Perspektivy trvalých identifikátorů v ČR Jan Hutař Libor Coufal.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOI Digital Object Identifier
Advertisements

Praha, Brno Nové komunikační možnosti systému Kramerius © Qbizm technologies, a.s. René Michálek
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Martin Vojnar Vědecká knihovna v Olomouci
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
Metadata a identifikátory ( se zaměřením na WWW zdroje) Mgr. Filip Vojtášek
Projekt „Příprava národního registru vysokoškolských kvalifikačních prací“ Persistentní identifikátory v databázích eVŠKP Stručné shrnutí Petr Novák, Státní.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , ,
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
CPVŠK, Hradec Králové, Digitální archivy vysokoškolských prací na vysokých školách v ČR : východiska, současný stav jejich budování a.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Adresářová služba Active directory
1 Martin Vojnar Indexy a uživatelé paměťových institucí IKI, 17. ledna
Informatika Internet.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
13. února 2007Systém Kramerius, Martin Lhoták, KNAV1 Systém Kramerius aktuální stav a vývoj v roce 2007 Martin Lhoták, Knihovna AV ČR, v.v.i. SDRUK – IT,
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
David Škaroupka S49 FSI VUT Brno Systém DNS (Domain Name System) (v rámci cvičení VPN)
1 Martin Vojnar Zdroje pro vědu jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní CVTI v Bratislavě, 9. listopadu 2011.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Relační databáze.
Uchování a trvalé zpřístupnění webových dokumentů zkušenosti z WebArchivu.
Protokoly a adresy na internetu
Identifikátory v digitálních knihovnách Martin Vojnar Vědecká knihovna v Olomouci.
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Generátor DC a URN Petr Žabička
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Georeporty aplikované využití geoprostorových informací
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Standardy digitálních knihoven – nové zkratky Martin Vojnar Vědecká knihovna v Olomouci.
Filtrace web stránek s využitím profilu uživatele Petr Doskočil
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Budoucnost současných internetových zdrojů Mgr. Ludmila Celbová
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Projekt Digitální knihovna AV ČR a vývoj systému Kramerius Martin Lhoták, Knihovna AV ČR AMK v digitálním světě 2005, Praha.
© Zdeněk Bartl, NK ČR Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Klomfar Petr.  Adresářová služba  specializovaná databáze optimalizovaná pro čtení a vyhledávání.  popisující objekt pomocí atributů. Na rozdíl od.
Internet.
Nové standardy v českém archivnictví
Hradec Králové, 2003CCCC-CrossRef živé citace „Živé“ citace v časopise Collection Bohumír Valter Collection of Czechoslovak Chemical Communications
Kramerius 4 – nová generace systému pro digitální knihovnu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě ,
Archiv českého webu Petr Žabička, Moravská zemská knihovna a Masarykova Univerzita v Brně Ludmila Celbová, Národní knihovna ČR.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Doplnění DOI do záznamu. DOI DOI (zkratka anglického Digital Object Identifier) je komerční centralizovaný systém pro identifikaci copyrightem chráněných.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
1 Martin Vojnar Bibliografie jako nezbytná součást jednotného vyhledávaní SNK v Martine, 7. listopadu 2011.
Odbor digitálních fondů Zuzana Kvašová,
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Internet – pojmy, služby
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Seriály v Souborném katalogu ČR
Digitalizace úložiště, digitální knihovny, legislativa
Informační analýza a identifikace dokumentů
Discovery služby a souborný katalog
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Perspektivy trvalých identifikátorů v ČR Jan Hutař Libor Coufal

Souvislosti Koncepce Národní digitální knihovny - čeká na schválení vládou Centrální digitální repozitář CDR v NK >> potřeba jednoznačné identifikace jak v rámci CDR tak i navenek – Kramerius – Manuscriptorium – WebArchiv

Souvislosti Žádná instituce v ČR zatím PID pro digitální dokumenty plnohodnotně nevyužívá – KNAV používá DOI pro své článkové databáze – WebArchiv přiděluje NBN – nemá resolver – ÚVT UK – ID v DigiToolu

Pracovní skupina PID na základě zájmu NK zavést standardní PID, široce podporovaný a použitelný i v jiných institucích velký zájem o spolupráci z ostatních institucí – KNAV – STK – Městská knihovna Praha – MZK – AiP Beroun (Manuscriptorium) – UVT UK – UVT MU – Cosmotron Bohemia s.r.o

Co jsou identifikátory? objekt řetězce čísel, písmen a symbolů reprezentující určitý objekt

Identifikátor vyžaduje Standard, který jej definuje (sám o sobě nedává smysl, např. RČ) Správce, který přiřazuje ID objektům Identifikátor ~ společenská dohoda jejíž hodnota závisí na organizaci

K čemu slouží identifikátory? Identifikace r.č /5527

K čemu slouží identifikátory? Odkazování

K čemu slouží identifikátory? Odkazování

Požadavky na ID Jednoznačnost - každý objekt má pouze jeden ID - jeden ID odkazuje pouze na jeden objekt - často požadavek na globální jednoznačnost - důležitý je kontext Trvalost (Persistence) > PID - ID = vztah mezi řetězcem a věcí > vydrží tak dlouho, jak dlouho vydrží tento vztah - perzistentnost není vlastností technologie, ale organizace - jak dlouhá je „perzistentnost“?

PID v knihovnách tradiční – LCCN 1898 – ISBN 1970 – ISSN 1975 > ISMN, ISAN (vše garantováno ISO) „nové“ – DOI; URI; URL; URN; ARK; PURL; NBN; Handles aj.

