Elektromagnetické záření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
* Mobilní telefon (hovorově mobil) je elektronické zařízení, které umožňuje uskutečňovat telefonní hovory jako normální telefon, jehož uživatel však není.
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické vlny a záření nejdůležitějším druhem elektromagnetického záření je světlo světlo jsou elektromagnetické vlny o velmi krátkých vlnových.
Elektromagnetické kmity a vlnění
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Fyzika atomového obalu
Elektromagnetické záření 3. část Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
Barva těles.
KEE/SOES 2. přednáška Fyzikální vlastnosti solárního záření
Využití elektromagnetického záření v praxi
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
Sluneční energie.
Lineární elektromotor
Elektromagnetické vlny a záření
Autor: Mgr. Libor Sovadina
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
Elektormagnetické vlnění
Veronika Klicperová Michaela Krausová
Elektromagnetické vlny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Vnímání světla Vičánková Barbora 3IT.
Světlo Richard Brabec.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Světlo a světelné zdroje
Digitální učební materiál
37. Elekromagnetické vlny
Přehled elektromagnetického záření
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Rozvod elektrické energie
Přehled elektromagnetického záření
Optika.
Elektromagnetické záření
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Světlo.
Měření světla Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Infračervené záření Barbora Pagáčová IV.C
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
FY_085_Světelné jevy_ Měření světla
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Elektromagnetické jevy a záření
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
* Druh elektrického netočivého stroje * Řadí se mezi měniče (střídavé) * Přenáší elektrickou energii mezi dvěma obvody pomocí elektromagnetické indukce.
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Rozhlas AM - používané kmitočty
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
PB169 – Operační systémy a sítě Přenos dat v počítačových sítích Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Zapalování – 11 Stupně odrušení Ing. Jiří Špička.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceSeznámení.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
E LEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_1.FY.12.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Elektromagnetické vlnění
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_54_F7
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
Kvantová fyzika.
Elektromagnetické vlny a záření
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Elektromagnetické záření

Vymezení, rozdělení Elektromagnetické záření (viz též elektromagnetické vlny) je kombinace příčného postupného vlnění magnetického a elektrického pole tedy elektromagnetického pole. [1] Rozdělení podle vlnové délky: rádiové vlny mikrovlnné záření, pod které patří i centimetrové vlny a kratší infračervené záření světlo ultrafialové záření rentgenové záření záření gama Obr.: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ElmgSpektrum.png [3]

Radiové vlny Radiové vlny jsou vyzařovány anténami jejichž délka je úměrná délce nosné vlny, takže jejich rozměry jsou v rozmezí milimetrů až stovek metrů; radiové vlny končí ve vzdálené IR oblasti (max. 300GHz). Užívají se pro rozličné přenosy informací pomocí služeb jako jsou rádiové vysílání, televize, mobilní telefony, amatérské rádiové přenosy a mnoho dalších. [2]

Mikrovlny Mikrovlny o frekvencích 3 – 300 GHz dělíme na SHF (3-30 GHz) a EHF (30-300 GHz). Mikrovlny jsou absorbovány molekulami tekutin, jež mají dipólový moment, zvláště vody; toho se využívá k ohřívání v mikrovlnné troubě. Mikrovlny se rovněž využívají pro bezdrátovou komunikaci zvanou Wi-Fi.[2]

Infračervené záření Infračervené záření pokrývá frekvence 300 GHz až 400 THz. Dále se dělí na blízkou IČ (near-IR), střední IČ (mid-IR), dalekou IČ (far- IR). [2] Využití například pro noční vidění nebo v dálkových ovládačích

Viditelné světlo Barva Vlnová délka Frekvence červená ~ 625 až 740 nm Viditelné světlo o vlnových délkách 400 - 800 nm je ta část spektra, na kterou je citlivé lidské oko. Viditelné světlo a blízké infračervené záření je absorbováno a emitováno elektrony v atomech a molekulách, když přecházejí mezi energetickými hladinami. Tato část elektromagnetického spektra se také označuje jako světelné spektrum. Jednotlivé barvy, vyskytující se ve světelném spektru se nazývají spektrálními barvami a odpovídají jim určité intervaly vlnových délek elektromagnetického záření. [2] Barva Vlnová délka Frekvence červená ~ 625 až 740 nm ~ 480 až 405 THz oranžová ~ 590 až 625 nm ~ 510 až 480 THz žlutá ~ 565 až 590 nm ~ 530 až 510 THz zelená ~ 520 až 565 nm ~ 580 až 530 THz azurová ~ 500 až 520 nm ~ 600 až 580 THz modrá ~ 430 až 500 nm ~ 700 až 600 THz fialová ~ 380 až 430 nm ~ 790 až 700 THz

Ultrafialové záření Ultrafialové záření (UV) o vlnových délkách 400 – 10 nm a frekvenci 1015 - 1017Hz. Fotony tohoto záření mají vysokou energii a mohou proto štěpit chemické vazby. Fotony UV záření mohou také poškodit zejména DNA, což může způsobit ve spojitosti s dalším poškozením závislosti na závažnosti postižení až prosté odumření poškozené buňky. [2]

Rentgenové záření Rentgenové záření o vlnových délkách 10 – 0,1 nm a frekvenci 1017- 1020 Hz. V praxi se využívá především schopnost pronikat celou řadou materiálů a jen slabě se v nich absorbovat. V lékařství se využívá především v diagnostice (skiagrafie, CT), v průmyslu pak v defektoskopii. V rentgenovém spektru lze pozorovat i některé astronomicky zajímavé objekty, např. černé díry a neutronové hvězdy.[2]

Gama záření Záření gama vznikající při radioaktivních a jiných jaderných a subjaderných dějích (jako je například anihilace). Název vychází ze značení ionizujícího záření (ostatní druhy ionizujícího záření nejsou elektromagnetické povahy). Využívá se v neurochirurgii v přístroji Leksellův gama nůž. [2]

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Období použití: 1. pololetí šk. roku Vytvořeno: 10. 1. 2013 Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě. Zdroje informací: [1] http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetick%C3%A9_z%C3%A1%C5%99 en%C3%AD [2] http://cs.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetick%C3%A9_spektrum [3] http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ElmgSpektrum.png