Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 3 - BEZ ČLENU
České stavovské povstání
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Anotace Žák se seznámí s úvodem do ČR …. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje obecné poznatky o ČR Speciální vzdělávací.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
RENESANCE A HUMANISMUS
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST - HÁDANKY
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Pohádka.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Pohádky Literární výchova 6. ročník ZŠ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
FANTASTICKÁ LITERATURA
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Nepila Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Jede vláček pohádka, veze samá zvířátka…
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.02 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
Božena Němcová – povídka Karla
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová Pohádka
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Smyslová ústrojí člověka
Urči autora Český jazyk 6. ročník ZŠ Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Sběratelé lidových pohádek u nás
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová LITERÁRNÍ STYLY.
ČESKÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_15_CJI_POHÁDKA.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Dobrá Jana VY_32_Inovace_ Pohádka
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková Název : VY_32_INOVACE_2B33Čj5_Pohádka
VY_32_INOVACE_ČJ.3.19 Anotace
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marie Vališová Číslo
Transkript prezentace:

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 POHÁDKY 1 – ČEŠTÍ AUTOŘI Autor: Katka Česalová Datum: 6. 2. 2013 Cílový ročník: 6. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Literatura a čtenářství 6. - 7. ročník Tematický okruh: Pohádky Téma: Pohádky 1 – čeští autoři Metodický list/anotace: žáci se seznámí s tímto literárním útvarem , českými autory pohádek, s pohádkářským dílem Boženy Němcové a prostřednictvím četby si rozšíří čtenářskou gramotnost Jazyk: čeština Očekávaný výstup: pozná literární žánr pohádka a její vybrané představitele, reprodukuje přečtený text a odpovídá na otázky k textu Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 13 let

CO JE TO POHÁDKA prozaický nebo veršovaný příběh objevují se v něm často ……………… bytosti nebo ……………….. obsahují magická čísla (…., …., …., …..) slyšíme v nich ustálené obraty (bylo – …………, za devatero ……………a devatero ………………..., a jestli ……………….., žijí tam dodnes...) mají ……………… konec

CO JE TO POHÁDKA prozaický nebo veršovaný příběh objevují se v něm často nadpřirozené bytosti nebo zvířata obsahují magická čísla (3, 7, 9, 12) slyšíme v nich ustálené obraty (bylo – nebylo..., za devatero horami a devatero řekami..., a jestli neumřeli, žijí tam dodnes...) mají dobrý konec

KTERÉ POSTAVY V POHÁDKÁCH ČASTO VYSTUPUJÍ? 1) 2) 1) 2) Zapiš si pohádkové postavy do sešitu!

3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) Doplň a zapiš do sešitu další pohádkové postavy! Můžeš je i nakreslit!

KTERÁ ZVÍŘATA ČASTO VYSTUPUJÍ V POHÁDKÁCH? 1) 2) Zapiš si pohádková zvířata do sešitu!

4) 3) Doplň další zvířata, která vystupují často v pohádkách, zapiš je do sešitu a pokus se všechna nakreslit!

HLAVNÍ TÉMATA POHÁDEK: Boj …………. se …………..- pohádky končí většinou vítězstvím dobra.   Motiv daleké …………….. – cílem může být získání slávy nebo bohatství. Často se odehrávají na ……………........., zámcích, v dalekých krajinách, v lesích, v …………….........

HLAVNÍ TÉMATA POHÁDEK: Boj dobra se zlem - pohádky končí většinou vítězstvím dobra.   Motiv daleké cesty – cílem může být získání slávy nebo bohatství. Často se odehrávají na hradech, zámcích, v dalekých krajinách, v lesích, v chaloupkách.

NEJVÝZNAMNĚJŠÍ ČEŠTÍ AUTOŘI POHÁDEK Božena Němcová Karel Jaromír Erben

Čeští autoři a jejich známé pohádky: Božena Němcová: Potrestaná pýcha, Chytrá horákyně Karel Jaromír Erben: Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Zlatovláska Jan Drda: Dařbuján a Pandrhola, Hrátky s čertem Miloš Macourek: Mach a Šebestová Karel Poláček: Edudant a Francimor Jan Karafiát: Broučci Václav Čtvrtek: Rumcajs Karel Čapek: Devatero pohádek, Dášeňka čili život štěněte Josef Čapek : Povídání o pejskovi a kočičce Ondřej Sekora: Ferda mravenec Ota Hofman: Pan Tau

Božena Němcová: Lesní ženka UKÁZKA: Božena Němcová: Lesní ženka Dorovská, Dagmar, Řeřichová, Vlasta. Čítanka 6. 1. vydání. Olomouc: Prodos, spol. s r. o., 1998. ISBN 80-7230-018-0. s. 16 – 19. OTÁZKY K UKÁZCE: Jaké postavy v ukázce vystupují? Které magické číslo se v pohádce vyskytuje a jak? Jakou měla Bětuška povahu – dolož větami z textu. V čem Bětuška ženku neposlechla a jak za to byla potrestána? Najdi v ukázce slova citově zabarvená. Zapiš si název pohádky do sešitu, odpověz na otázky a pokus se pohádku ilustrovat!

ODPOVĚDI NA OTÁZKY: Bětuška, její matka, lesní ženka – víla. Číslo 3 – bětuška se setkala s vílou třikrát. Hodná, milá, veselá, zodpovědná, pracovitá. Neměla se podívat do mošny – vyházela si část listí, které se doma proměnilo ve zlato. Bětuška, mladičké děvče, slunéčko, mošinka, pastuška, pavučinka, kozulenky, …

Použité zdroje Dorovská, Dagmar, Řeřichová, Vlasta. Čítanka 6. 1 Použité zdroje Dorovská, Dagmar, Řeřichová, Vlasta. Čítanka 6. 1. vydání. Olomouc: Prodos, spol. s r. o., 1998. ISBN 80-7230-018-0. s. 16 – 19.

Zdroje obrázků Snímek s. 4 (král): Acoma. [online] Volné dílo dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karolus_rim.jpg Snímek s. 4 (princezna): Dcoetzee. [online] Volné dílo dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Retrato_de_la_infanta_Margarita_(2),_by_Diego_Vel%C3%A1zquez.jpg Snímek s. 5 (princ): File Upload Bot. [online] Volné dílo dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:French_-_Portrait_of_Charles,_Prince_of_Lorraine_-_Walters_4444.jpg Snímek s. 6 (vlk): Trachemys. [online]. Dostupné pod licencí CC BY-SA z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Canis_lupus_2_(Martin_Mecnarowski).jpg?uselang=cs Snímek s. 6 (osel): Richenza. [online] Dostupné pod licencí CC BY-SA z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Osel_116.jpg Snímek s. 7 (myš): AxelBoldt. [online] Volné dílo dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:House_mouse.jpg

Snímek s. 7 (lev): Sumit. pamnani Snímek s. 7 (lev): Sumit.pamnani. [online] Volné dílo dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lion_in_masai_mara.jpg?uselang=cs Snímek s. 8 (hrad): Michal Ritter. [online] Dostupné pod licencí CC BY-SA z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hrad_Zv%C3%ADkov.jpg Snímek s. 8 (chaloupka): Ondřej Žváček. [online] Dostupné pod licencí CC BY-SA z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chaloupka_v_Nov%C3%A9_Sedlici.jpg Snímek s. 9 (Božena Němcová): Shakko. [online] Volné dílo dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bozena_Nemcova_black.jpg Snímek s. 9 (Karel Jaromír Erben): Karel. K. [online] Volné dílo dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karel_Jarom%C3%ADr_Erben.jpg

Děkuji vám za pozornost.