6.9.2006Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Retrokatalogizace v Knihovně UPM v rámci grantu VISK 5 Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Zkušenosti se zpracováním elektronicky dodaných záznamů seriálů do Souborného katalogu ČR Danuše Vyorálková
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Tvorba výměnných fondů, jejich cirkulace a distribuce Definice závazného standardu výkonového ukazatele pro práci s výměnnými fondy Struktura výkonového.
1 Spolupráce knihoven v rámci oborové brány ART Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového musea v Praze.
Oborová brána ART jako nástupce virtuálního uměleckého katalogu
Oborová brána KIV Knihovnický institut Národní knihovna Knihovnictví a Informační věda.
BIBLIOGRAFICKÉ FORMÁTY MARC 21 – UNIMARC-úvod
Souborný katalog ČR Seriály Česká Lípa Danuše Vyorálková.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
Souborný katalog a Národní autority aneb Jak obejít omezení komerčního knihovního systému Helena Dvořáková Národní knihovna ČR
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2007 Zapojení regionálních knihoven do spolupráce se Souborným katalogem ČR Celostátní seminář Regionální.
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
Spolupráce knihoven paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová IV. seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje Státní okresní archiv Zlín -
ŠKOLENÍ Katalogizace podle pravidel AACR2 / základy - knihy a seriály / s přihlédnutím k minimálnímu záznamu pro Souborný katalog ČR a k pravidlům pro.
Jednotná informační brána Úvod : Současný stav a výhled Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR Automatizace knihoven UK, Praha-Jinonice,
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno 6-8. září 2005 Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR možnosti spolupráce pro muzea.
Seriály v souborném katalogu ČR Dana Vyorálková. Testovací import import báze ZP – kontrola na UNIMARC a duplicity – opravy –chybných sigel –chybně uvedených.
Sdílená katalogizace po pěti letech provozu Ing. Jiří Šilha,
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Školení pro nové zaměstnance NK ČR Praha – Souborný katalog ČR jako informační zdroj.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Historické fondy VKOL - ukázky
Porada profesionálních knihoven Středočeského regionu Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková březen, 2007.
Knihovny muzeí a galerií Zlínského kraje zpráva o činnosti Iveta Mátlová Slovácké muzeum v Uherském Hradišti XXX. seminář knihovníků muzeí a galerií Národní.
SK CASLIN - spolupráce s JVK PhDr. Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice Logo vaší společno sti vložíte na snímek.
Seminář knihoven muzeí a galerií, Muzeum Cheb, ADRESÁŘ knihoven muzeí a galerií ČR Praha, Národní knihovna ČR s.
Seriály v Souborném katalogu ČR Ústí nad Orlicí, 6. října 2006 Danuše Vyorálková.
Seriály v Souborném katalogu ČR Opava, 21. června 2006 Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář knihovníků muzeí a galerií Brno září 2005 Danuše Vyorálková.
Seminář ke koncepci SK ČR Současný stav Souborného katalogu ČR Eva Svobodová Helena Dvořáková Národní knihovna ČR.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Retrokonverze katalogu knihovny Pedagogické fakulty UJEP Ústí n. L. Ivo Brožek.
Spolupráce knihoven paměťových institucí ve Zlínském kraji Jan Kaňka | Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín.
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
Souborný katalog ČR Seriály Seminář knihovníků muzeí a galerií Olomouc, Danuše Vyorálková.
Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2005 Pardubice, 1. a 2. listopadu 2005 PhDr. Eva Svobodová – Národní knihovna ČR Zapojení regionálních knihoven.
31. Seminář knihovníků muzeí a galerií ČR Cheb Spolupráce SDRUK a Asociace muzeí a galerií ČR.
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
K postavení muzejních knihoven Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
Digitalizace historických knižních fondů ve správě NPÚ.
Novinky v registru digitalizace a možnosti další spolupráce RD SK ČR Helena Dvořáková, NK ČR.
Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Stav zpracování historických knihovních fondů ve správě NPÚ.
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR 36. SEMINÁŘ KNIHOVNÍKŮ AMG ČR Slovácké muzeum v Uherském Hradišti PhDr. Eva Svobodová - Jana Militká,
Odbor doplňování a zpracování fondů
1 Služby Souborného katalogu ČR Školení pro knihovny Jihočeské univerzity České Budějovice Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Souborný katalog ČR pro veřejné knihovny Veřejné knihovny pro Souborný katalog ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2009 Pardubice září.
Seminář pro účastníky SK ČR Praha, MKP, PhDr. Eva Svobodová - Národní knihovna ČR Souborný katalog ČR v roce 2007 Rok po schválení nové.
Vznik a provoz společného katalogu s vyžitím evergreenu Eva Cerniňáková (Knihovna Jabok) Seminář Evergreen v Českých knihovnách Praha, SKIP.
Sdílená katalogizace z pohledu manažera
Městská knihovna Tábor a Souborný katalog ČR
- možnosti stahování záznamů
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Funkce krajských knihoven při zavádění RDA
Historické fondy VKOL - ukázky
Souborný katalog ČR - včera, dnes a zítra
Souborný katalog ČR Seriály
Spolupráce se Souborným katalogem ČR
CASLIN - Souborný katalog ČR - možnost spolupráce pro muzea, archivy a galerie Seminář KK AMG Olomouc Eva Svobodová – Národní knihovna ČR.
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
SK CASLIN - spolupráce s JVK
Spolupráce se Souborným katalogem ČR v Knihovně UPM
Transkript prezentace:

