Formáty grafických souborů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Grafické formáty výukový text.
III/2 XVII AB
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Téma č.2 Datové formáty grafiky, jejich specifika a možnost využití
VY_32_INOVACE_8A13 Reakce kyseliny sírové s manganistanem draselným – efektní experiment Blesky pod vodou Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423,
Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
VY_32_INOVACE_7B12 Databáze Typy čísel.
Výukový modul projektu: Nové formy výuky ve školách kraje Vysočina Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Efektní motivační experiment – zapálení vaty skleněnou tyčinkou
Webové formáty Bohumil Bareš. -1- Rozdělení grafických formátů  firemní (PSD, AI, FLA……)  univerzální (GIF, JPEG, TIFF, PNG…)  bitmapové (rastrové,
Výhody a nevýhody, software pro grafiku
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
VY_32_INOVACE_7C6 OddílY výhody použití.
Počítačová.
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
VY_32_INOVACE_7C14.  Rozložení snímků obsahují formátování a rozmístění jednotlivých částí obsahu.  Rozložení obsahuje také motiv, tedy nastavení formátování.
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Grafika na PC základy.
Rozklad dichromanu amonného
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Test - vlastnosti elektromagnetických vln Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012 VY_32_INOVACE_6C-10.
Katalyzátory – efektní experiment Katalytický svařák
Počítačová grafika.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Světlo - viditelná část spektra elektromagnetických vln Autor: Mgr. Miloš Boháč ©
Destilace – důkaz ethanolu ve stolním víně
KURZOVNÍ LÍSTKY, PŘEVODY MĚN
Redoxní reakce - reakce glukosy s methylenovou modří
VY_32_INOVACE_8A4 Reakce sodíku s vodou
Sublimace chloridu amonného – efektní motivační experiment Umělá mlha
Historie databází, jejich význam a základní pojmy
Základní pojmy grafiky
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Grafika 7 CorelDraw – tvarování objektů VY_32_INOVACE_7B7.
vznik kmitů, rezonance © 2012 VY_32_INOVACE_6C-14
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
VY_32_INOVACE_6B1 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplo, teplota- pozorování počasí Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
VY_32_INOVACE_6B5 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Přenos tepla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
VY_32_INOVACE_7C20 Předloha snímku Jana Vosáhlová.
Tabulky – vyhledávání (v dalších tabulkách pomocí relací)
Grafické objekty v prezentaci Jana Vosáhlová VY_32_INOVACE_7C17.
VY_32_INOVACE_7A3 FINANČNÍ MATEMATIKA PŘEVODY MĚN.
VY_32_INOVACE_7B1 Grafika 1 Rozdělení grafiky.
Tabulátory, neboli zarážky VY_32_INOVACE_7C3. Definice Zarážka tabulátoru na vodorovném pravítku označuje, kam bude odsazen text nebo kde začne sloupec.
VY_32_INOVACE_7B13 Databáze Vstupní maska.
Reakce karbidu vápenatého s vodou
VY_32_INOVACE_7A4 FINANČNÍ MATEMATIKA RODINNÝ ROZPOČET.
Grafika 5 CorelDraw – plošné objekty VY_32_INOVACE_7B5.
Grafika 8 Zpracování textů VY_32_INOVACE_7B8. Základní typy textů Odstavcový text Řetězcový text.
CorelDraw – čárové objekty
Grafika 9 Nástroje a efekty VY_32_INOVACE_7B20. Nástroje a efekty CorelDraw má řadu nástrojů na zpracování objektů je zde i řada efektů pro zajímavé nápady.
Počítačová grafika a prezentace
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Databáze Lokální systémy a SQL servery VY_32_INOVACE_7B10.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
ČÍSELNÉ ŘADY, SEZNAMY Tabulkové procesory 2 VY_32_INOVACE_7C9.
Prezentační manažery (PM), prezentace pojmy VY_32_INOVACE_7C11.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Rastrová grafika (bitmapová) Obrázek poskládaný z pixelů Televize, monitory, fotoaparáty Kvalitu ovlivňuje barevná hloubka a rozlišení Barevná hloubka.
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Počítačová grafika základní pojmy. Počítačová grafika základní pojmy.
Transkript prezentace:

