Statistika schématicky Tomáš Mrkvička. Základy znáte Konfidenční intervaly Porovnání 2 či více výběrů Regresní modely Základy časových řad.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jednovýběrové testy parametrickch hypotéz
Advertisements

Testování neparametrických hypotéz
Statistika II Michal Jurajda.
Návrh modelů Jan Brůha IREAS. Návrh otázek a modelů Jaký vliv měla podpora z ESF v OP LZZ 1.1 na obrat / zisk a zaměstnanost firem? – Jde o srovnání mezi.
Diskrétní rozdělení a jejich použití
t-rozdělení, jeho použití
Úvod do regresní analýzy
1 Hodnocení geologických dat pomocí matematické statistiky Petr Čoupek 740/742/ IT spec.
Korelace a regrese síla (těsnost) závislosti dvou náhodných veličin: korelace symetrický vztah obou veličin neslouží k předpovědi způsob (tvar) závislosti.
Analýza dat.
Obecný lineární model Analýza kovariance Nelineární modely
VĚTVENÍ (rozhodování). VĚTVENÍ – V PRAXI rozhodnutí při výběru školy výběr směru při cestě autem (na kole), výběr oběda za co utratit kapesné.
Podnikové informační systémy C7 – Data Mining a získávání znalostí České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní ústav Řízení a ekonomiky podniku.
Lineární regrese.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_11.
Regrese Aproximace metodou nejmenších čtverců
Obecný lineární model Fitované hodnoty and regresní residuály
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
Složitější (mnohorozměrné) metody
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Úvod do gradientové analýzy
Lineární regrese.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Lineární regresní analýza
Závislost dvou kvantitativních proměnných
Biostatistika 6. přednáška
Další spojitá rozdělení pravděpodobnosti
Biostatistika 7. přednáška
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Mnohorozměrná statistika
Pohled z ptačí perspektivy
AKD VII.
1 Úvod Cíle: Vysvětlíme co je mnohorozměrná analýza a k čemu jsou dobré její aplikace. Vymezíme specifické techniky mnohorozměrné analýzy. Určíme pro.
Praktikum elementární analýzy dat Třídění 2. a 3. stupně UK FHS Řízení a supervize (LS 2012) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Normální rozdělení a ověření normality dat
Korelace.
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Motivační příklad – 1a Vliv rodičů a prostředí na vývoj mláďat Nejstarší mládě v každém hnízdě měřeno ve věku X dní Vysvětlující údaje: počet mláďat, stáří.
Aplikovaná statistika 2. Veronika Svobodová
1. cvičení
STATISTICKÝ ROZCESTNÍK aneb CO S DATY Martin Sebera.
Statistika v SAS (SAS STUDIO)
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
IV..
Aplikovaná statistika 2.
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Možnosti biostatistiky RNDr. Karel Hrach, Ph.D. Ústav zdravotnických studií UJEP Biomedicínský výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích ( )
Základy zpracování geologických dat R. Čopjaková.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Opakování – přehled metod
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 22/2/2017
Dobývání znalostí z databází dolování dat
Induktivní statistika
Databázové systémy přednáška 13 – Analýza a reporting
4. cvičení
- váhy jednotlivých studií
Úlohy o podobnosti objektů, mnohorozměrné škálování
Faktorová analýza cíl faktorové analýzy základní pojmy, postup
Proč statistika ? Dva důvody Popis Inference
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
PSY252 Statistická analýza dat v psychologii II Seminář 9
Pravděpodobnost a matematická statistika I.
Parciální korelace Regresní analýza
Jiří Šafr jiri.safr(AT)seznam.cz Poslední aktualizace 21/2/2018
7. Kontingenční tabulky a χ2 test
Induktivní statistika
Transkript prezentace:

Statistika schématicky Tomáš Mrkvička

Základy znáte Konfidenční intervaly Porovnání 2 či více výběrů Regresní modely Základy časových řad

Rozšíření základů General linear models – spojení ANOVy a regrese – mohu mít jak kategoriální prediktory tak kontinuální Generalized linear models – pozorovaná proměnná může mít jiné než normální rozdělení

Rozšíření časových řad ARIMA metodologie – obecné principy modelování autokorelace v časových řadách Regrese pro časové řady – pozorovaná proměnná vykazuje autokorelaci GARCH – modely časových řad s proměnnou volatilitou – finanční modely Další finanční modely

Kategoriální data Kontingenční tabulky – Porovnání 2 či více výběrů v kategoriálních datech Logistické modely – výsledek pozorování Multinomické modely – výsledek p. 0 – 1 – 2

Mnoharozměrná statistika Analýza hlavních komponent – jak najít v mnoha dimenzích ty nejdůležitější kolmé směry a určit které proměnné s nimi korelují Shluková analýza – vytvoření skupin podobných případů např. zákazníků Faktorová analýza – jak zredukovat mnohorozměrná kontinuální data do méně ukazatelů a zpřehlednit interpretaci Korespondenční analýza - jak zredukovat mnohorozměrná kategoriální data do méně ukazatelů a zpřehlednit interpretaci

Mnoharozměrná statistika Diskriminační analýza – najde proměnné, které nejlépe dokáží rozlišit různé stavy jiné proměnné. Např. čím můžeme rozlišit zda zákazník koupí či nekoupí. Canonical correlation analysis – měří korelaci mezi dvěma skupinami proměnných. Vhodné pro dotazníky. Např. 3 otázky se vztahují ke spokojenosti v práci a 3 otázky se vztahují ke spokojenosti v rodině.

Mnoharozměrná statistika Reliability – U dotazníků jsou často odpovědi zatíženy určitým předsudkem. Tato metoda umožní transformovat scale odpovědí tak aby tento předsudek byl odstraněn. Classification tree – Data mining procedures. – Nerozlišuje kategoriální a spojité proměnné. Vytvoří rozhodovací strom, vytvoří řadu rozhodnutí na základě proměnných, tak abychom na konci měli všechny případy rozlišeny dle nějaké kategoriální proměnné. Algoritmus klasifikace.

Rozšíření general linear models Heterogenita – nehomogenní rozptyl Mixed effects – Vnořená struktura General Additive Models – Když závislost není lineární – vyhlazovací techniky