Elektronická učebnice - II

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Advertisements

Klávesové zkratky pro práci s okny
Pracovní plocha Pracovní plocha : Tlačítko start
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
MS Windows.
Ovládací panely Hodiny, jazyk a oblast.
Elektronická učebnice - II
HLAVNÍ PANEL tlačítko START
Základy počítačů a kancelářský software
Ovládací panel Pomocí něj změníte nastavení a přizpůsobíte funkčnost svého počítače.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
Základy práce s počítačem – lekce I. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
Základy práce s počítačem – lekce II. Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU.
WINDOWS II Jak co otevřít v daném programu
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
OS Windows 7 I. Úprava a nastavení PC Práce se složkami a soubory
VY_32_INOVACE_48_OS_Windows_7_II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vzhled a přizpůsobení I
Ovládací panely Hardware a zvuk.
mp4 png pps html doc txt xlsx ppt gif docx pdf avi mp3
6.1 Microsoft Word 1 Kde MS Word v PC najdeme: Ikona, logo 2. 1.
OPERAČNÍ SYSTÉM WINDOWS
NázevWindows – práce v oknech a nastavení Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky.
T1: Základy práce s počítačem
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Systém a zabezpečení možnosti napájení, zálohování
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ovládací panely Systém a zabezpečení.
Instalace klienta Instalace klienta se provádí, pokud zakoupíte licenci na program klient (za každý další nainstalovaný program se platí) či pokud změníte.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_14_16_ovládací panely.
Popis a ovládání Plocha I
Tlačítka akcí. Do prezentací můžeme vkládat tzv. tlačítka akcí.
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Základní pojmy v informatice –II.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
Ovládací panely obecně.
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Pracovní prostředí počítače
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika Autor: Mgr. Marie Makovská 36.1 Malování.
Vzhled a přizpůsobení III
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
MS WINDOWS Plocha. Plocha  Deska pracovního stolu  Výchozí bod pro práci s PC  Na každém počítači může vypadat různě  Uživatel si ji může sám upravovat.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Ovládací panely Uživatelské účty II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, 746.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Základní nastavení systému
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Jiroušová název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
22.1 Násobení a dělení číslem 1 a 10 – násobení číslem 1
Ovládací panely Šablona 32 VY_32_INOVACE_1_7_Windows-ovládací panely.
Nastavení systému Windows - pokračování (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy Střední škola hotelová aslužeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název DUMuINF S.
WINDOWS Základní popis a údržba operačních systémů.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 32 AnotaceProgramové.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
PRACOVNÍ PLOCHA Vasyl Lutsak.
Inf Bezpečný počítač.
Elektronická učebnice - II
Pracovní prostředí počítače
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII.
VY_32_INOVACE_06_16_spouštění programů
Kofigurace & napájení Windows
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Transkript prezentace:

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 23.1 Ovládací panely PC Nástroj Ovládací panel sloužil ke konfiguraci Windows. Může to být např. barevné schéma, nastavení myši a klávesnice, instalace ovladačů, ale také celkem dost podrobné nastavení portů a podobně. 2. 1. Autor: Mgr. Marie Makovská

23.2 Co už umíme – změnit pozadí a spořič obrazovky Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 23.2 Co už umíme – změnit pozadí a spořič obrazovky Kdekoliv na ploše svého počítače stiskneme pravé tlačítko myši. V nabídce, která se objeví, si vybereme “Přizpůsobit“. Po potvrzení levým tlačítkem se objeví okno, ve kterém si dole vybereme „Pozadí plochy“ a „Spořič obrazovky“.

23.3 Nové pojmy – Ovládání Windows7 Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 23.3 Nové pojmy – Ovládání Windows7 Ovládací panely – k ovládání a provádění nutných nastavení vzhledu i chování systému Systém a zabezpečení: nastavení brány firewall, brání PC proti útokům z internetu můžeme zjistit informace o PC (výkon, hodnoty jednotlivých součástí) funkce: „Uvolnit místo na disku“, „Seřadit položky na disku“ nastavit možnosti napájení u NTB Síť a internet: k nastavení připojení k internetu dokáže vytvořit doma malou síť z více PC Hardware a zvuk: umožňuje přidávat nebo odebrat tiskárny a další hardwary měnit zvuky systému šetřit energií, atd.

