J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin 5: Experimenty testující selekční výhody cirkadiánních rytmů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Advertisements

Vyhodnocení úspěšnosti fiskálních predikcí
Konference „Předpoklady úspěchu v práci a v životě “
Reprodukční mechanismy
Teorie selekce.
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
Růst a vývoj rostlin Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Růst a vývoj rostlin.
Heterogenita nádorové buněčné populace v diagnostice a léčení
Populace Populace je skupina rostlin nebo živočichů určitého druhu, žijí v určitém prostoru Populaci můžeme také charakterizovat jako skupinu živočichů.
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
POPULAČNÍ GENETIKA 6 faktory narušující rovnováhu populací
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
Genetika populací, rodokmen
Kyselé deště Martin HOLADA a Daniela RICHTEROVÁ 8.C.
Teoretické základy šlechtění lesních dřevin Milan Lstibůrek 2005.
1 VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.10/Li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Adam Lisztwan CZ.1.07/1.5.00/
PŘEDKOVÉ ČLOVĚKA A JEJICH CHOVÁNÍ Předmět : Evoluční psychologie Vypracovala : Magdalena Nedvědová.
Úvod do ekologie Jan Douda (FŽP, L169)
přetrvávají i v konstantních podmínkách, mimimálně po několik cyklů
Biorytmy Historie – starověk – listy mění polohu ve dne a v noci, rytmické (spánkové) pohyby, francouzský astronom de Marian (1929), mimóza několik dní.
Lokální adaptace a fenotypová plasticita
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Helena Illnerová Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_20.
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
VYUŽITÍ ULTRAZVUKOVÝCH AKTUÁTORŮ PRO POSUV PAPÍRU
VODA.
BIOTICKÉ FAKTORY 4.LEKCE.
A L E E E F E K T ALLEE EFEKT L Jan MICHÁLEK ALLEE EFEKT Pokud populace klesne pod určitou mezní hodnotu, dochází k vyhynutí. U žitečné pro předpovídání.
Filip Kolář Procesy v malých populacích. Ohrožené malé populace „Demografické“ faktory malý počet jedinců (schránek na geny, partnerů,...) Stochastické.
Experimentální design
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Vliv zdánlivé kompetice o sdíleného parazitoida na koexistenci hostitelských populací M. B. Bonsall, Michael P. Hassell, 1999: Parasitoid-mediated effects:
Populační genetika.
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Lom světla - nastává při dopadu svět. paprsku na rozhraní dvou průhledných prostředí různé hustoty - čím je prostředí hustší, tím se paprsek pohybuje menší.
Pohlavní Nepohlavní Vegetativní
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
Pohlavní a chovatelská dospělost
J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin
Evoluční a koevoluční procesy
Základní evoluční mechanismy
ZDROJ látky, z nichž jsou složena těla, energie která pohání životní činnost a místa nebo prostory k prožívání životních cyklů ESENCIÁLNÍ ZDROJE nejsou.
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Ekologie malých populací Jakub Těšitel. Malé populace # stochastická (náhodně podmíněná) dynamika # velké odchylky od Hardy-Weinbergovské rovnováhy #
NÁHODNÉ PROCESY V POPULACÍCH NÁHODNÉ PROCESY V POPULACÍCH Náhodný výběr gamet z genofondu:
1 Název práce: Šlechtitelský program lesních dřevin Zpracovali: Tauchman, Bače.
ERGONOMICKÉ ZÁSADY PRO PODMÍNKY SPRÁVNÉHO VIDĚNÍ
Skládání kmitů.
Otázky k přednášce 1. 1.Jaké jsou charakteristické vlastnosti rostlin na rozdíl od živočišných organismů na úrovni buňky, pletiva a celého organismu? Jaký.
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Světový populační vývoj.
Genetika populací Doc. Ing. Karel Mach, Csc.. Genetika populací Populace = každá větší skupina organismů (rostlin, zvířat,…) stejného původu (rozšířená.
„JAKO RYBA VE VODĚ“ EXPERIMENT TŘÍDY KVINTA A – SKUPINA „VÁPNÍK“
Selekční postupy ve šlechtění rostlin I. Selekce = výběr Charles Darwin ( ) Darwinova evoluční teorie počítá s výběrem a rozmnožováním lépe.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Genetika populací – teoretický základ Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10 /13 Šablona: III/2 Inovace.
Projekt do biologie a chemie. VODĚNKA - DUSÍK EXPERIMENT – JAKO RYBA VE VODĚ  DEN 1. – ZAKLÁDÁNÍ EXPERIMENTU  DEN 9. – KONTROLA  DEN 12. – KONTROLA.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
VNITŘNÍ HODINY V NÁS Helena Illnerová, Fyziologický ústav AV ČR
Testování hypotéz párový test
Opakovatelnost (koeficient opakovatelnosti) Korelace genetická, prostřeďová a fenotypová Karel Mach.
Harmonické kmitání: y = f (t)
Rutinní zdravotnická statistika
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

