BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BÍLKOVINY (ROZDĚLENÍ)
Advertisements

Aminokyseliny.
Dusíkaté látky a metoda jejich stanovení
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Bílkoviny.
Tělní tekutiny Krev Text: Reprodukce nálevníků.
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Peptidy.
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Struktura a vlastnosti bílkovin.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Bílkoviny - proteiny.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Bílkoviny - proteiny.
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
valin izoleucin leucin methionin
Sloučeniny v organismech
BÍLKOVINY I Aminokyseliny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Anémie Hejmalová Michaela.
Bílkoviny.
Tělní tekutiny KREV.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
A MINOKYSELINY, PEPTIDY, BÍLKOVINY – ZÁSTUPCI Mgr. Jaroslav Najbert.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Bílkoviny. Obsah Význam a vlastnosti bílkovin Složení bílkovin – aminokyseliny Struktura bílkovin Přehled bílkovin - fibrilární a globulární bílkoviny.
Bílkoviny – AK - procvičení. Pojmenuj Nakresli vzorce lys phe glu val gly ile.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Potrava
Aminokyseliny Proteiny upraveno v rámci projektu OPPA Tento projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a rozpočtu hl. města Prahy v.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Buňka  organismy Látkové složení.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Bílkoviny (proteiny).
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Bílkoviny.
Aminokyseliny a bílkoviny
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin RNDr. Jitka Šedivá

Rozdělení bílkovin JEDNODUCHÉ BÍLKOVINY SKLEROPROTEINY SFEROPROTEINY SLOŽENÉ BÍLKOVINY (obsahují nebílkovinnou složku – prostetickou skupinu → název) FOSFOPROTEINY GLYKOPROTEINY LIPOPROTEINY NUKLEOPROTEINY CHROMOPROTEINY METALOPROTEINY

JEDNODUCHÉ BÍLKOVINY A) Skleroproteiny - vláknité - nerozpustné ve vodě - stavební funkce KERATIN – kůže, nehty, vlasy, peří KOLAGEN – kůže, šlachy, vazivo, chrupavka, kosti - tepelné zpracování - želatina

HISTONY – obsahují zásadité AK ALBUMINY – v krevním séru, mléce, bílku B) Sferoproteiny – globulární - většinou rozpustné ve vodě - různé funkce HISTONY – obsahují zásadité AK - vázané v jádrech na NK ALBUMINY – v krevním séru, mléce, bílku GLOBULINY – nerozpustné ve vodě - součást hemoglobinu - γ-globulin v krevním séru FIBRINOGEN – v krevní plazmě - při srážení krve → fibrin

SLOŽENÉ BÍLKOVINY a) FOSFOPROTEINY – kyselina fosforečná KASEIN – zdroj vápníku v mléce b) GLYKOPROTEINY – cukerná složka MUCÍN – součást sekretů sliznic (sliny) c) LIPOPROTEINY – lipidy součástí buněčných membrán d) NUKLEOPROTEINY – nukleové kyseliny v buněčných jádrech

e) CHROMOPROTEINY – obsahují barevnou složku s kovem (např. hem) HEMOGLOBIN HEMOCYANIN MYOGLOBIN CYTOCHROMY http://www.vscht.cz/eds/knihy/uid_es-002/hesla/hem.html

f) METALOPROTEINY – obsahují kov TRANSFERIN (Fe) FERRITIN (Fe) některé enzymy

OPAKOVÁNÍ 1. Charakterizujte vláknité bílkoviny. 2. Co jsou histony? 3. Které bílkoviny jsou součástí kůže? 4. Uveďte příklady a význam chromoproteinů. 5. Charakterizujte globulární bílkoviny. 6. Co jsou složené bílkoviny? 7. Jak rozdělujeme složené bílkoviny? 8. Proč jsou bílkoviny důležitou součástí stravy? 9. Jakou strukturu má hemoglobin? 10.Které látky mají podobnou strukturu?