Formáty grafických souborů VY_32_INOVACE_7B4 Grafika 4 Formáty grafických souborů

BMP Velmi rozšířený a univerzální formát (na všech OS) Výchozí formát ve Windows Není omezen patenty Většinou nekomprimovaný → velká velikost souboru Nepoužitelný na internetu Je velmi jednoduchý (výhoda) Nabízí málo užitečných vlastností (nevýhoda) Dnes je považován za zastaralý

JPG (JPEG) Velmi rozšířen pro fotografie Používá ztrátovou kompresi → malá velikost souboru Nevhodný pro kvalitní zpracování fotografii Je velmi vhodný pro použití na internetu Má neostré barevné přechody → výhoda pro fotky Nevhodný pro ostré barevné přechody (perokresba, texty, loga) Používá barevnou hloubku 24bitů Nevhodný pro další zpracování fotografií, fotomontáže, archivaci apod.

GIF Velmi rozšířený Vhodný pro internet Redukuje barevnou paletu na 8bitů (tj. max. 256 barev) Používá bezeztrátovou kompresi → (ostré barevné přechody) Nevhodný pro fotografie Vhodný pro texty, loga, perokresby, apod. Podporuje animace Podporuje alfa kanál (nastavit jednu barvu jako průhlednou)

PNG Používá bezeztrátovou kompresi Vhodný pro použití na internetu Používá barevnou hloubku 24 bitů i 32 bitů Umožňuje nahradit JPEG i GIF (ne úplně) Nepodporuje animace Umožňuje nastavit alfa kanál Vhodný pro další zpracování fotografií, fotomontáže, atd.

JPEG 2000 (JP2) Kvalitnější než JPEG Podporuje ztrátovou i bezeztrátovou kompresi Rovněž neostré barevné přechody Vhodnější spíš pro velké obrázky Zpracování je časově i paměťově náročnější V běžném použití není příliš rozšířen

TIFF Výrazně složitější oproti ostatním grafickým formátům Velmi kvalitní Neoficiální standard pro tisk Podporuje vícestránkové soubory Je velmi flexibilní a adaptabilní Je standardem v dokumentaci správy Používá 24bitovou RGB nebo 32bitovou CMYK bar. paletu Velikost souborů je značná Dříve standard pro kvalitní fotografie

SWF Animace programu Adobe Flash Velmi rozšířen na internetu (hry, bannery) Používá se pro hry i prezentace Umožňuje interaktivitu s uživatelem Základem je vektorová grafika → malá velikost souborů

ICO Formát pro ikony Vyvinut pro platformu Windows, dnes je na všech OS Může obsahovat několik ikon Nejčastěji 16 x 16 px nebo 32 x 32 px v 16 barvách

SVG Otevřený formát pro vektorovou grafiku Vhodný pro použití na internetu Varianta komprimovaná i nekomprimovaná

RAW Je formát obsahující data téměř nezpracovaná ze snímače Není to fotografie → musí se teprve vytvořit Velmi oblíben mezi profesionálními fotografy Nabízí velké možnosti další zpracování Velká velikost souborů Náročné na zpracování (SW, znalosti, čas) Každý výrobce fotoaparátu používá jiný formát RAWu Vytvořené fotky lze exportovat do jiných formátů

Úlohy Uložit fotky nebo obrázky v jednotlivých formátech a porovnat jejich vlastnosti a velikost souborů Ukázat si změnu rozměrů a její vliv na velikost souboru Vložit obrázky do textových editorů nebo prezentací a porovnat výslednou velikost souborů Ukázat možnosti úprav ve formátu RAW

Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 551 23 Jaroměř Projekt: Škola v digitálním světě aneb Uchop svoji šanci Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0210 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_7B4 Jméno autora: Karel Nymsa Název práce: Formáty grafických souborů Předmět: IKT Ročník: Kvarta Časová dotace: 25 min Vzdělávací cíl: Znalost základních pojmů grafiky a ovládání vektorové grafiky Pomůcky: - Poznámka: - Datum vytvoření: 6.4.2012 Inovace: Základní informace jsou v elektr. podobě a vyučující se může zaměřit na práci se studenty