Žáci 3.C a 3.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Naeks, s. r. o. Fiktivní firma při Obchodní akademii a VOŠ ve Valašském Meziříčí Masarykova Valašské Meziříčí Tel./fax
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_Aj.9.04-Food and drinks-prezentace
autor Mgr. Alena Marková
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Chléb Česko - Anglický Rohlík na téma jídlo Máslo Vejce Hruška Dort Sýr Hamburger Konzerva ZmrzlinaDžem Žvýkačka ČokoládaPárek KečupMaso Párek v rohlíkuMed.
Obrázkový slovník Jídlo ČAJ ŽVÝKAČKA JABLKO HRUŠKA BRAMBORA ZMRZLINA
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY AUTOR: Mgr.Jaroslava Kudláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_609_AJ_JÍDLO TÉMA: Slovní zásoba ČÍSLO.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_05B4 AutorMgr. Daniela Běčáková Období vytvořeníříjen 2012.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Strava při zánětu jater
Zdravotnický asistent, třetí a čtvrtý ročník Food and cooking Autoři: Mgr. Přemysl Kozmík, Mgr. Jitka Skopalová SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent,
In the grocery Autor: Mgr. Alžběta Fojtů Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Alcoholic drinks 1. ročník – Kuchař, číšník Skočovská Vlasta, číslo 292 „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Omáčky Základy omáček Zahuštění omáček Ochucení omáček
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 01Číslo.
Restaurant, cooking – 6.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
FOOD – 6.ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Koření a další dochucovadla
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Omáčky.
Koření.
Studené pokrmy.
Ivana Francová, SOU LIběchov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ31 Název školy SPŠ a.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_3B_09_Food and drink 1 TÉMA.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Food - collocation Číslo vzdělávacího materiálu: AJ2-26 Šablona: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_3_INOVACE_ANJ27 Název školySPŠ a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ Jazyk anglický TEMA: Food and drink ČÍSLO PROJEKTU:
FOOD Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Ivana Pavlíčková Název: VY_32_INOVACE_13_Food Období: leden 2013 – červen 2013 Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuszková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Mgr. Lucia Púčková VY_32_Inovace_16 PL-3 ZŠ a MŠ Nedašov.
Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Mgr. Marcela Kloučková Název:VY_32_INOVACE_14_Aj6 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Podstatná.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Dagmar Suchomelová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6/09_Daily meals TEMA: DINNER ČÍSLO PROJEKTU:
Koření a dochucovací prostředky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Typical Czech dishes Drápalová Tereza, Kuklová Klára, Havlíková Veronika, Dubová Veronika Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie.
PONDĚLÍ Polévka Hovězí po italsku 20,- Kč Polévka Houbový krém 25,- Kč.
Anotace – Food and drinks
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Nabídka pro SPOLEČNOST :
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Cooking and restaurants
Mgr. Jaroslava Majlišová Název prezentace: (DUMu) TOPIC: Meals
Název školy: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_Potraviny Anglický.
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
ZDRAVÍ – OVOCE, ZELENINA
Digitální učební materiál
Nikola Pučejdlová VII. E
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Czech cuisine Mgr. Zdislava Šmídová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, přísp.organizace
Interaktivní procvičování anglických slovíček
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Název školy: Základní a Mateřská škola Bečváry, okres Kolín Autor: Mgr
Jídelníček od 3. do 7. června 2019 změna jídelníčku je možná
AUTOR: Mgr. Alena Kaĺavská NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Food TEMA: Food
Transkript prezentace:

Žáci 3.C a 3.A

Koření SPICES Kořeny a oddenky Listy a natě Květy a části květů Kurkuma Zázvor Puškvorec Kůra Skořice Citrónová kůra Listy a natě Bobkový list Majoránka Tymián Oregáno (Dobromysl) Bazalka Libeček Estragon Saturejka Šalvěj Petrželová nať Rozmarýn Pažitka Kopr Květy a části květů Hřebíček Kapary Šafrán Roots and rhizomes turmeric ginger calamub Bark cinnamon lemon peel Leaves and stems bayleaf marjoram thyme oregano sweet basil lovage tarragon calamint sage parsley top rosemary chive dill Flowers and flowers pants cloves capers crocus / saffron

DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY Mixed spices Dedicated - grill, goulash pig-slaughtering spice fish spice apple pie spice herbes de Provence devilish barbecue chips spice pizza spice gingerbread spice multipurpose spice – Kari, Vegeta Seasonings Vinegar Non-flavoured fermented spirit vinegar Non-flavoured fermented wine vinegar Flavoured fermented vinegar – with tarragon, thyme, rosemary, with herbs, garlic Vinegar balsamico Mustard Full fat Spicy other kinds - Dijon, Bavaria, France, with horse- radish, grill, with honey... child salt non-iodine salt iodine salt iodine-fluoride salt light salt sea salt - shore garlic salt herb salt piquant salt Italian salt Alpine iodine salt potatoes and chips salt Soup spices Klasik, Maggi Směsi koření Jednoúčelové – grilovaní, gulášové, zabijačkové, koření na ryby, jablkový závin, provensálské, ďábelské, barbecue, koření na hranolky, pizza koření, perníkové koření Víceúčelové – Kari, Vegeta DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY Ocet Ocet kvasný lihový neochucený Ocet kvasný vinný neochucený Ocet kvasný ochucený – s estragonem, tymiánem, rozmarýnem, s bylinkami, s česnekem Ocet balsamico Hořčice Plnotučná Kremžská Ostatní druhy – dijónská, bavorská, francouzská, s křenem, grilovaní, s medem…. Dětská Sůl Jedlá sůl nejodidovaná Jedlá sůl jodidovaná Jedlá sůl jodidovaná fluoridovaná Lehká sůl Mořská sůl - pobřežní Česneková sůl Bylinková sůl Pikantní sůl Italská sůl Alpská s jódem Sůl na brambory a hranolky Polévkové koření Klasik, Maggi

Dressingy Dressings SOUP PREPARATIONS POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY Řecký, bylinkový, francouzský, italský, americký …………. Jogurtové dressingy Dochucovací omáčky Kečup Sójová omáčka Sladkokyselá omáčka Mexická omáčka Křenová omáčka Worcesterová omáčka Tabasco Tatarská omáčka POLÉVKOVÉ PŘÍPRAVKY Přípravky pro bujóny Masox, hovězí bujón, zeleninový bujón, česnekový bujón, houbový bujón…… Přípravky pro polévky (polévky v sáčku) Polévka bramborová, zeleninová, rajská, hovězí, slepičí, gulášová………… Instantní polévky Sortiment viz výše Polévkové přípravky zmrazené gulášová, dršťková, rajská KYPŘICÍ PROSTŘEDKY Pekařské droždí Instantní droždí Kypřicí prášek do pečiva Kypřicí prášek do perníku Dressings Greek, herbal, French, Italian, American.... Yoghurt dressings Seasoning sauces ketchup soya sauce sweet and sour sauce Mexican sauce horse-radish sauce Worcester sauce Tabasco tartar sauce SOUP PREPARATIONS Preparations for beef tea/ bouillon/broth Masox, beef broth, vegetable broth, garlic broth, mushroom broth... Preparations for soups (instant soups) Potato soup, vegetable soup, tomato soup, beef soup, chicken soup, goulash soup... Instant soups Assortment above Frozen soup preparations – goulash, tripe, tomato BAKING EQUIPMENTS Baker's yeast Instant yeast Baking powder Gingerbread baking powder

Nápoje Beverages Nealkoholické nápoje Non-alcoholic/soft drink beverages Nealkoholické nápoje Balená pitná voda Sodová voda Balená pramenitá voda Balená kojenecká voda Balená přírodní minerální voda Léčivá přírodní minerální voda Ovocná šťáva (džus) – pomerančová, ananasová … Zeleninová šťáva – rajčatová, mrkvová Zahuštěná ovocná šťáva – koncentrát Nektar Ovocný nápoj Limonáda (ovocná s příchutí, speciální, dia) Sirupy ( ovocné, limonádové, s příchutí, nízkoenergetické, dia ) Energetické nápoje Izotonické nápoje Ledový čaj Ledová káva bottled fresh water soda water bottled spring water bottled baby water bottled natural mineral water active natural mineral water fruit juice – orange, pineapple vegetable juice – tomato, carrot concentrated fruit juice nectar fruit drink fruit flavoured soda/ lemonade ( fruit essence, special, dia) syrups (fruit, lemonade, syrup with flavour, low-energy, dia) energy drinks isotonic drinks ice tea iced coffee

Alkoholické nápoje alcoholic beverages Pivo Lehké pivo (7%) Beer Výčepní pivo (8-10%) Pivo ležák (11-12%) Speciální pivo (minimálně 13%) Nealkoholické pivo Kvasnicové pivo Ochucené pivo Dia pivo Porter – tmavé Víno Tichá vína Suchá vína Polosuchá vína Polosladká vína Sladká vína Bílá vína Červená vína Růžová vína Stolní víno Zemské víno Jakostní víno odrůdové Jakostní víno známkové Jakostní víno s přívlastkem Beer table beer draught beer lager beer special beer non alcoholic beer yeast beer flavoured beer dia beer dark beer – porter wine still wines dry wines semi-dry wines semi-sweet wines sweet wines white wines red wines rose wines table wine provincial wine quality varietal wine quality brand wine quality wine with special attributes

