Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Klepítkatci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavoukovci jsou skupina bezobratlých živočichů z podkmene klepítkatců. Vědecké jméno získali podle dívky Arachné. Zahrnuje asi 73 000 zejména suchozemských.
Advertisements

ZOOLOGIE KMEN : ČLENOVCI ( ARTHROPODA)
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
ČLENOVCI nejpočetnější skupina živočichů
Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_504_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Řád:Sekáči zadeček přisedá k hlavohrudi celou šíří (vypadá jako jeden kus) kráčivé končetiny – velmi dlouhé schopnost odvrhnutí končetiny=autotomie nestavějí.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
Členovci - pavoukovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy,
PAVOUKOVCI I (Arachnida) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.19/Li
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.08 Anotace: Vysvětluje základní rozdíly, seřazuje jednotlivé zástupce. Vzdělávací oblast: Členovci – popis těla, zástupci Autor:
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Opakování členovci - pavoukovci
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
MĚKKÝŠI Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Hlavonožci
ČLENOVCI.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové
PAVOUKOVCI.
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Základní škola Kladruby
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
1 2 Č L E N O V C I 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
9.1 Vím, kdo jsou pavoukovci
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_506_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Korýši
Členovci Prezentace na téma Členovci..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Elektronická učebnice - II
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Pavoukovci.
Sklípkani.
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
Rak říční 12 – 25 cm.
VY_32_INOVACE_1PŘ.6.09 Autor: Mgr. Pavel Jeřábek Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Přírodopis, 6. třída ZŠ Duben 2013 Základní škola Kutná.
Taxonomie klepítkatců
Prezentace Kmen:Členovci.
Členovci. Znaky členovců Nestejnoměrně článkované tělo (hlava, hruď, zadeček) Vnější kostra (KUTIKULA) z chitinu a uhličitanu vápenatého NS žebříčkovitá.
Členovci  nejpočetnější živočišný kmen  mají nestejnocenně článkované tělo a článkované končetiny  tělo většiny členovců členíme na hlavu,hruď a zadeček,
PROCVIČUJÍCÍ A OPAKUJÍCÍ TEST - PAVOUKOVCI Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Jiří Mach.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sekáči, roztoči, štíři, štírci
ČLENOVCI 1. část PAVOUKOVCI KORÝŠI
Kmen: členovci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Prezentace – David Schröpfer
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Členovci Pavouci.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
PAVOUKOVCI 1.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Kmen: ČLENOVCI.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Kmen: Členovci.
PAVOUKOVCI.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

Členovci Základní škola a mateřská škola, Tupesy, Klepítkatci příspěvková organizace 68707 Tupesy 112 Členovci Klepítkatci Předmět Přírodopis Ročník 6. Autor Mgr. Michal Koubek Druh výstupu výuková prezentace + pracovní list Datum ověření výstupu 24. 5. 2013 Školní rok 2012/2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a zapojení žáků prostřednictvím pracovních listů do učiva „plži“. Pracovní list kopíruje jednotlivé stránky prezentace a žáci doplňují chybějící pojmy.

Klepítkatci tělo - hlavohruď + zadeček - hlavohruď – 6 párů končetin: - první pár končetin přeměněn v klepítka – příjem potravy - druhý pár končetin přeměněn v makadla – hmatová funkce - 4 páry kráčivých končetin slouží k pohybu jednoduché oči skupiny klepítkatců - štíři - sekáči - štírci - roztoči - pavouci PAVOUKOVCI

Štíři klepetovitá makadla ocáskovitě protažený zadeček na konci zadečku jedová žláza s jedovým hrotem dravci (hmyz) štír kýlnatý

veleštír císařský – pravděpodobně největší štír na světě (23 cm)

Štírci zadeček není protažený v ocásek jedová žláza ústí do klepetovitých makadel štírek knihový – 1,5 mm

Pavouci na zadečku snovací bradavky (k tvorbě pavučin) mají mimotělní trávení samičky jsou větší než samečci a po spáření svého partnera většinou sežerou za svůj život se mnohokrát svlékají kokon – obal pro oplozená vajíčka

křižák obecný křižák pruhovaný

největší evropský pavouk (40 mm) pokoutník domácí slíďák tatarský největší evropský pavouk (40 mm)

jediný evropský pavouk, který žije, loví a rozmnožuje se pod vodou vodouch stříbřitý jediný evropský pavouk, který žije, loví a rozmnožuje se pod vodou skákavka pruhovaná

běžník kopretinový způsobuje babí léto

pravděpodobně nejjedovatější pavouk na světě snovačka jedovatá Černá vdova sklípkan australský pravděpodobně nejjedovatější pavouk na světě

největší a nejtěžší pavouk na světě (délka 120 mm a váha až 250 g) sklípkan největší největší a nejtěžší pavouk na světě (délka 120 mm a váha až 250 g)

končetiny v nebezpečí odvrhnou Sekáči kulovité tělo dlouhé tenké končetiny sekáč domácí končetiny v nebezpečí odvrhnou

způsobuje onemocnění zvané svrab Roztoči většina cizopasí svilušky – parazité rostlin klíšťata – parazité obratlovců - přenáší původce některých chorob (zánět mozkových blan, borrelióza) zákožky – způsobují kožní onemocnění zákožka svrabová způsobuje onemocnění zvané svrab

lymeská borrelióza a klíšťová encefalitida klíště obecné lymeská borrelióza a klíšťová encefalitida sviluška podzimní

Odkazy http://www.jakubvelecky.cz/clenovci/fotogalerie/FG-pavoukovci/pages/pavoukovci11.htm http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Emporer_scorpion.jpg http://ucivo.webnode.cz/album/klepitkatci/klepitkatci-pavoukovci-stirci-stirek-knihovy-jpg/ http://fotoblog.in/clanek/468 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Argiope_bruennichi.jpeg http://www.grossmanfoto.cz/?zdroj=obrazek&id=377 http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_bezobratli/html08/foto_006.html http://www.guh.cz/edu/bi/biologie_bezobratli/html08/foto_004.html http://vtm.e15.cz/aktuality/kouzelnik-a-potapec-ktery-by-prezil-i-za-polarnim-kruhem http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Salticus.scenicus.6916.jpg http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id150204/?taxonid=820 http://dumka.info/pet02/1023pet.htm http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?234418-Experience-with-Sydney-Funnel-Web-Atrax.-Robustus http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Theraphosa_blondi_1.jpg http://hanaska.blog.cz/galerie/sekac/obrazek/27910390 http://www.biolib.cz/cz/taxonimage/id17490/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ixodes.ricinus.searching.jpg http://www.ireceptar.cz/zahrada/choroby-a-skudci/svilusky-na-zahrade-ve-skleniku-v-byte-jak-zachranit-napadene-rostliny/