J. Kolář - Biologické rytmy a fotoperiodizmus rostlin 5: Experimenty testující selekční výhody cirkadiánních rytmů

Zvyšuje cirkadiánní rytmicita fitness organizmů? adaptivní význam cirkadiánní rytmicity se zdá být v řadě případů evidentní (viz minulá přednáška), nicméně je nutno ho testovat experimentálně! lze testovat přímo fitness (tj. reprodukční úspěšnost jedinců), nebo její nepřímé indikátory - růstovou rychlost, délku života aj. experimentální přístupy: kultivace v T-cyklech s různou délkou periody, využití mutantů se změněnou endogenní periodou nebo arytmických značná část mutantů s narušenými rytmy vcelku normálně přežívá v laboratoři; ovšem adaptivní výhoda cirkadiánní rytmicity se může ukázat v přirozenějších podmínkách - například při kompetici o zdroje

Adaptivní význam cirkadiánní rytmicity u sinice Synechococcus sledován divoký typ a mutantní kmeny s různě dlouhou endogenní periodou rychlost růstu jednotlivých kmenů v čisté kultuře se výrazně nelišila Ouyang et al. 1998

Adaptivní význam cirkadiánní rytmicity u sinice Synechococcus rozdíly ve fitness se projeví až při kompetici: ve směsné kultuře dvou kmenů vždy převládne ten, jehož endogenní perioda je bližší délce použitého T-cyklu; na stálém světle ovšem mohou kmeny dlouhodobě koexistovat důvodem horší fitness u sinic s periodou příliš odlišnou od délky T-cyklu je pravděpodobně nevhodná fáze endogenních rytmů vzhledem ke střídání světla a tmy pro organizmy je tedy patrně důležité mít cirkadiánní rytmy vhodně rezonující s vnější denní periodicitou Ouyang et al. 1998

Adaptivní význam cirkadiánní rytmicity u sinice Synechococcus Woelfle et al zjištění z následné studie: cirkadiánní rytmicita poskytuje selekční výhodu pouze v rytmickém prostředí. Na stálém světle ne, naopak může své nositele mírně znevýhodňovat

Adaptivní význam cirkadiánní rytmicity u vyšších rostlin několik parametrů vegetativního růstu různých genotypů Arabidopsis má optimum v T-cyklu s délkou nejbližší jejich endogenní periodě v kompetici dvou genotypů podobné výsledky jako u sinic, ale efekt méně výrazný Dodd et al ztl-1: perioda 27,1 - 32,5 h toc1-1: perioda 20,7 h CCA1-ox: arytmické

Adaptivní význam cirkadiánní rytmicity u vyšších rostlin: evoluční experiment „simulovaná selekce/evoluce“ Jaká endogenní perioda bude selektována v různých T-cyklech? Yerushalmi et al. 2011

Adaptivní význam cirkadiánní rytmicity u vyšších rostlin: evoluční experiment selekce mění endogenní periodu, amplitudu a zastoupení arytmických rostlin v populaci při silnější kompetici je zřejmě výhodné mít cirkadiánní oscilátor, ale na jeho endogenní periodě už nezáleží tolik jako v podmínkách slabší kompetice Yerushalmi et al nízká hustota rostlin vysoká hustota rostlin