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Retrokatalogizace v Knihovně UPM v rámci grantu VISK 5 Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového musea v Praze

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Něco o grantovém programu VISK 5 (1) VISK 5 – RETROKON – Národní program retrospektivní konverze katalogů v ČR Základním cílem - zpřístupnění katalogů a tím fondů největších českých knihoven prostřednictvím internetu Základní pravidla přidělování finančních prostředků: podpora retrokonverze záznamů fondů velkého rozsahu a zásadního významu pro Souborný katalog ČR a meziknihovní výpůjční službu ohled na rozpracování projektů směrem k předchozím ročníkům programu VISK 5 a možnost jejich urychleného dokončení dodržování knihovnických i technických standardů

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Něco o grantovém programu VISK 5 (2) Základní podmínky pro přidělení finančních prostředků: rozsah a význam fondů vysoká úroveň katalogizace v současnosti i minulosti, respektování standardů, zkušenosti s automatizací ochota poskytnout výsledné záznamy do SK ČR ochota zpřístupnit primární dokumenty v rámci MVS při zpracování využít existujících záznamů v SK ČR ochota spolupracovat na tvorbě a údržbě záznamů autorit ochota zapojit se do informačního systému pro retrospektivní konverzi katalogů u naskenovaných katalogů záruka uživatelsky vlídného zpřístupnění včetně možnosti objednávání dokumentů

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Něco o grantovém programu VISK 5 (3) Zaměřen především na instituce s fondy velkého rozsahu (nad svazků) a zásadního významu pro MVS a/nebo uchování a zpřístupnění národního kulturního dědictví s vysokou úrovní katalogizace v přítomnosti i minulosti Finanční prostředky se poskytují maximálně do výše 70% rozpočtových nákladů na celý projekt na skenování katalogů (do obrazové podoby) na mzdy pro katalogizátory

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Retrokatalogizace v Knihovně UPM od roku 2001, s knihou v ruce od nejnovějších přírůstků zpět do minulosti probíhá bez ohledu na získání grantových prostředků (pomaleji) brigádníci (8) - jmenná katalogizace pracovníci knihovny (7) - jmenná i věcná katalogizace, kontrola a oprava záznamů za 5 let zpracovány přírůstky z let = 33 let za 5 let zpracováno do databáze T Series záznamů (stav k )

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Přehled podaných projektů (1) Rok 2001 Výše dotace: žádáno Kč, získáno Kč Zpracovaný fond: přírůstky z let Počet zpracovaných záznamů: Rok 2002 Výše dotace: žádáno Kč, získáno Kč Zpracovaný fond: přírůstky z let (povodně, zahájení rekonstrukce budovy) Počet zpracovaných záznamů: Rok 2003 Nežádáno, dodatečně zpracovány roky Počet zpracovaných záznamů: 3 423

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Přehled podaných projektů (2) Rok 2004 Výše dotace: žádáno Kč, při dodatečném jednání komise v září získáno Kč Zpracovaný fond: přírůstky z let Počet zpracovaných záznamů: Rok 2005 Výše dotace: žádáno Kč, získáno Kč Zpracovaný fond: přírůstky z let Počet zpracovaných záznamů: Rok 2006 Výše dotace: žádáno Kč, získáno Kč Plánované zpracování fondu: přírůstky z let Počet zpracovaných záznamů: (stav k )

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Spolupráce se Souborným katalogem ČR od roku 2001, splňujeme podmínky pro minimální záznam (Záznam pro souborný katalog UNIMARC. Tištěné monografie. Praha, NK ČR s.) před odevzdáním záznamů probíhá jejich redakce a oprava záznamy zasílány v dávkách, přírůstky i retrokatalogizace Význam zapojení do SK ČR zviditelnění knihovny zapojení do spolupráce s ostatními knihovnami zpětná kontrola kvality záznamů stahování (přebírání) záznamů do našeho vlastního katalogu

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Záznamy odevzdané do SK ČR V roce 2006 odevzdáno záznamů, z toho nových = 73,8%

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Naše zkušenosti s VISK 5 (1) Negativní zkušenosti: nikdy nedostaneme požadovanou částku (+ daně) peníze přicházejí na účet nejdříve v červnu - zkrátí se doba na vlastní katalogizaci na 6-7 měsíců neustále získávají prostředky stejné knihovny, další se těžko prosazují komise se příliš drží při rozhodování pravidel na úkor obohacení SK ČR o unikátní fondy „Zahájení retrokatalogizace záznamů z let s knihou v ruce, pravděpodobně již v SK ČR zpracovaných, povede k duplicitám a není systémovým řešením“ Statistika jako důkaz →

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Statistika jako důkaz

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Naše zkušenosti s VISK 5 (2) Kladné zkušenosti: účast v projektu VISK 5 je důležitá pro zpřístupnění katalogů knihovny veřejnosti v poměrně krátkém čase lze zpracovat velkou část fondu pomáhá řešit nedostatek finančních prostředků pomáhá řešit nedostatek pracovních sil možnost stahování záznamů z jiných katalogů - Knihovna UPM za 1,5 roku více než 1700 záznamů (SK ČR, JIB, VUK) pomáhá „čistit“ záznamy podle pravidel AACR2 důležitá pro navázání spolupráce (s NK ČR, s ostatními knihovnami)

Seminář knihovníků muzeí a galerií, Národní muzeum, Praha Děkuji za pozornost a přeji hodně úspěchů při získávání finančních prostředků z grantu VISK 5 Knihovna UPM