Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PLC Časovače a čítače.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PLC Časovače a čítače."— Transkript prezentace:

1 PLC Časovače a čítače

2 Impulsní časovač Instrukce IMP funguje takto:
Casovac.2 (bit 2) Casovac.0 (bit 0) Instrukce IMP funguje takto: LD XT LD VAL IMP casovac.bit Po změně v XT z 0 na 1 se zapne časovač a dokud neuběhne nastavený čas VAL, je na vrcholu zásobníku 1. Časové jednotky se určují bitem (.bit) dle obrázku, např. casovac.0 = VAL je v setinách sekundy; casovac.1 = VAL je v desetinách sekundy, atd.

3 Příklad – schodišťový spínač
Realizujte program s funkcí schodišťového spínače. Po zapnutí světla bude světlo svítit zadanou dobu a pak zhasne. #reg word casovac #reg bit svetlo_1, svetlo_2, svetlo_3 #def tlacitko X0.5 #def val 4 #def sek 2 P 0 LD tlacitko LD val IMP casovac.sek WR svetlo_1 WR svetlo_2 WR svetlo_3 RES tlacitko E 0

4 Příklad 1 - Panel Jméno: svetlo_1 Chráněná: Ano Jméno: tlacitko
Chráněná: Ne

5 Příklad 1 – spuštění programu
Spusťte program Poklepáním na spínač zapněte světla. Spínač se ihned vrátí do výchozí polohy (viz instrukce res spinac v programu) Po 4 sekundách by měla světla zhasnout, viz LD val, kde val = 4 casovac.sek, kde sek = 2 Casovac.2 (bit 2) Casovac.0 (bit 0)

6 Příklad 1 - Úkoly Rozšiřte program následovně:
Změňte dobu svitu na 0,5 s Upravte program tak, aby každé světlo zhaslo za jinou dobu. Např. světlo 1 za 1 s, světlo 2 za 2 s a světlo 3 za 3 s. Nápověda: Použijte pro každé světlo vlastní časovač. Pozor: každý časovač musí mít svou vlastní proměnnou.

7 Časovač zpožděný přítah a zpožděný odpad
Casovac.2 (bit 2) Casovac.0 (bit 0) Instrukce TON Zapne výstup s určitým zpožděním po změně na vstupu. Použití: LD XT LD VAL TON casovac.bit Po změně v XT z 0 na 1 se zapne časovač, po uplynutí nastaveného času (VAL), je na vrchol zásobníku zapsána log. 1. Časové jednotky se určují bitem (.bit) dle obrázku, např. casovac.0 = VAL je v setinách sekundy; casovac.1 = VAL je v desetinách sekundy, atd. TOF: na výstupu udržuje log 1. Po změně v XT z 1 na 0 se zapne časovač, po uplynutí nastaveného času je na vrchol zásobníku zapsána 0.

8 Příklad 2 - TON Při řízení posuvu manipulátoru je třeba zajistit, aby se pohyb nahoru uskutečnil až 0,5 s po příchodu signálu pravého koncového spínače (aby došlo ke uklidnění a zpevnění mechanizmu a nemohlo dojít k jeho vzpříčení). #reg word casovac #def vpravo X0.2 #def nahoru Y0.1 P 0 LD vpravo LD 50 TON casovac.0 WR nahoru E 0

9 Příklad 2 - Panel Jméno: vpravo Chráněná: Ne Jméno: nahoru
Chráněná: Ano

10 Příklad 2 - úkol Doplňte do programu automatické vypnutí pohybu nahoru po uplynutí 3 sekund. Použijte k tomu časovač IMP.

11 Čítače Instrukce CTU, CTD, CNT CTU – Dopředný čítač CTD – Zpětný čítač
CNT – obousměrný čítač Princip CTU: LD VSTUP LD RESET CTU citac Pokud se hodnota VSTUP změní z 0 na 1, zvětší se proměnná čítač o 1. Pokud je RESET log . 1, čítač se vynuluje.

12 Příklad 3 - CTU Program, který počítá výrobky vyrobené např. za směnu
#reg word citac #def vyrobek X0.1 #def reset X0.5 P 0 LD vyrobek LD reset CTU citac ; pro snazsi ovladani na panelu ; resetujeme vstupy RES vyrobek RES reset E 0

13 Příklad 3 - panel Jméno: reset Chráněná: Ne Typ: bit Jméno: vyrobek
Jméno: citac Chráněná: Ano Typ: bez znaménka Poklepáním na „pridat vyrobek“ se zvýší počitadlo. Poklepáním na Reset se počitadlo vynuluje. Tlačítka Přidat výrobek i Reset jsou automaticky resetována naším programem, viz instrukce RES vyrobek.

14 Příklad 3 - Úkol Upravte program tak, aby bylo možno přidávat i odebírat výrobky. Použijte instrukci CNT. Nápověda: LD up LD dwn LD res CNT citac

15 Konec


Stáhnout ppt "PLC Časovače a čítače."

Podobné prezentace


Reklamy Google