Jiří Gazárek, Martin Havlíček Analýza nezávislých komponent (ICA) v datech fMRI, a ICA necitlivá ke zpoždění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lineární klasifikátor
Advertisements

Analýza signálů - cvičení
ZÁKLADY EKONOMETRIE 6. cvičení Autokorelace
Podmínky optimalizace kapitálové struktury
Lineární model posteriorní hustota pravděpodobnosti lineární model:
A5M33IZS – Informační a znalostní systémy Datová analýza I.
SSC - cvičení 3 MATLAB - BPG algoritmus 1.Vytvořit tréninková data 2.Vytvořit objekt sítě 3.Natrénovat síť 4.Simulace Funkce pro učení: learngd … základní.
Metody zpracování fyzikálních měření - 4 EVF 112 ZS 2009/2010 L.Přech.
Kalmanuv filtr pro zpracování signálů a navigaci
Základy informatiky přednášky Kódování.
Lineární regresní analýza Úvod od problému
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Využití umělých neuronových sítí k urychlení evolučních algoritmů
Optimalizace v simulačním modelování. Obecně o optimalizaci  Optimalizovat znamená maximalizovat nebo minimalizovat parametrech (např. počet obslužných.
Semestrální práce Analýza zpoždění signálů v 2-kanálové databázi řeči pomocí vzájemné korelace A2M99CZS Václav Dajčar, Roman VondráčekPraha, 2010.
Robustní vyrovnání Věra Pavlíčková, únor 2014.
Analytické metody výzkumu
Nelineární projevy mechanických konstrukcí Petr Frantík Ú STAV STAVEBNÍ MECHANIKY F AKULTA STAVEBNÍ V YSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B RNĚ školitelé: Zbyněk Keršner.
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
Michal Škop Softwarové zabezpečení průmyslového experimentu (DOE)
Název navrhovaného projektu: Aplikace pokročilých statistických metod asimilace modelových předpovědí s pozorováními v terénu ve formě moderního programového.
SPC v případě autokorelovaných dat
Základy ekonometrie Cvičení září 2010.
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Harmonická analýza Součet periodických funkcí s periodami T, T/2, T/3,... je periodická funkce s periodu T má periodu T perioda základní frekvence vyšší.
QT intervaly – metody detekce konce T vlny Jitka Jirčíková.
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Detekce hran.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Lineární regrese.
Odhad metodou maximální věrohodnost
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Náhodné výběry a jejich zpracování Motto: Chceme-li vědět, jak chutná víno v sudu, nemusíme vypít celý sud. Stačí jenom malý doušek a víme na čem jsme.
Nelinearity s hysterezí Přerušení platnosti relace vytváří dvě různé charakteristiky, jejichž platnost je podmíněna směrem pohybu Hystereze přepínače x.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ III.
Časová analýza stochastických sítí - PERT
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Metodika generování a ladění modelů neuronových sítí Ing. Martin MoštěkVŠB – Technická Univerzita Ostrava.
Normální rozdělení a ověření normality dat
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Monte Carlo simulace Experimentální fyzika I/3. Princip metody Problémy které nelze řešit analyticky je možné modelovat na základě statistického chování.
Biostatistika 8. přednáška
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
ROZDÍLOVÁ OCHRANA KABELŮ
SHLUKOVÁ ANALÝZA FUNKČNÍCH PLOCH PRO SLEDOVÁNÍ URBÁNNÍHO VÝVOJE OLOMOUCKÉHO REGIONU Vedoucí práce: Mgr. Jana Svobodová Martin Klícha Gisáček
© Institut biostatistiky a analýz ANALÝZA A KLASIFIKACE BIOMEDICÍNSKÝCH DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
Algoritmy a struktury neuropočítačů ASN - P14 Hopfieldovy sítě Asociativní paměti rekonstrukce původních nezkreslených vzorů předkládají se neúplné nebo.
Dita Matesová, David Lehký, Zbyněk Keršner
Molekulová fyzika 3. přednáška „Statistický přístup jako jediná funkční strategie kinetické teorie“
Praktická využití UNS V medicínských aplikacích Jan Vrba 2006.
Vícerozměrné statistické metody Vícerozměrné statistické rozdělení a testy, operace s vektory a maticemi Jiří Jarkovský, Simona Littnerová.
Neuronové sítě.
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
EMM91 Ekonomicko-matematické metody č. 9 Prof. RNDr. Jaroslav Ramík, CSc.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
(popsat osy f charek) KEV/RT ZS 2011/12 5. přednáška Martin Janda EK
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
4. cvičení
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Lineární optimalizační model
Neuronové sítě.
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
ANALÝZA A KLASIFIKACE BIOMEDICÍNSKÝCH DAT
ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT
Náhodné výběry a jejich zpracování
Transkript prezentace:

Jiří Gazárek, Martin Havlíček Analýza nezávislých komponent (ICA) v datech fMRI, a ICA necitlivá ke zpoždění.

fMRI data – směs užitečných signálů (hemodynamické odezvy), šum MRI, nehomogenity B 0, artefakty (pohybový, dýchání, srdeční aktivita…) Nezávislé komponenty jsou skryté, nemohou být přímo měřeny nebo pozorovány – aplikace metody slepé separace signálů. Úvod

Předpoklad statistické nezávislosti komponent: Komponenty jsou nezávislé,když vzájemnou hustotu pravděpodobnosti všech n komponent lze rozložit: Toto je silnější kritérium, než vzájemná nekorelovanost komponent: pozn.: Nekorelovanost neimplikuje nezávislost! –Základní omezení ICA: data nesmí pocházet z Gaussovského rozložení pravděpodobnosti. Analýza nezávislých komponent (ICA):

Uvažujeme lineární model: kde Y - vstupní data, M – směšovací matice, C – matice komponent. Analýza nezávislých komponent (ICA):

[Bell & Sejnowski, 1995] Vychází z informační teorie, snahou je maximalizace vzájemné entropie komponent. Inicializace W jako jednotková matice I. Snaha iterativně maximalizovat entropii H(y), kde y = g(C) kde g aproximujeme jako: které ovlivňují algoritmus k nalezení prostorově nezávislých komponent. Elementy matice W jsou aktualizovány pomoci náhodně vybraných bloků z datové matice Y, na které aplikujeme optimalizaci založené na metodě sestupného gradientu: INFOMAX algoritmus nebo

kde ε je rychlost učení a elementy vektoru uvažujeme jako: Trénování probíhá iterativně, dokud změna ve W je větší než zvolený práh. INFOMAX algoritmus

ČÁST II - Martin Havlíček

ICA necitlivá ke zpoždění hemodynamické odezvy: Zpoždění hemodymické odezvy na stimulaci je různé v různých částech lidského mozku. Snaha o detekci funkčních sítí (identifikovaných pomocí ICA), které spolu vzájemně souvisí. ICA bere v úvahu zpoždění, proto související, ale vzájemně zpožděné aktivace se budou vyskytovat v různých „nezávislých“ komponentách. Možnost zavedení ICA metody, která ignoruje zpoždění časových průběhů (tj. hemodynamické odezvy). Včetně následné detekce zpoždění mezi významnými aktivacemi.

Převedení časových průběhů do spektra: Aplikace ICA na amplitudové spektrum fMRI dat. Výběr (vizuální) komponenty, ve které chceme detekovat zpoždění mezi jednotlivými aktivovanými regiony. Výběr voxelu s maximální amplitudou, jehož časový průběh je porovnáván s časovými průběhy ostatních aktivovaných oblasti v rámci komponenty. Identifikace zpoždění pomocí fázové korelace: ICA necitlivá na zpoždění:

Simulace: Region 1. Region 2. Region 3. Region 4. Region 5.

Výsledky klasické ICA: I C 4. I C 2. I C 1. IC 6. I C 5. I C 3.

Vysledky ICA: I C 4. I C 2. I C 1. IC 6. I C 5. I C 3.

Identifikace zpoždění: Referenční průběh r: Průběh x: Fázová korelace

Výsledky: Delay (s)