Světové výstavy 1851 - Londýn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚČAST ČESKÉ REPUBLIKY NA VŠEOBECNÉ SVĚTOVÉ VÝSTAVĚ EXPO 2015 MILÁN
Advertisements

před tím velkým šílenstvím…
Zpracoval: Martin Dolina 2.M.  17. duben – 19. listopad 1985  v Bruselu  symbolem výstavy se stalo Atomium  navštívilo ji přes 42 milionů lidí  první.
Byl postaven v roce 1909 Felixem Neumannem
Vypracovala: Lucie Junková Valerie Horká Jan Dočkal
Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.
Dolmabahce bylo sídlem šesti sultánů, od roku 1856 až do zrušení kalifátu v říjnu 1923, kdy byla založena Turecká republika..
Šanghaj. O EXPU Mezinárodní výstava průmyslu a kultury Pořádá se každých několik let (ne pravidělně) Od poloviny 19. století První EXPO – 1851 – Londýn.
Cena eTwinning Ve dnech 20. a 21. září 2005 se vyučující Ing. Tomanová a Mgr. Solničková s 6 zástupci tříd 4Z a 4Y, které se v loňském roce pracovali tříd.
Emil Zátopek.
Název Inženýrská architektura (Technická) Předmět, ročník
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.4
MILLAU (Francie) Nejvyšší most světa ..
Romantismus Umění 19. století.
PARTNER VAŠEHO ÚSPĚCHU 19.MEZINÁRODNÍ STAVEBNÍ VELETRH PRAŽSKÝ VELETRŽNÍ AREÁL LETŇANY 23. –
Stavby světa 19. století.
Doba Jaroslava Vrchlického
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE Zpracoval Jan Holík.
Milánský dóm – Duomo di milano
Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Pro její stavbu si Kramář.
Romantismus.
Secese přelom 19. a 20. století.
Vizovice Eliška Kratinová.
Polsko Eliška Pokorná.
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
Užité umění po 2. světové válce
Keramika po 2. světové válce
Největší stavba světa v Pekingu se otevírá.. Za pouhé čtyři roky byl navržen a postaven na původním hlavním mezinárodním letišti v Pekingu nový Terminál.
Byla 4, která se uskutečnila v Paříži Konala se od 6. května až do 31. října Jejím tématem byla Velká francouzská revoluce (100. výročí) Výstava se rozkládala.
Architektura tužkou a ve 3D
Design tužkou a ve 3D Historie Hana Děcká VY_32_ZAZNAM_Design1r0102.
Secesní architektura v ostatních zemích Evropy a Ameriky
Moderní architektura Moderní architektura je termín užívaný pro mnoho stavitelských stylů s podobnými charakteristikami – na prvním místě jde o zjednodušení.
Narozen: 15.února 1831 Zemřel: 11.března 1908 Vypracovali: Jakub Holub a Šárka Kočnarová.
22. základní škola Na Dlouhých 49 Plzeň
Opava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Monika Mikulášková, Pavlína Lukešová 2.MP
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Hrad Sovinec Je u nás mnoho krásných hradů, to známo bylo dřív i dnes,
MAHENOVO DIVADLO Markéta Kilianová 8.C, 2011/2012.
150 výročí symbolu Londýna ( ) El "Big Ben", uno de los símbolos más representativos de Londres y del Reino Unido. El 31 mayo 2009 cumplió 150.
Londýn Hlavní město Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Leží na jihovýchodě země při ústí řeky Temže. Londýn je společně s městy New.
VY_32_INOVACE_1D.9.10 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Funkcionalismus v architektuře
Šumperk (Malá Vídeň).
Národní divadlo čeští herci Autor: Adam Zivner. Národní divadlo - obecně Zlatá kaplička v Praze nejznámější divadlo v ČR příspěvková organizace ČR zřizovatel.
JIŘÍ MYRON (BOHUMIL PROŠEK) HUMPOLEC OSTRAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice AUTOR : Mgr. Jana Christenová NÁZEV: Vy_32_INOVACE_02_Národní divadlo TEMA: Národní divadlo.
Paříž Exposice Universal 1900 Klikej pro posun obrázků …
Průmyslová revoluce 3 Velká Británie 18. a 19.století Průmysl, obchod, doprava, ekonomie.
Nejvýznamnější gotické památky v Evropě Iva Závišková 6.A.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BARRANDOV PRAHA TROCHU JINAK Poznávací výlet A3V TOTEM Plzeň.
NÁRODNÍ DIVADLO.
Romantická architektura v Čechách
„KAREL IV. A JEHO MOST“ - divadelní představení
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Anglie LONDÝN.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
Klára gregorová, Karolína michalcová – 8. ročník
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
7 divů RUSKA IV Audio Tchaikovsky – La bella durmiente (libre)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Prezentaci připravil: Martin Zubalík
Transkript prezentace:

Světové výstavy 1851 - Londýn

John Paxton – Cristal Palace

Londýn 1851 První světová výstava se konala v LONDÝNĚ. Vznik světových výstav souvisel s industrializací 19. století – požadavek na výměnu technických inovací. Právě Velká Británie předstihovala ostatní země v průmyslovém rozmachu. Británie měla mnoho kolonií a i proto chtěla předvést na obdiv celou tu nádheru z šírého světa. Výstava probíhala v jednom pavilonu v londýnském Hyde Parku. Autorem architektury byl: John PAXTON, dříve projektoval skleníky pro královskou rodinu. Tuto znalost zužitkoval při návrhu a výstavbě paláce, kde byli také poprvé použity prefabrikované prvky(v tomto případě litinové díly a sklo). Budova byla v tehdejší architektuře ojedinělá – celá konstrukce byla kombinací skla a železa. Stavba se stala důležitou i pro další vývoj světové architektury. Stavbu dnes známe pod názvem Crystal Palace – KŘIŠŤÁLOVÝ PALÁC (původně označení satirického časopisu Punch). Moderní architektura byla v ostrém rozporu s vystavovanými exponáty, které byly vyrobeny v historizujících slozích – novoroko a novorenesance. Délka paláce byla 564 metrů = což odpovídalo 1851 anglickým stopám. Výška byla 20 metrů. Počet vystavovatelů = 28 zemí - 17 062 vystavovatelů, na ploše 74 000m2. novinky, které se zde představili – telegraf, plastikový stůl z vulkanizovaného kaučuku, plynový sporák, elektrické hodiny. Počet návštěvníků – přes šest miliónů. Na několika místech do paláce zatékalo. Roku 1936 byl palác zničen požárem.

Expo 58 - BRUSEL

1958 – Brusel = EXPO 58 první světová výstava po druhé světové válce. Celé výstavě dominovalo tzv. Atomium. Dodnes využívané pro různé expozice, v nejvyšší kouli je dnes restaurace. výstava byla velmi úspěšnou pro tehdejší československo. Náš pavilon patřil na výstavě mezi nejlepší. Pavilon navrhli architekti: František CUBR Josef HRUBÝ Zdeněk POKORNÝ (pavilon byl po výstavě přenesen do Prahy. V období totality mírně chátral, až v letech 2001 začala jeho rekonstrukce, která má trvala do roku 2005. po rekonstrukci se budova stala sídlem reklamní agentury EURO RSCG.) Za pavilon získala naše republika nejvyšší cenu: „Zlatou hvězdu“. Vynikající byla expozice sklářství: Stanislav LIBENSKY, Jana BRYCHTOVÁ. Představena zde byla Laterna Magica – Alfréda Radoka a scénografa Josefa Svobody, která sklidila obrovský úspěch. Laterna magika je spojení filmu, který běží na pozadí (je tedy kulisou) a jevištní akce – divadelního představení. Typické jsou např. triky přechodů z plátna na scénu. Laterna působila i po skončení světové výstavy, byly sestaveny zájezdní soubory, které s představeními jezdily po celé republice i mimo ni. Fungovala téměř 50 let, vzniklo téměř třicet představení. Na realizaci představení podíleli např.: Evald Schorm Miloš FORMAN Ján KADÁR Elmar KLOS Jan Švankmajer Juraj JAKUBISKO

Česká republika a EXPO 58 ARCHITAKTI: Zdeněk Hrubý Josef Cubr Pokorný