23.4 Ovládací panely PC Programy Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 23.4 Ovládací panely PC Programy jestliže některé aplikace, které jsme nainstalovali, chceme zase odinstalovat (pozor, nestačí odstranit zástupce v nabídce Start) Uživatelské účty a zabezpečení rodiny: na jednom PC můžeme mít více uživatelských účtů (např. každý člen rodiny) Vzhled a přizpůsobení: můžeme nastavovat vzhled a chování složek, hlavního panelu, nabídky Start celkové chování a vzhled WINDOWS Hodiny, jazyk a oblast: i pro úplné začátečníky srozumitelné zde určujeme čas, jazyk Usnadnění přístupu: upravuje nastavení PC pro uživatele se sluchovým, zrakovým nebo pohybovým postižením

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 23.5 Cvičení Zkus si vybrat jiné pozadí a změnit ho na ploše počítače. Poté si zkus vybrat spořič obrazovky. Kde se zaktivuje firewall a co to je? Kde se nastaví zobrazování času (a data) v Hlavní liště? Nainstaluj anglickou klávesnici. Jak nastavíš na svém PC úsporný energetický režim a co uděláš, aby byl smysluplně využíván? Nastav www.seznam.cz jako domovskou stránku. Co to je výchozí tiskárna, jak se nastavuje? Změň ukazatel myši na dinosaura. Odinstaluj program, o kterém víš, že už ho nebudeš potřebovat. Nastav, aby se po půl hodině automaticky vypl monitor.

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 23.6 Pro šikovné Kterou volbou zakážeš automatické stahování souborů z internetu? Dokážeš zablokovat automatické otevírání oken při prohlížení www-stránek? Kde? Co jsou to cookies, kam se ukládají a jak je může uživatel odstranit? Zkus nastavit, aby se každá složka otevírala do nového okna? Nastav automatické spouštění antispywarového testu každý den v 01.00 hod. Popiš způsob. Mohu změnit písmenko datového disku (na kterém není instalován operační systém)? Pokud ano, popiš kde. Za jakých okolností je možné nastavit tzv. rychlé přepínání uživatelů a jaký má význam? Nastav automatickou aktualizaci systému Windows přes internet tak, aby systém aktualizace stahoval sám, ale o instalaci si rozhodoval uživatel.

CZECH-ENGLISH DICTIONARY Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatics 23.7 CLIL – control panels Česky English Ovládací panely Control panels Systém a zabezpečení System and Security Koláčky Cookies Síť a internet Network and Internet Zeď zdarma Freewall Hardware a zvuk Hardware and Sound Okna Windows Programy Programs Nastavení Settings Uživatelské účty a zabezpečení rodiny User Account and Family Safety Ikony Icons Vzhled a přizpůsobení Appearance and Personalization Ovládací příkaz Control command Hodiny, jazyk a oblast Clock, Language and Region Nastavení operačního systému Operating System definitions Usnadnění přístupu Ease of Access Česky English ovládací panely systém a zabezpečení Cookies Network and Internet zeď zdarma hardware a zvuk Windows Programs nastavení uživatelské účty a zabezpečení rodiny Icons Appearance and Personalization ovládací příkaz hodiny, jazyk a oblast Operating System definitions Ease of Access CZECH-ENGLISH DICTIONARY Fill in the missing words Solution

23.8 Test – Ovládací panely PC Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 23.8 Test – Ovládací panely PC Kde sa nastavuje spořič obrazovky? v ovládacích panelech kdekoliv na ploše levým tlačítkem a přizpůsobení v ovládacích panelech nebo na ploše je pevně nastaveno, nelze změnit 2) Ovládací panely u PC jsou? síťové kabely části PC – hardware nástroje   k ovládání a provádění nutných nastavení vzhledu i chování systému operační systém 3) Může být k počítači připojeno více myší? ne pouze u Windows 7 ano maximálně dvě bezdrátové Jaký operační systémy používáme na školních NTB? Windows XP Windows 7 Linux Android 5) Co je to firewall? malé množství dat brání PC proti útokům z internetu ovladač PC kontrolují, automaticky stahují a instalují kritické záplaty 6) Co jsou cookies? chrání lokální síť před narušiteli tím, že omezuje přístup na počítač nebo síť 7) K čemu jsou dobré automatické aktualizace? 8) V kterém ovládacím panelu můžeme uvolnit místo na disku? programy vzhled a přizpůsobení systém a zabezpečení hardware a zvuk 1c 2c 3c 4b 5b 6a 7d 8c Správné odpovědi: Test na známku

23.9 Použité zdroje, citace Zdroje: Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 23.9 Použité zdroje, citace Zdroje: http://www.apu.cz/ucebnicexp/windows/ovladani/ovladacipanely.php slide 3, 4 http://www.gym-tisnov.cz/files/vyuka/vyuka_hort/ovl_pan.doc slide 5, 6 http://windows.microsoft.com/is-is/windows-8/where-is-control-panel slide 7 Obrázky z databáze klipart

23.10 Anotace Autor Mgr. Marie Makovská Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Informatika 23.10 Anotace Autor Mgr. Marie Makovská Období 01 – 06/2013 Ročník 6. ročník Klíčová slova Ovládací panely PC, ovládací prvky Windows, nastavení PC, zabezpečení PC Anotace Prezentace popisující ovládací panely Windows a jejich použití.