Problémy PID v knihovnách Neexistuje univerzální ID, pokrývající všechny typy intelektuálních děl Lze využít tradiční ID v novém kontextu? ANO - např. urn:ISBN:

Co od PID očekáváme/-te? Obecné požadavky a očekávání jednotlivých institucí: jednoznačná identifikace DO na všech úrovních (titul > část > kapitola > strana) nebo (titul > ročník > číslo > strana > článek) nejen v rámci jednoho systému, ale i v systémech ostatních fungující propojení elektronických dokumentů s katalogem (SKC x knihovny)

Pracovní skupina - plán specifikace konkrétních požadavků na trvalý identifikátor od jednotlivých institucí převedení specifikace do formy hodnotících kritérií hodnocení kandidátů na základě kritérií analýza existujících PID, výběr užšího okruhu vhodných kandidátů výběr nejvhodnějšího trvalého identifikátoru vytvoření konkrétní podoby (syntaxe)

Analýza - otázky 1. Používáte nebo plánujete používat trvalé identifikátory? 2. Jakým způsobem, v rámci jakého projektu a pro jaké typy dokumentů? 3. Co konkrétně čekáte od jejich zavedení ve vaší instituci? 4. Jaké jsou vaše představy?

Výsledná tabulka

Analýza odpovědí Celkem jsme obdrželi 10 odpovědí. Nejčastějšími požadavky byly: jednoznačná a persistentní identifikace 10x umožnění linkování dokumentů 9x propojení dokumentů s SKC6x propojení dokumentů s lokálním katalogem5x zajištění resoluční služby (resolveru) 3x

Analýza odpovědí Využívají ID v současnosti (spíše pasivně) 4x Chtějí ID na úrovni titulu, i části dokumentů (kapitoly nebo články) 4x

Analýza odpovědí Přidělovat PID těmto typům dokumentů: digitalizované dokumenty 8x kvalifikační práce 2x články 2x webové dokumenty 1x

Typy a druhy PID Od 90tých let bylo představeno několik číselných schémat používajících name space name space – pro uložení jména a lokace dokumentu – ID jsou registrovány centrálně ID je resolvováno (tj. správný dokument je nalezen), aniž by uživatel věděl jeho skutečnou lokaci jde o handles, DOI, ARK, PURL, URN, NBN a OpenURL aj.

Uniform Resource Name URN obecná syntaxe: “urn:“ “:“ globálnost – různé zdroje nemohou mít stejné URN dovoluje integraci jiných schemat (ISBN, ISSN, NBN aj.) urn:isbn:

urn:nbn:cz:nkp urn:nbn:cz URN:NBN: - pro národní knihovny globální registr URN:NBN namespace v LoC NK rozhoduje komu dá sub-namespace National Bibliographic number NBN

Handles / Handle ~ konkrétní ID unikátnost, persistence (fce administrátorské péče), umí odkazovat na různé výskyty konkrétního zdroje, Unicode 2/UTF-8 –vyjádří „cokoliv“, distribuovaný model: globální služba může delegovat dotazy lokální sl. a naopak /jan2004-rk132648

Handles 2 nezávislé na DNS – má vlastní root server (Global Handle System na CNRI) tj. GHS ví o všech Naming authorities (NA) a přeposílá jim dotazy SW volně na webu CNRI registrační poplatek je 50 USD /jan2004-rk132648

Digital Object Identifier DOI DOI Foundation - poskytuje technickou i administrativní vrstvu obojí postavené na možnostech Handle systému + sada dalších schémat a standardů služby jdou dále než jen technická úroveň DOI deleguje vše tzv. RA (Registračním Agenturám) využíváno komerčně – vydavatelé – články, části textů, ale i pro výrobky, vědecká měření apod. za registraci a použití se platí! tisíce dolarů doi: /8105

Archival Resource Keys ARK ARK schéma opatruje California Digital Library nejen koncept pro PID, ale i kompletní protokol a SW suite k okamžitému startu identifikace a resolvování ! otevřený rámec pro perz. identifikaci sestávající z: – administrativního modelu – jmenné konvence – síťového protokolu persistence je čistě otázkou služeb než syntaxe ark:/ /1234-xth-12/oiis

ARK 2 [“ “/“] “ark:/“ “/“ [ ] ARK dokáže vyjádřit hierarchii ark:/ /1234-xth-12/oiis

PURL vyvinuto OCLC – jako „naming and resolution service“ URL, které nemíří přímo na zdroj, ale na resolution službu, která odkazuje na zdroj, kt. mohl být mezitím přemístěn http, DNS – resolver purl.oclc.org PURL nelze smazat – lze změnit/smazat cíl kam odkazuje persistence tak dlouho, dokud se udržuje resolution server

Co používají jinde... NBN – Švédsko – projekt DIVA – urn:nbn:se dostali z NK + sami vlastní subnamespace – resolvováno v NK – Německo – DDB - projekt EPICUR (NK) – urn:nbn:de pro online disertace – – resolver v DDB dokáže resolvovat NBN (URN), URL a DOI ARK – USA – NLM, LoC, California Digital Library, Internet Archive, DCC aj. – Francie – BNdF, ve všech jejích sbírkách DK Gallica PURL – Německo - Goettingen – všechny digitální sbírky na webu Handles – USA - American Memory – LoC

Řešení? může být (a bude) pro instituce různé 1 instituce i více druhů ID všespásné řešení pro všechny není cesta nejmenšího odporu cesta nejlepší služby

další informace a materiály naleznete na děkujeme za pozornost