Snímačů – koncových spínačů

Manuální režim opakování Potvrzení kroku Pneumotor A Pneumotor B Pneumotor C č. kroku (stavu) plnění příkazů Ovládání úlohy

Význam tlačítek Stiskem tlačítka F1 přepínáme „manuální a automatický režim. Stiskem tlačítek „F4,F5,F6“ ovládáme vyjetí a zajetí těchto pneumorů Stiskem tlačítka „enter“ potvrzujeme v režimu učení každý provedený krok Stiskem tlačítka „c“ zapínáme a vypínáme automatické opakování naučené sekvence.

Postup při programování Zapnutí manuálního režimu tlačítkem „F1“. Uvedení pneumotorů a celého systému do počátečního stavu. Potvrzení tohoto stavu tlačítkem „enter“. Nastavení pneumotorů do pozic, které odpovídají stavu č. 1 pomocí tlačítek „F1, F2, F3“ Potvrzení tohoto stavu tlačítkem „enter“. Nastavení pneumotorů do dalšího stavu, potvrzení, nastavení ……… Když je celá sekvence hotova, nastaví se stav č. 0. Vypnutí manuálního režimu Zapnutí opakování¨tlačítkem „c“ – tímto tlačítkem je možné také průběh automatického provádění sekvence pozastavit.

Vstupy a výstupy PLC Tecomat

Zapojení elektropneumatických prvků

Program systému. Teach-in

 Programování systému se provádí ve vývojovém prostředí „Mozaic“ nebo „Xpro“, pomoci IL nebo KOP.  PLC Tecomat s procesorem řady „d“ jsou vybaveny tabulkovými instrukcemi.  Tabulkové instrukce jsou jádrem generátoru maker Tapro, který je použit pro generování programu krokového řadiče.

Tabulka #table word tabulka=10,20,30,40,50,60,70,80,90 #table byte tabulka= % , % , % , % , % , % #table bit tabulka = 1,0,0,0,1,0,1,1,1,0,0,1,0,1,1 Tabulka je datová struktura připomínající „jednorozměrné pole“, jak jej známé z vyšších programovacích jazyků.

Tabulkové instrukce Instrukce pro práci s tabulkami. Z tabulek je možné číst, zapisovat do nich, prohledávat je či zařazovat do nich jiné prvky. LTB – Load From Table - čtení WTB – Write To Table - zápis FTB – Find In Table - vyhledávání FTM - Find In Table With Masking – vyhledávání relevantního FTS – Find In Table With Sorting – zatřídění neznámého prvku

LTB - Load From Table ld index ;0,1,2,.....,9 ltb tabulka ;Název tabulky wr rw10 │ tabulka │ │ index ┌─────┐ │ ├─[LD ]───┤ix x├─ │ │ │ LTB │ │ │ │ │ │ ix├─ │ │ │ │ │ │ rw10 │ │ │ v├────────────────────────────────────────────────[WR ]─┤ │ └─────┘ │ Přečte řádek tabulky „tabulka“ s číslem „index“ a zapíše jej do registru rw10.

WTB – Write To Table ld #9 ;Mez tabulky ld kam ;Index ld co ;Hodnota, ktera se ma zapsat na pozici kam ;do tabulky "tabulka". Zapíše novou hodnotu „co“ do řádku tabulky „tabulka“ s číslem „kam“. │ tabulka │ │ #9 ┌─────┐ │ ├─[LD ]───┤s s├─ │ │ │ WTB │ │ │ kam │ │ │ ├─[LD ]───┤ix ix├─ │ │ │ │ co │ │ │ ├─[LD ]───┤v v├──────────────────────────────────────────────────────┤ │ └─────┘ │

FTB – Find In Table ld co_hledat FTB tabulka wr nalezeno_kde ld s1.0 wr uspesnost Hledá v tabulce „tabulka“ řádek s hodnotou „co_hledat“ a pokud hledanou hodnotu nalezne vrací číslo řádku a nastavuje systémový registr s1.0 na hodnotu „1“. │ tabulka │ │co_hle» ┌─────┐ │ ├─[LD ]───┤v s├─ │ │ │ FTB │ │ │ │ │ naleze»│ │ │ ix├────────────────────────────────────────────────[WR ]─┤ │ └─────┘ │ │ │ s1.0 uspesn»│ ├──] [───────────────────────────────────────────────────────────[WR ]─┤