cabinet late harvest grape selection berries selection botrytic selection ice wine straw wine sparkling wines semi-sparkling wines dessert wines – liquor, spicy fruit wines - apple wine, currant wine, cherry wine mead   Division of still wines according to the sugar content brut semi-dry semisweet sweet Division of sparkling wines according to the sugar content extra brut extra dry sec demi-sec Doux (with the highest content of sugar) Kabinet Pozdní sběr Výběr z hroznů Výběr z bobulí Výběr z cibéb Ledové víno Slámové víno Šumivá vína Perlivá vína Dezertní vína – likérová, kořeněná Ovocná vína – jablečné, rybízové, třešňové Medovina   Dělení tichých vín podle obsahu cukru: suchá polosuchá polosladká sladká Dělení šumivých vín podle obsahu cukru: Extra brut Brut Extra dry Sec Demi-sec Doux (s nejvyšším obsahem cukru)

Ušlechtilé (pravé) destiláty Brandy Koňak Whisky Rum Borovička Teguila Arak Vodka Ovocné destiláty – slivovice, třešňovice, meruňkovice, hruškovice, calvados Gin Absint   Řezané destiláty Značkové lihoviny Stará myslivecká Fernet stock Becherovka Praděd Klášterní tajemství Griotka Curacao Vaječný krém Ořechový krém Kávový krém Čokoládový krém Konzumní lihoviny Tuzemák Vodka konzumní Borovička konzumní Peprmintový likér Ořechový likér Vaječný likér fine distillates/spirits brandy cognac whiskey rum gin tequila arrack vodka fruit distillates/spirits – plum brandy, cherry brandy, apricot brandy, pear brandy, calvados absinthe   cut spirits brand spirits Stará myslivecká Fernet stock Becher Praděd Monastic mystery kirsch curacao custard cream / egg liqueur / eggnog nutty cream coffee cream chocolate cream Potable spirits consumer vodka consumer gin peppermint liqueur nutty liqueur egg liqueur

Encouraging delicatessen Kávovník arabský – Arabica Kávovník robusta Káva zrnková Káva mletá Káva jednodruhová Káva - směsi Káva bez kofeinu Káva instantní Káva instantní ochucená – Cappucino Káva speciální – s karamelem, s whisky, čokoládová BIO káva Turecká káva Alžírská káva Vídeňská káva Ledová káva – frapé Espresso káva Kafe laté Kávoviny – náhražky kávy arabika coffee robusta coffee coffee beans ground coffee coffee single coffee - mix decaffeinated coffee instant coffee flavored instant coffee - cappucino Special coffee - with caramel, with whiskey, chocholate Bio coffee Turkish coffee - black coffee Algerian coffee Vienna coffee iced coffee Espresso coffee Latte coffee Coffee sustitutes

Čaj černý Čaj – Oolong Čaj zelený Čaj bílý, žlutý Čaj pravý Čaj pravý aromatizovaný, ovoněný Čaj pravý ochucený Čaj ovocný Čaj bylinný Čaj instantní Čaj sypaný Čaj porcovaný Léčivé čaje Dětské čaje Porcované čaje Kakao Kakaový prášek Instantní kakaový nápoj BIO kakao Black tea Oolong tea Green tea White, yellow tea genuine tea flavored genuine tea genuine tea seasoned Fruit tea Herbal tea Instant tea Loose tea Portioned tea Medical tea Children tea Tea bags / portioned tea Cocoa Cocoa powder Instant cocoa drink Bio cocoa

PRODUCTS OF COLD KITCHEN Majonéza neochucená Majonéza s kořením Majonéza se zeleninou Majonéza se sníženým obsahem oleje Majonéza bez vajec   Saláty Bramborový Rybí Masový – např. kuřecí S uzeninou – např. pochoutkový Sýrový Vajíčkový Luštěninový Houbový Zeleninový Těstovinový Saláty s majonézou Saláty s jogurtem mayonnaise unflavoured mayonnaise with spices mayonnaise with vegetables mayonnaise with reduced oil mayonnaise without eggs   Salads potato fish meat – e.g. chicken with sausage – e.g. delicacy cheese egg pulse mushroom vegetable pasta salads with mayonnaise salads with yogurt

Budapeštská, bulharská, třená niva, česneková, hermelínová, pikantní sýrová…… Pěny Šunková, lososová……..   Obložené chlebíčky Sendviče a bagety Aspikové výrobky Šunkový závitek v aspiku Vejce v aspiku Aspikové dorty Zdobená vejce Ruské vejce Nakládaný hermelín Utopenci Krabí koktejl A další…………..? (plněná rajčata, naložené olivy se sýrem………..) Budapest, Bulharia, rupped “niva”, garlic, camembert, spicy cheese   Mousses ham, salmon.. Open sandwiches Sandwiches and baguettes Aspic products ham roll in aspic eggs in aspic aspic cakes decorated eggs Russian eggs Pickled camembert Pickled sausage crab coctail and others....? (stuffed tomatoes, pickled olives with cheese...)