Mapy a geografické informační systémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
„Analýza faktorů vnímaných uživatelem osobní dopravy“ Zpracoval: Miroslav Macháň Vedoucí: Doc. Ing. Rudolf Kampf, CSc. Oponent: Ing. Jiří Svědiroh 1 Upraveno.
Vedoucí: Ing. Jan Růžička
InterSystems DeepSee M-LINE podniková řešení Ing. Karel Zeman, MBA.
Obor S - Informační systémy ve stavebnictví
ODBAVOVACÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
ODBAVOVACÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
ČLOVĚK a globální komunikace
Rozvoj ITS pro řízení dopravy v intravilánu
Problematika rozhraní v ITS Kopecký František, Votruba Zdeněk
ITS v regionální dopravě
Ing. Jiří Šilhán.  řízení a podpora spolupráce  správa dokumentů  správa dalších typů dat  správa obsahu - Content Management System (CMS)  řízení.
Geo-informační systémy
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
ISSS 2004 Technická infrastruktura IZS kraje Vysočina.
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Digitální mapa Prahy.
Internetový portál Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Barbora Kušová Obor: Geoinformatika HGF, VŠB-TU Ostrava 2002/2003
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Informační systém cykloturistických stezek těšínska Bakalářská práce Zpracovatel: Pilchová Gražyna Vedoucí práce: Doc. Ing. Petr Rapant, CSc.
Informační podpora při krizovém řízení
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
Marek Mihola fast10.vsb.cz/mihola/vyuka_is.htm
Archeologie a GIS Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Diplomová práce Valašské muzeum v přírodě - virtuálně vedoucí: doc. Ing. Petr Rapant CSc. kontakt: konzultant VMP : Jaroslav Polášek.
Informační systém o území v Plzeňském kraji a v Bavorsku Studie – analytická a návrhová část Informationssystem über das Gebiet in der Region Pilsen und.
Analýza rozmístění prodejen a služeb na vybraném území
Seminární práce z předmětu SIPOL
Kritické aplikace v železniční dopravě K611 – Katedra Aplikované Matematiky Ing. Martin Pěnička ČVUT v Praze Fakulta dopravní Katedra Aplikované Matematiky.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
Autor: Lukáš Kalousek Vedoucí projektu: Dr. Ing. Bronislava Horáková
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
DIPLOMOVÁ PRÁCE Vedoucí: Doc.Ing.Petr Rapant,CSc. z VŠB-TU Ostrava
Prostorová databáze lázní v České republice
České vysoké učení technické V Praze Fakulta dopravní Ústav řídicí techniky a telematiky Dopravní a cestovní informace Petr Bureš.
ZÁKLADY GEOINFORMATIKY
Role fakulty dopravní na trhu práce spolupráce s praxí kam směřujeme
Návrh a implementace algoritmů pro údržbu,
České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební Katedra mapování a kartografie Návrh koncepce prostorového informačního systému památkového objektu.
Geoinformatika úvod.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Jméno Příjmení Konference IDS – Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ A STÁŽÍ V OBORU DOPRAVNÍ TELEMATIKY Ing. Martin Langr, Ph.D.
GIS - geografické informační systémy Jednotlivé části GIS jsou zobrazeny ve vrstvách a z nich se skládá výsledná mapa. …je na počítačích založený informační.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav řídící techniky a telematiky Geografické informační systémy Pavel Hrubeš.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D. Ing. Veronika.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní K620 – ÚSTAV ŘÍDICÍ TECHNIKY A TELEMATIKY ČVUT FD, Konviktská 20, Praha května 2016 Stávající.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Technologie dopravních průzkumů Ing. Martin Langr Prezentace projektů – nový studentský projekt.
Geoinformatické modelování RNDr. Blanka Malá, Ph.D.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Obhajoba diplomové práce Téma: Optimalizace skladového hospodářství.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Lucie Mališová 1. ročník N GK-KART
Kategorizace databází POI pro oblast dopravy
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Obsah Co je to GIS Segmentace GIS HZS ČR GIS portál HZS ČR
Transkript prezentace:

Mapy a geografické informační systémy K620X1GA (AI), K620X2GA (ID), K620X2GS (IS) Přednášející: Ing. Martin Langr Vedoucí projektu: Ing. Pavel Hrubeš, PhD., Ing. Veronika Vlčková, CSc. Studenti na projektu: Bc. Jiří Barnet, Bc. Ondřej Vrátný, Bc. Daniel Furda 15.4.2010 Mapy a geografické informační systémy

Mapy a geografické informační systémy Co je GIS? Informační systém sloužící ke sběru, uchovávání, zpracovávání a analýzám digitalizovaných geoprostorových dat Geoprostorová data => spojena s určitým místem na Zemi => jedním z atributů jsou prostorové informace Skládá se z několika složek: software, hardware, data, personál, metody a aplikace Výstupy GIS jsou většinou výsledky analýz v digitální grafické podobě, výpočty a data v textové podobě, ale také např. instrukce a vstupy pro řízení nadstavbových programů a služeb 15.4.2010 Mapy a geografické informační systémy

Mapy a geografické informační systémy GIS a jeho využití Stavebnictví a architektura Kartografie a mapování Státní správa - katastrální registry Meteorologie, geologie, přírodní vědy Armáda Doprava inteligentní dopravní systémy navigace vozidel v reálném čase, námořní a říční navigace, řízení městské dopravy a mnoho dalších … Ekonomika a obchod Lékařství a epidemiologie 15.4.2010 Mapy a geografické informační systémy

Mapy a geografické informační systémy Náplň projektu Aplikace GIS technologií v oblasti dopravy Doprava jako síťové odvětví ideální pro využití GIS Velká množina dopravních úloh řešitelných pomocí GIS Návrh GIS a jeho dílčích komponent Příprava vstupních prostorových dat Analýza dat pomocí GIS Zpracování výsledků analýz pro dopravní účely 15.4.2010 Mapy a geografické informační systémy

Příklady řešené problematiky Návrh geoprostorové databáze ve spolupráci s DPP hl. m. Prahy Standardizovaný popis železniční infrastruktury ve spolupráci s ČD Telematika a.s. Analýza nehodovosti v silniční síti ČR za podpory Policie ČR Transformace souřadnic mezi kartografickými systémy ve spolupráci se Škoda Auto a.s. 15.4.2010 Mapy a geografické informační systémy

Transformace souřadnic Vznik v souvislosti s výzkumem pozornosti řidiče a jeho vlivu na řízení Snahou eliminovat nepřesnosti při určování trajektorie vozidla pomocí GPS vzniklé nedokonalou transformací souřadnic Navržená transformace poskytuje přesnější souřadnice vzhledem k souřadnému systému ČR (S-JTSK) Účel: přesnější data => přesnější analýzy (mj. v GIS) Další info : http://transformace.webst.fd.cvut.cz/ 15.4.2010 Mapy a geografické informační systémy

Mapy a geografické informační systémy Kontakty Vedoucí projektu: Ing. Pavel Hrubeš, PhD.  hrubes@lss.fd.cvut.cz Ing. Veronika Vlčková, CSc.  vlckova@fd.cvut.cz Studenti: Bc. Jiří Barnet  barnet@lss.fd.cvut.cz Bc. Ondřej Vrátný  xvratny@fd.cvut.cz 15.4.2010 Mapy a geografické informační systémy

Mapy a geografické informační systémy Děkuji za pozornost… 15.4.2010 Mapy a geografické informační systémy